Ksavijer Manford (Screenshot - Youtube.com)
Ksavijer Manford (Screenshot - Youtube.com)

Manford suspendovan zbog kanabisa, trener Hapoela poručuje: Varate se ako mislite da ne puše i drugi

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.03.24. | 18:08

Pretrpeo je tim iz Tel Aviva ozbiljan udarac kada su stigli rezultati doping testiranja iz decembra

Nakon što je obelodanjeno da je bivši košarkaš Baskonije Pjerija Henri zaradio četvorogodišnju zabranu bavljenja profesionalnom košarkom zbog korišćenja "zabranjene metode" (navodno zbog zamene uzoraka urina prilikom testiranja na doping), slična sudbina zadesila je i plejmejkera Hapoela Tel Aviva, Ksavijera Manforda.

Američki košarkaš, svojevremeno i NBA igrač, te član Barselone, suspendovan je na neodređeno jer je test na doping bio pozitivan na kanabis, koji se nalazi na FIBA listi zabranjenih supstanci. Manford je testiran u decembru, rezultati su stigli krajem februara i Hapoel će najverovatnije ostatak sezone, najpre u Evrokupu, morati da odigra bez jednog od ključnih igrača, koji je beležio 15,9 poena i 3,7 asistencija u Evrokupu, bio MVP osmog kola sa 31 poenom u pobedi nad Huventudom.

Izabrane vesti

Morali su Izraelci da reaguju na tržištu, pa su potpisali američkog beka Dastija Henasa, a konačno se po pitanju Manfordove suspenzije oglasio i trener tima iz Tel Aviva, Deni Franko.

"Bolna bomba u lice za sve nas. Sve nas je iznenadilo to što se desilo, jer je već odradio veliki broj testova i svi su bili dobri. Ne osuđujem nikoga, ali postoje pravila koja moraju da se poštuju, ali ovo je sada potpuno drugačija sezona. Test nije sad ni obavljen, nego u decembru. Prolazili smo kroz težak period, stranci su ostajali u Beogradu i provodili po četiri-pet dana tamo, dok su Izraelci bili ovde. Bili su sami. Šta su radili u tom periodu u stranoj zemlji? Nemam pojma", rekao je Franko.

Prethodnih godina se vodila borba, posebno u SAD, da se marihuana i kanabis sklone sa liste zabranjenih supstanci, jer su određena istraživanja navodno pokazala da mogu da imaju pozitivan uticaj na ljude u određenim slučajevima.

"Možete prilagoditi granicu ili nivo koliko god želite. Ako smatrate da većina stranaca u ligi ne puši, a ni neki od Izraelaca, varate se. Činjenica da je preterao i premašio to nije u redu. Nije stvar pušača ili nepušača, nije u redu na nivou nas kao grupe i u onome što gradimo ovde. Očekujemo odgovornost", dodao je trener Hapoela.

Svestan je Franko koliko će Ksavijer Manford nedostajati ekipi.

"S naše tačke gledišta, ovo je veliki udarac za izuzetno bitnog i obožavanog igrača. Ostvarivanje ciljeva koje godinama pokušavamo da ostvarimo je sada daleko teže. Možete da dovedete dobre igrače, ali on je poseban. Moraćemo da pronađemo način da budemo dobri kao što smo bili bez najboljeg strelca", zaključio je Deni Franko.



tagovi

Ksavijer ManfordHapoel Tel Avivantidoping agencijadopingdoping kontrolaSvetska antidoping agencija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara