Lorenzo Braun (©fiba.basketball)
Lorenzo Braun (©fiba.basketball)

Lorenzo Braun: Trpeo sam kritike, ali od starta verovao u zlato - na kraju su timska igra i petlja pobedili

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.09.22. | 23:33

"Svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, ali mi smo pre svega ljudi. Zlatna medalja dovoljno govori", rekao je jedan od heroja španske reprezentacije

Kada su Španci obelodanili da će izdati pasoš Lorenzu Braunu kako bi igrao za košarkašku reprezentaciju na Evrobasketu, mnogi su bili protiv. Smatrali da igrač koji nema dodirnih tačaka sa zemljom ne može da nosi njen grb na grudima. Vrlo brzo ih je bivši igrač Crvene zvezde naterao da promene ploču.

Popeo se Braun sa Crvenom furijom na krov Evrope. Bio jedan od najzaslužnijih za neverovatan turnir čete Serđa Skariola koju su mnogi zbog odlaska legendi i povreda otpisali pred početak takmičenja. Na kraju je i u finalu ostavio svoj pečat, postao igrač sa najviše asistencija u borbama za zlato od 1995. godine i sa 11 završnih dodavanja zasenio Šarunasa Jaskevičijusa (9, 2003. protiv Španije).

Izabrane vesti

Bio je Amerikanac na udaru kritika, ali je preskočio sve prepreke, izborio se sa brojnim izazovima i postao šampion Evrope.

"Verovao sam od starta. To mi je bio cilj kada sam došao u reprezentaciju. Trpeo sam kritike zbog jezičke barijere, ne znam ni ja čega... Na kraju krajeva svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, mi smo pre svega ljudi. Ovo su moja braća i zlatna medalja dovoljno govori", rekao je Braun posle trijumfa nad Francuskom u finalu.

Ne planira skorije da se odrekne mesta u Crvenoj furiji.

"Naučio sam dosta španskog, ali ne mogu još sve da posložim. Kada stignem u Tel Avivu uzeću učitelja španskog i narednog leta ću pričati tečno".

Oduševljen je radom Skariolovog sturčnog štaba.

"Odradili su fantastičan posao. Plan koji su spremili za svaku bitku sa kojom smo se susreli je svima odgovarao. Nismo možda bili najveći ili najtalentovaniji tim, ali timska igra i petlja na kraju uvek pobeđuju. Ovi momci se poznaju od malih nogu i to što su mi dozvolili da dođem ovde i igram svoju igru, budem deo ovoga što su gradili toliko godina je neverovatno".

Uživao je igrajući uz legendarnog Rudija Fernandeza. Mnogo je i naučio.

"Naučio sam mnogo od njega. Igrao je kroz povredu, zauzimao se za svakog igrača i vodio je na terenu. Pogađao velike trojke, bacao se po terenu. Voli mnogo svoju zemlju i žrtvovao je svoje telo da bi osvojio medalju i veoma sam ponosam što sam bio deo njegovog tima".

Junak finala je ipak bio Huančo Ernangomez sa sedam trojki i 27 poena. Sada već dugogodišnji reprezentativac i član Toronto Reptorsa postao je poznat i po ulozi u filmu "Hustle" o mladom košarkašu pod imenom Bo Kruz kojeg je i tumačio. Upitali su novinari u Berlinu Brauna, ko je bolji - Huančo ili Bo?

"Nerešeno je. To je njegov alter ego i večeras ga je pokazao. Videli ste za šta je sposoban".

Voleo bi jednog dana da zaigra i u ACB ligi.

"Otvoren sam za sve španske timove, ali sada sam u Tel Avivu, odlazim sutra i jedva čekam sam da se pridružim saigračima", zaključio je Lorenzo Braun.


tagovi

Evrobasket 2022Lorenzo Braunkošarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara