Luka Božić (© ABA liga)
Luka Božić (© ABA liga)

Luka Božić za Mozzart Sport: Bio sam blizu Partizana, zvao me Obradović, samo bog zna zašto nisam došao

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 12:41

Posle monstruozne partije protiv Splita gde je upisao 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija, hrvatski košarkaš je pričao za Mozzart Sport

Kada Nikola Jokić u NBA ligi zabeleži tripl-dabl, malo ko više i primeti... Postala je skoro pa svakodnevnica, ali kada se tako nešto desi u ABA ligi, onda je to ravno senzaciji. Iako se u petak uveče igrala evroligaška košarka, pažnju na sebe skrenuo je igrač Zadra - Luka Božić i to s pravom. Momak rođen u Bjelovaru 1996. godine je u osmom kolu ABA lige protiv Splita zabeležio jednu od najboljih partija u istoriji regionalnog takmičenja jer je upisao 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija. Odigrao je svih 40 minuta i bio najzaslužniji za trijumf Zadra... Da je sudbina htela nešto drugačije, možda bi nešto slično radio u dresu Partizan Mozzart Beta, ali da ne idemo predaleko sa pričom.

Pozvali smo Luku posle ovakve partije da nam sam objasni šta se sve dešavalo, ali prvo o utakmici u Splitu.

Izabrane vesti

"Moram da kažem da sam baš srećan. Pobedili smo, a za nas je to najbitnije. Došli smo na polovičan učinak, baš nam je trebala ta četvrta pobeda, posebno protiv Splita koji nam ne leži jer su uvek izvlačili pobede protiv nas. Sada smo mi bili bolji i drago mi je što sam uspeo da pomognem", skromno počinje Luka Božić za Mozzart Sport, kao da nije ispisao istoriju ABA lige.

Tek treći put se dogodilo da u ABA ligi vidimo tripl-dabl učinak. Prema podacima s kojim barata Miroslav Nađ, Čester Mejson je zabeležio prvi tripl dabl u regionu kada je u dresu Širokog 2009. godine upisao 12 poena, 11 skokova i 10 asistencija. Godinu dana kasnije je Feliks Kojadinović iz Bosne imao 12 poena, 10 skokova i 12 asistencija, ali složićete se da su brojke Luke Božića koje su stigle 13 godina kasnije daleko impresivnije.

"Slavili smo bili u svlačionici kada se utakmica završila i saigrač tek posle 15 minuta mi prilazi i otkriva mi da sam imao tripl dabl. Nisam imao pojma. Naravno, srećan sam zbog toga. Verujte nisam jurio tako nešto, jednostavno... Čitao sam igru, išao iz situacije u situaciju. Kada me udvoje tražio sam slobodnog saigrača, kada sam ostajao 1na1 gledao sam da postignem koš i to je to. Nije mi prvi tripl-dabl u karijeri. Uspevao sam već u hrvatskoj ligi, ali složiće te se da to ipak nije isti nivo kao ABA liga".

Krilni igrač počeo je karijeru 2012. u Bjelovaru. Sada već više od decenije igra u regionu, nosio je dres Zagreba, Budućnosti i Širokog, ali najdominantniji je u Zadru gde se i okitio titulom najkorisnijeg igrača ABA lige. Baš posle MVP zvanja, krenule su da kruže glasine da je navodno Partizan zanteresovan za hrvatskog internacionalca. Bila je ovo idealna prilika da upitamo Božića šta je istina, a šta glasina?

"Istina je da je bilo kontakta sa Partizanom".

Zastaje na trenutak, pa nastavlja da otkriva ko ga je kontaktirao.

"Razgovaraom sa trenerom Obradovićem, zvao me je na telefon. Bili smo nekako i blizu dogovora, ne bih da iznosim detalje... Bio sam blizu, nije se dogodilo i to je to. Bog najbolje zna zašto se nije dogodilo".

Možda nije obukao crno-beli dres kluba iz Humske, ali zato i protiv najžešće konkurencije u ABA ligi pokušava da donese pobede Zadru koji je prošle sezone bio najprijatnije iznenađenje takmičenja.

"Pokušavamo da igramo protiv svih. I ja i Zadar. Ne bih da zvučim bahato, ali ne vidim bilo koga da ne mogu da igram protiv njega. Samo je pitanje da li se uklopiš u sistem ili ne. Ako se uklopiš i možeš da pomogneš onda igraš, ako ne možeš, odmah ima nekoga ko će te zameniti".

Složio se Božić sa izjavom Alekse Avramovića koji je istakao da je ABA liga ove sezone barem 30 posto jača u odnosu na prethodnu.

"Tu nema dileme. ABA liga je iz sezone u sezonu jača. Ima tu i vrlo dobrih mladih igrača, a o strancima da ne pričam. Neki su i najbolji na svojoj poziciji u Evropi. Definitivno su velika ulaganja, a ja sam Bogu zahvalan što igram ABA ligu i što se nadmećem sa takvim igračima. Nebitno da li je to Zvezda ili Partizan ili Krka... uvek igram isto i pokušavam da pomognem Zadru da pobedi".

Istakao je sam da je ABA liga prepuna kvalitetnih igrača, ali nije hteo da izvodji neko ime protiv koga je posebno teško igrati.

" Timovi iz regionalnog takmičenja ne igraju odbranu tako da na mene pošalju jednog igrača. To su timske odbrane i sistemi, tako da ne bih znao da izdvojim nekoga. Zaista je tu pregršt vrlo kvalitetnih imena, pa da se neko ne uvredi. Neka ostane samo na ovome".

Kao što smo istakli, Zadar je prošle sezone iznenadio mnoge, uključujući i Crvenu zvezdu. Došli su čak i do plej-ofa ABA lige. Baš zbog toga su tokom leta pokušali i uspeli da zadrže ceo tim na okupu na čelu sa Božićem.

"Cilj nam je da obezbedimo opstanak u ligi. Znam da smo prošle godine bili u plej-ofu što apsolutno niko nije očekivao, pa sada misle da ćemo ponovo iste. Nije to lako. Moramo iz utakmice u utakmicu da idemo. U Hrvatskoj smo prvi, ali sledi uskoro i Kup pa će biti vrlo bitno osvojiti prvi trofej u sezoni", završava Božić javljanje za Mozzart Sport.

ABA LIGA - 8. KOLO

Petak

Split - Zadar 75:82

/Saliven 15 - Božić 28/

Studentski centar - Cibona 93:101

/Drežnjak 25 - Aranitović 21/

Subota

17.00: (2,55) Igokea (14,5) Budućnost (1,60)

19.00: (1,60) Borac Mozzart (14,5) FMP (2,55)

Nedelja

12.00: (1,10) Mega MIS (23,0) Krka (7,50)

Ponedeljak

17.30: Cedevita Olimpija - Partizan Mozzart Bet

20.00: Crvena zvezda - Mornar



tagovi

Luka BožićKK ZadarKK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara