Košarkaška reprezentacija Letonije (©fiba.basketball)
Košarkaška reprezentacija Letonije (©fiba.basketball)

Letonci ne razmišljaju o naturalizaciji igrača pred Mundobasket

Vreme čitanja: 2min | pet. 18.11.22. | 14:25

Obezbedili su vizu za planetarnu smotru dva kola do kraja kvalifikacija, ali ne žele da pojačaju svoje šanse za dobar rezultat na Svetskom kupu izdavanjem pasoša stranom košarkašu

Na prethodnom Evrobasketu gotovo polovina učesnika imala je pomoć američkih igrača. Čak 11 reprezentacija (od 24) iskoristilo je pravilo FIBA o naturalizaciji da pojača svoje šanse za dobar rezultat. Takav potez je na kraju Špancima doneo i zlato, kako je Lorenzo Braun poneo najveće zasluge za veliki uspeh Crvene furije. Sve je manje nacionalnih selekcija koje odolevaju i čuvaju prave vrednosti zemlje koju predstavljaju.

Time još mogu da se pohvale Srbija, Litvanija i Letonija koje nikada nisu pojačale svoje redove strancima. Letonci ne nameravaju to skorije da promene, iako je jasno da bi mogli da pokriju određene nedostatke i podignu kvalitet.

Izabrane vesti

Za razliku od Srbije i Litvanije kormilo su prepustili stranom treneru i ispostavilo se da su napravili sjajan potez. Italijan Luka Banki ih je samouvereno odveo na Svetski kup, gde će i dalje, po svemu sudeći, raditi samo sa letonskim košarkašima.

Iako su pojedini mediji preneli da se u Savezu razmišlja o naturalizaciji igrača, generalni sekretar Kaspars Ciprus je istakao da takvi planovi trenutno ne postoje.

"Da bi tako nešto uradili, najpre nam je potrebno mišljenje igrača, koji bi morali da se slože. Potrebno je da se poklopi još nekoliko faktora, pa sve i da neko želi da se nešto ostvari, ne znači i da hoće", rekao je Ciprus.

Dodao je i da je pomenuta tema ranije razmatrana, ali nije pronađen igrač koji bi ispunio sve uslove i predstavljao istinsko pojačanje za letonsku reprezentaciju.

"Svakodnevni je posao da se prati situacija. Postojale su neke opcije pre godinu dana, ali dok ne pronađemo savršeno rešenje, nećemo ulaziti u realizaciju", jasan je generalni sekretar Košarkaškog saveza Letonije.

Pre tri godine je malo nedostajalo da se ženska košarkaška reprezentacija Letonije pojača Amerikankom Šejom Pedijom, ali joj na kraju nije izdat pasoš.

Letonci su plasman na Svetski kup izborili sa učinkom 7-1 u Grupi I ispred Srbije, Grčke (5-3), Turske, Belgije (3-5) i Velike Britanije (1-7).

U avgustu su imali pomoć NBA zvezda Kristapsa Porzingisa i Dairisa Bertansa i pokazali moć u sudaru sa Turskom koju su pregazili u Rigi 111:85.


tagovi

LetonijaKošarkaška reprezentacija LetonijeKristaps PorzingisDavis BertansLuka Bjanki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara