Milutinov preko Lesora (Printscreen)
Milutinov preko Lesora (Printscreen)

Luda utakmica u Oaki: Izdajnik Slukas promašio pobedu, moćni Milutinov zakucao PAO u produžetku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 22:21

Nova pobeda Olimpijakosa protiv gradskog rivala, 18. u poslednjih 19 duela u svim takmičenjima

Pre samo nedelju dana Olimpijakos je ponizio Panatinaikos u borbi za trofej Superkupa, a večeras je nestvarno neizvesnoj evroligaškoj premijeri još jednom uništio najvećeg rivala - 18. put u poslednjih 19 duela u svim takmičenjima. Mogao je izdajnik Kostas Slukas da izraste u heroja Zelenih da sa zvukom sirene nije promašio šut za pobedu. Ovako je jedan od najboljih bekova Evrope meč završio obavijen plaštom tragičara omogućivši rivalu produžetak. A tamo je zablistao Nikola Milutinov! Srpski centar je spuštao rampe domaćinu, zakucavao i pritisnuo dugme za uništenje Atamanovog tima - 78:88.

Rekao je turski stručnjak, čovek koji dobro zna kako se osvaja Evroliga u nedavnom intervjuu da je Panatinaikosov ovosezonski tim sastavljen za "instant uspeh". Ipak, Olimpijakos je još jednom pokazao gradskom rivalu da se ništa ne može preko noći! Previše grešaka su na kraju zbirno napravile zvezde evroligaškog prelaznog roka Slukas, Lesor, Ernangomez, dok su se na drugoj strani užarile ruke Najdžela Vilijamsa Gosa, Aleka Pitersa, Ajzee Kenana, a Milutinov u produžetku zatvorio sve prilaze Olijevom reketu, udario dve blokade (jednu Slukasu) i drugi put na meču stavio na poster Lesora posle alej-apa.

Izabrane vesti

A sudeći na osnovu viđenog u prve tri deonice, delovalo je da će Panatinaikos servirati Jorgosu Barcokasu i njegovim pulenima osvetu za masakr koji mu je priređen u Superkupu. Sedam poena prednosti imao je Pao na poluvremenu (43:36), isto toliko bio je u suficitu i nakon 30 minuta košarke (59:52). A onda se dogodilo nestvarnih deset minuta na parketu atinske olimpijske dvorane.

Strašan revolveraški obračun ponudio je jedan od najvećih košarkaških derbija, ne samo Grčke, već čitave Evrope. Jer se kroz poslednjih deset minuta, a naročito u samoj završnici nije moglo ni naslutiti ko će do trijumfa. Počeo je četvrti kvartal upečatljivom serijom Olimpijakosa od 11:0 i preokretom od 59:52, do 59:63. Međutim, PAO nije ostao nedorečen i odgovorio je nizom od sedam poena zajedničkim snagama Grigonisa, Slukasa i Lesora. Centar Zelenih izveo je čuveno zakucavanje "Poštara" Karla Melouna razgalivši publiku u Oaki. Izabranici Ergina Atamana povratili su vođstvo i delovalo je da će stvari ponovo krenuti da idu na njihovu vodenicu. No, tada je počeo istinski trojkaški vatromet u Atini. Uzastopne trojke pogađali su Vilijams Gos i Vokap na jednoj, a istom merom odgovorio im je Marijus Grigonis na drugoj strani za 72:69.

Trojka Vokapa, polaganje Slukasa, te poeni Petersa i minut pre kraja imali smo egal 74:74, samo da bi na 40 sekundi do kraja Slukas neiskusno napravio faul u napadu. Ali to nije bila jedina greška domaćina u završnici jer je nakon Vokapovog promašaja za tri, Lesor pri skoku ispustio loptu u aut. Još jednom je reprezentativac Grčke rešavao bezuspešno, Lesor je pokupio otpadak, Slukas iz trka pokušao da donese pobedu, ali se lopta izmigoljila iz obruča.

A u produžetku neshvatljiv pad koncentracije Atamanovih momaka. Trio Kenan, Piters, Milutinov napravio je seriju 7:0, a Vilijams Gos se trojkom, pa novim pogotkom iz igre postarao da gosti odu na nedostižnih plus 12. Srpski centar je podigao neprelazan zid pred svojim košem završivši meč sa 15 poena, sedam skokova, dve blokade i po jednom asistencijom i ukradenom loptom za ukupan indeks korisnosti 21. Ipak, zvanje igrača utakmice otišlo je u ruke gotovo nepogrešivog Pitersa koji je duel završio sa 17 poena, 10 skokova i samo dva promašaja iz igre (indeks 31).

Na drugoj strani, Slukasovih 20 poena će se brzo zaboraviti, kao i Lesorov dabl-dabl sa od 10 poena i 10 skokova. Da je kojim slučajem Pao slavio jedan od heroja bio bi Grigonis sa 17 poena koji je pogodio četiri trojke iz šest pokušaja, dok je Luka Vildoza imao jedno od onih večeri nerezonskog ispucavanja kada šut ne ide. Samo jedna trojka iz pet pokušaja. Za kraj, Huančo Ernangomez je jednom bravurom u prvom delu digao navijače sa sedišta, ali i od njegovog dabl-dabl učinka (13 poena, 10 skokova), Panatinaikos nije profitirao.

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Asvel 94:73

Makabi Tel Aviv - Partizan Mozzart Bet 96:81

Barselona - Anadolu Efes 91:74

Bajern - Alba 80:68

Virtus - Žalgiris 79:82

Petak:

Fenerbahče - Olimpija Milano 85:82

Panatinaikos - Olimpijakos 78:88

Baskonija - Real Madrid 77:79

Valensija - Monako 70:65



tagovi

KK OlimpijakosKK PanatinaikosNikola MilutinovMatijas LesorKostas Slukas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara