Majk Džejms za Mozzart Sport: Nisam video bolji Zvezdin tim, nemam pojma kako ćemo izgledati sa Kembom

Vreme čitanja: 9min | sre. 18.10.23. | 10:26

Košarkaš Monaka i jedan od najboljih strelaca u istoriji Evrolige govorio o predstojećem susretu sa Crvenom zvezdom, ali i trećoj sezoni u dresu Kneževa, odnosu sa Sašom Obradovićem i drugim temama

Drugu sezonu zaredom, Srbija ima dva predstavnika u Evroligi. Tako već od početka oktobra u Beogradu, jednom od retkih gradova sa dva tima na najvećoj kontinentalnoj pozornici, iz sedmice u sedmicu gostuju neke od najvećih zvezda evropske košarke. Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet imaju priliku da dočekaju najbolje od najboljih sa ove strane Atlantika, a po pravilu posebnu pažnju privlači dolazak jednog od najboljih američkih košarkaša u istoriji elitnog takmičenja, Majka Džejmsa.

U društvu najboljih evropskih timova je, sa prekidima zbog odlazaka u NBA, od 2014. godine i izrastao je u noćnu moru za protivnike. Kao magnet privlači odbrane rivala i ostavlja ih u rebusu nepredvidivim potezima. Posebno uživa u neizvesnim završnicima, a šutevi za pobedu su mu postali jedna od specijalnosti. Koliko je efektan na parketu možda najbolje govori podatak da su više poena u Evroligi postigle samo legende Starog kontinenta Vasilis Spanulis, Nando de Kolo i Huan Karlos Navaro. Da, Džejms je četvrti strelac najkvalitetnijeg evropskog takmičenja i prvi ispred brojnih Amerikanaca koji su bili deo evropske elite u poslednje 23 godine.

Izabrane vesti

Sada će u trećem kolu Evrolige za sezonu 2023/24 (njegova 10. na najvišem nivou u Evropi) stati na megdan Crvenoj zvezdi. Često je igrao protiv srpskog šampiona i neretko znao da mu napravi velike probleme. Tako je u sezoni 2019/20 postigao po 29 poena na oba nastupa u ligaškom delu takmičenja, nastupajući za moskovski CSKA. Prošle sezone je postigao 21 u trijumfu kod kuće, dok je u porazu od crveno-belih u Beogradu, kada se malo ko iz redova Monaka snalazio protiv izabranika Duška Ivanovića, pronašao način da postigne 26.

Ipak, svestan je da njegovu ekipu čeka težak zadatak pred krcatim tribinama Beogradske arene. Sastajao se sa različitim sastavima tima sa Malog Kalemegdana, ali kaže da bolji nije video.

"Napravili su dobar spoj talenta i borbenosti koja ih je krasila i ranije. Možda im je ranije nedostajalo tog dodatnog talenta koji ostali timovi mahom imaju, ali mislim da su sada pronašli pravi recept. Tu su Nejpir, Teodosić, Nedović, Giedraitis... Veliki je broj talentovanih igrača u njihovim redovima. Kada imaš talenat, igrače koji rade naporno, igraju dobru odbranu i neke manje stvari... Sigurno imaju bolji tim nego prošle godine i čini mi se da je ovo jedan od najboljih koji su sastavili otkako sam ja u Evroligi", rekao je Majk Džejms u razgovoru za Mozzart Sport.

Dobro je upoznat sa kvalitetima Zvezdinih lidera i pun je hvale za Šabaza Nejpira i Miloša Teodosića.

"Trudio sam se da priđem utakmici kao svakoj drugoj, da se ne opterećujem previše, pogotovu jer je ligaški deo sezone. Obojica su dinamični na različite načine. Miloš je možda nešto sporiji sada, ali rekao bih da nikada nije bio najbrži. Izuzetno je vešt, sjajno šutira, dodaje, ima visoku košarkašku inteligenciju... Šabaz je nešto brži, više koristi telo, atletski je bolji. Različiti su tipovi plejmejkera, rade drugačiji stvari na terenu, ali obojica su veoma dobri i uzbuđen sam što ću igrati protiv njih".

Kao neko ko nema sumnju u svoje kvalitete, Džejms ističe da ni vatrena atmosfera koju prave Zvezdini navijači ne može da ga omete.

"Ne obraćam pažnju na to, ovde sam da bih igrao košarku".

U Beograd je stigao sa ostatkom tima u utorak uveče. Odradiće jedan šuterski trening u Areni pred meč i istrčati na parket – željan trijumfa. Jer, Monako je izgubio prva dva meča u novoj sezoni Evrolige (od Valensije i Virtusa). Još nije uhvatio zalet kakav želi. Saša Obradović na startu priprema nije imao veliki broj igrača na raspolaganju, jedni su bili na Svetskom prvenstvu, drugi se oporavljali od povreda. Ipak, to nije sprečilo Kneževe da ostvare perfektan učinak u francuskom prvenstvu – 7/7. Zbog toga Džejms nije potpuno nezadovoljan, uprkos lošim izdanjima u Evroligi, ali je svestan da je mnogo rada pred njim i saigračima.

"Moramo da prihvatimo i dobro i loše, da postavimo visoke standarde za sebe. U savršenom svetu voleli bismo da smo dobili sve utakmice, ali tako je kako je. Neporaženi smo u domaćem prvenstvu, moramo da nastavimo da se trudimo da napredujemo svakim danom i nadamo se da će pobede početi da se nižu".

Granica poena u Mozzartu za Majka Džejmsa protiv Crvene zvezde - 17,5

Nije Monako mnogo menjao preko leta. Ipak je prošle sezone napravio sjajan uspeh, istorijski. Osvojio titulu i kup u Francuskoj, treće mesto na Fajnal foru Evrolige, ali želi više. Zato je i na jezgro igrača koji su se upisali u istorijske knjige dodao košarkaša sa oko 14.500 poena u NBA ligi, rekordera Šarlot Hornetsa i četvorostrukog Ol-star igrača Kembu Vokera. Ako je prošle sezone sa Džejmsom, Elijem Okobom i Džordanom Lojdom imao jednu od najboljih bekovskih linija u Evropi, opšti je utisak da ove ima najbolju.

Ipak, još ova četvorka nije zaigrala zajedno. Lojd se oporavlja od povrede, Voker se pedantno sprema za debi. Postoji šansa da ga upiše pred publikom u Beogradskoj areni, jer je doputovao u srpsku prestonicu sa timom, dok je prilično izvesno da bivši Zvezdin bek neće još na parket. Zato je još nejasno kako će četiri beka vrhunskog kalibra sarađivati. Kako u najavi susreta reče Adam Hanga, „ipak se igra sa jednom loptom“.

"Van terena je sve super, odlično se slažemo, ali na terenu nemam ideju kako ćemo izgledati. Kemba i Džordan su bili van stroja i nismo mogli da se bavimo time toliko, tako da je sve još pod znakom pitanja. Kako se budu oporavili i počeli da igraju, tako ćemo pronalazite šablone za rotaciju, shvatiti ko sa kim može da igra i pronalaziti uloge na terenu. Prošle godine smo Eli, Džordan i ja izgradili dobar odnos, često igrali i svi zajedno na parketu. Sa Kembom moramo ponovo da sagledamo neke stvari. Nas trojica imamo hemiju, ali moramo da shvatimo šta on voli i želi da radi. Biće to proces, ali nadam se da ćemo tokom njega dobiti neke utakmice i da ćemo biti uspešni".

Uz angažovanje Vokera, uprava Monaka se postarala i da ojača jezgro francuskih igrača. Tako su stigli reprezentativci Teri Tarpi, Mam Žete i Petr Korneli. Potonji ima jednu sezonu u Evroligi, a pritom ju je i osvojio (prošlog leta sa Real Madridom), mada nije imao preterano veliku ulogu u ekipi Ćusa Matea. Žate je prošle takmičarske godine debitovao sa Virtusom na najvećoj sceni, a Tarpi je ove debitant. Zato je jasno da još ne može da se stekne prava slika o mogućnostima Obradovićeve ekipe. Moraće svi u francuskom klubu da se naoružaju strpljenjem, dok srpski stručnjak ne složi sve kockice.

"To je uvek dobro za hemiju. Želeli su francuske igrače, cilj im je bio da povećaju rotaciju u prvenstvu, imaju veći roster zbog potencijalnih povreda, što je uvek dobra stvar. Momci koji su došli imaju potencijal. Tarpiju je prva sezona u Evroligi, to zna da bude teško, ali bio je dobar u odbrani zasad. Biće mu potrebno malo vremena da stekne samopouzdanje kako bi uzimao otvorene šuteve, bio malo agresivniji, ali sve to je normalno. Tek je odigrao dve utakmice, još se traži. Korneli ima jednu sezonu u Evroligi iza sebe, ali drugačije je jer je sada kod kuće, u drugom timu. Uzbuđen sam zbog njega, kako šutira, koliko je visok... Žete je došao sa određenim individualnim pedigreom, igrao je sjajno u Evrokupu. Drago nam je što se oporavio, jer se na početku sezone povredio. Sada ostaje da se vrati u formu, da mu pronađemo mesto u timu, da vidimo šta voli da radi na terenu, jer sigurno može da bude korisno oružje u reketu. Sa novim igračima postoji uvek proces adaptacije, potrebno je da se svi uklope".

Za Džejmsa je bitno da ima dobar odnos sa trenerom. Specifičan je i kao igrač, a čini se i kao osoba, a sa Obradovićem je pronašao zajednički jezik. Dokaz su uspesi iz minule sezone.

"Imamo dobar odnos. Mnogo poštovanja je s obe strane, mnogo strasti i energije. Obojica volimo košarku i vrlo dobro se slažemo. Gura me, pokušava da mi proširi vidike kako bih bio što efektniji i kako bih što više uticao na igru".

Da mu prija saradnja sa srpskim trenerom govori i činjenica da je i ovog leta odlučio da ostane u klubu. Bilo je i spekulacija o potencijalnom odlasku, ali Džejms je nastavio da bude jedan od stubova Monaka. Prvi put u karijeri igra treću sezonu u jednom klubu. Dve godine je proveo u Baskoniji (2014-2016), Panatinaikosu (u dva mandata, 2016-2017 i 2018) i CSKA (2019-21). Kneževi su ga ubedili da napravi izuzetak.

"U Baskoniji je jednostavno bilo vreme da napravim iskorak. Gotovo čitav tim je posle moje druge godine otišao. Posle druge godine u Panatinaikosu, nije da me nisu želeli, ali nisu imali finansijska sredstva da sačuvaju jezgro tima, ja sam bio jedan od tih igrača za koje nisu imali novac i nisam imao izbor, dok sam u CSKA imao porodičnih problema. To je tako. Ne možete da utičete na neke stvari tokom karijere, šta se dešava u kojoj fazi, trenutno je situacija takva kakva je i to je to".

Majk Džejms (©Starsport)Majk Džejms (©Starsport)

U evropskoj košarci je od 2012. godine. Bio je najbolji strelac Evrolige (2019), pretprošle sezone član idealne petorke, dva puta član drugog najboljeg tima (2019, 2023), a pre Francuske je osvajao titule i u Grčkoj, Rusiji, podigao trofej VTB lige, brojne kupove. Sa osmehom na licu gleda preko ramena i sve ostvareno u profesionalnoj karijeri.

"Moram da budem zadovoljan. Kada sam prvi put došao, nisam mnogo znao o Evroligi, nadao se da mogu da dođem do tog nivoa. Sada kada pogledam, sve nivoe na kojem sa želeo da dođem sam uspeo da premašim. Nikada nisam zamišljao da bi mogao da dođem na nivo na koji sam došao i da se na njemu zadržim poslednjih pet-šest godina. Srećan sam što imao šansu da to uradim, što i dalje uživam u košarci, napredujem svakim danom i nadam se da ću nastaviti da igram na visokom nivou".

Ipak, nedostaje mu evropska kruna. U aprilu tekuće godine je izjavio da želi dve titule u Evroligi. Prošle sezone je prišao blizu ostvarivanja prvog dela tog cilja, ali mu je na put u polufinalu stao Olimpijakos. Da li bi ove takmičarske godine mogao da dopiše najvredniji trofej na kontinentu u rezime?

"Trenutno nije sjajna situacija, imamo dva poraza, ali duga je sezona. Na početku uvek imate titule na umu, ali tokom sezone se trudim da idem dan za danom. To je krajnji cilj, ali morate svakodnevno da radite i gradite da bi stigli do njega. Dug put je pred nama, kao i preda mnom, pa nam ostaje da usput nađemo način", pomalo i neočekivano skromno istakao je Džejms.

Ostvario je na klupskom nivou mnogo toga, ali na reprezentativnom se nije ni okušao. A nije da mu se mogućnost nije ukazivala. Pred Svetsko prvenstvo je bilo priče da ga je u svojim redovima kao naturalizovanog igrača želela Letonija, a 32-godišnji košarkaš je otkrio da je često pred velike turnire dobijao pozive nacionalnih timova. Još nije kasno da neki i prihvati.

"Pred svaki veći turnir postoji određeno interesovanje, agent me uvek pita šta mislim, ali uvek sam bio neodlučan. Sezona je duga, ne možete mnogo vremena da provedete kod kuće, a ja to volim. Ipak, ako bi se pojavila prava prilika, u pravom timu, sigurno bih je razmotrio."

Za domovinu ipak nije imao prilike da nastupa, jer SAD od 1992. isključivo gleda ka NBA igračima. Njegov saigrač, Džordan Lojd, nedavno je u intervjuu za Eurohoops istakao da bi američka reprezentacija mogla da razmisli i o igračima koji igraju u Evropi, naročito nakon neuspeha na minulom Svetskom prvenstvu.

"Na Olimpijskim igrama igraju velika imena i to nikada ne bi bila opcija. To je najveći turnir, ali na nešto manjim - zašto da ne? Američki igrači iz Evrope su dobro upoznati sa ovdašnjim prilikama, igramo protih svih tih igrača, imamo potreban kvalitet... Nekada morate da preuzmete određeni rizik, date nam priliku. Da li će to uraditi? Ne verujem. Da li će uopšte razmotriti tu opciju? Ne bih rekao. Ipak, bilo bi zabavno", zaključio je Majk Džejms u razgovoru za Mozzart Sport.

EVROLIGA - 3. KOLO

Utorak

Partizan Mozzart Bet - Barselona 83:92

/Naneli 14 - Laprovitola 20/

Fenerbahče - Panatinaikos 83:69

/Papajanis 15 - Lesor 19/

Anadolu Efes - Asvel 89:64

/Klajburn 19 - De Kolo 25/

Baskonija - Bajern 68:76

/Marinković 13 - Edvards 14/

Olimpija Milano - Olimpijakos 65:53

/Mirotić 20 - Milutinov 15/

Real Madrid - Žalgiris 93:79

/Dek 19 - Šmits 12/

Sreda

20.00 (1,70) Crvena zvezda (15,00) Monako (2,40)

20.30 (1,80) Valensija (15,00) Makabi (2,25)

20.30 (1,25) Virtus Bolonja (17,00) Alba (4,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KK MonakoKK Crvena zvezdaMajk DžejmsSaša ObradovićŠabaz NejpirMiloš TeodosićKemba Voker

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara