Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Manje od 48 sati posle istorijskog trijumfa, crveno-beli oči u oči sa rekorderom ABA lige

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.12.22. | 09:44

Košarkaši Crvene zvezde u 10. kolu ABA lige dočekuju Mornar iz Bara

Mnogo je razloga za slavlje na Malom Kalemegdan. Osam vezanih pobeda, dve u derbijuima nad večitim rivalom, uključujući i trijumf protiv Partizan Mozzart Beta u prvom evroligaškom susretu. Ipak, vremena nema. Nije se euforija među navijačima slegla posle pobedonosne trojke Nemanje Nedovića pred rasprodatom Beogradskom arenom, mahom ispunjenom navijačima crno-belih, a crveno-bele već čeka novi izazov - duel sa Mornarom u dvorani Aleksandar Nikolić (18.00).

Meč 10. kola ABA lige protiv neugodnog i, utisak je, nepredvidivog protivnika tek je drugi u nizu od četiri koja će Crvena zvezda odigrati u samo nedelju dana. Već naredne sedmice ih očekuje duplo kolo Evrolige, pa će u utorak i četvrtak ugostiti Žalgiris i Olimpiju Milano.

Izabrane vesti

Nije raspored bio naklonjen Zvezdi ni u prethodnih par sedmica, ali je od dolaska Duška Ivanovića beležila neverovatne rezultate. Pod palicom crnogorskog stručnjaka ušla u seriju kakva u redovima branioca srpskog i regionalnog trona nije viđena od početka sezone 2018/19. Tada je crveno-bela četa Milana Tomića nanizala devet trijumfa, pa će Ivanović imati priliku da ponovi podvig mlađeg kolege u sudaru sa Baranima.

18.00: (1,05) Crvena zvezda (27,0) Mornar (10,0)

Pričalo se posle pobeda nad Asvelom, Cibonom, Albom i Makabijem, pa i posle trijumfa nad Partizanom u Jadranskoj ligi da je "šok terapija" uspela. Sada je već jasno da je trofejni stručnjak preporodio ekipu Crvene zvezde. Od tima koji je padao u ključnim momentima, stvorio je kaznenu ekspediciju u kojoj su uloge jasno raspodeljene, odbrana se igra disciplinovano i sa najvećim mogućim intenzitetom u dugim intervalima, a posebno u završnicama. Nokautirali su crveno-beli većinu od prethodnih sedam rivala (dva puta igrali sa Partizanom) u poslednjim četvrtinama, pokazali izuzetnu mentalnu snagu i pobednički karakter koji je Ivanović za kratko vreme usadio izabranicima.

Kao i u većini izvojevanih pobeda od dolaska crnogorskog stratega, glavnu reč u napadu su vodili Luka Vildoza i Nedović. Argentinac je u istorijskom derbiju proglašen za igrača utakmice (14 poena i šest asistencija za indeks 21), ali je najbolji strelac i junak na kraju bio srpski reprezentativac (20 poena).

Zablisatli su protiv ekipe Željka Obradovića i Hasan Martin i Filip Petrušev. Dali Zvezdi krila posle slabo odigrane prve četvrtine i pomogli joj da u završnici iskontroliše skok, odbrani koš od napadački veoma potentnog rivala i upiše pobedu o kojoj će se još dugo pričati.

Zato u više nego dobrom raspoloženju i kao veliki favorit dočekuje Mornar. Tražiće devetu recku u nizu i osmu u ABA ligi protiv sastava koji je sezonu otvorio sa dva trijumfa, a onda pretrpeo pet poraza u šest mečeva, da bi se na pobednički kolosek vratio u minuloj rundi sa 104:88 u susretu sa Splitom.

Upisala je četa Mihaila Pavićevića pobedu iako nije imala pomoć Vladimira Mihailovića koji se povredio tokom susreta osmog kola, ali nije zvanično otpisan za susret u Beogradu. Zato je crveno-belima upozorenje poslao čovek koji je ove sezone oborio rekord crnogorskog reprezentativca po broju postignutih poena na jednom meču u ABA ligi - Deron Fets Rasel.

Debitovao je na Jadranu sa 41 poenom protiv Igokee, a onda pokazao da taj performans nije bio slučajnost. Zatrpao već u drugoj rundi koš Zadra sa 47 poena i upisao se zlatnim slovima u anale regionalne košarke. Bio je to samo početak impresivnog niza: brojao je do 35 protiv Mege, 30 protiv Borac Mozzarta i Splitu ubacio 37 poena uz 11 asistencija pre samo nedelju dana (indeks 46).

"Već posle duela u Laktašima se javnost prodrmala. Već ste rekli da je bilo mnogo direktnih poziva sa pohvalama. Ali, znao je neko da 'potkači' rečima da je to slučajno, kao i da je 'privatnik'. A on je 'odgovorio' sa 47 poena protiv Zadra. Verujem da će ih biti i više u narednim utakmicama. Naravno, sve više će rivali obraćati pažnju na njega, pa možda bude koja partija i sa 'skromnih' 20, 30 poena. Ali, nećemo da mu zamerimo. Pa, do skoro su se tih 20,30 poena proglašavali vrhunskim", pričao je za Mozzart Sport o Raselu prvi čovek Barana Đorđije Pavićević, a sada je jasno da je bio u pravu.

Iako možda nije čest slučaj, brojke u Raselovom dovoljno govore. Nisu ga obeshrabrila ni dva ispodprosečna nastupa protiv Partizana (devet poena) i Studentskog centra (15 poena), što je pokazao u dva poslednja kola protiv Čačan i Splićana.

U napadačkom arsenalu ima brojna oružja, iako mu je najdraži šut za tri poena. "Opalio" je 106 puta sa distance dosad, promašio metu u 70 navrata, ali jasno je da neće odustajati. Protiv Splita je izjednačio rekord po broju ispaljenih trojki (18), drugi put ove sezone.

Pokazao je i da može da kreira za druge, pa je tako protiv Borca i Splita imao dvocifren broj završnih dodavanja (10 i 11). Sposoban je i da snažnim prodorima iznudi faul protivnika, te često izlazi i na liniju penala sa koje pogađa sa 84,3 odsto uspešnosti. Dokazao se mladi Amerikanac kao kompletan napadač i to u prvoj godini profesionalne karijere.

Deron Rasel protiv Splita (Foto: ABA League/Mornar/Media pro)Deron Rasel protiv Splita (Foto: ABA League/Mornar/Media pro)

S ozbirom da u proseku igra 34,1 minut, uzme 9,7 šuteva za dva, 11,8 za tri i 7,8 bacanja po nastupu, kao i da beleži 6,8 asistencija na meču, jasno je da svaki napad ide preko njega. Zaključak je da od njega manje više sve zavisi u igri Mornara na protivničkoj polovini, te da će primarni zadatak Zvezdine odbrane biti da ga obuzda.

Ipak, iako Mornar nikada nije imao ovakvog igrača u svojim redovima, a brojni sjajni košarkaši su se obreli u Baru, Crvena zvezda nosi breme velikog favorita. Pored trijumfalnog niza, začinjenog pobedom u derbiju, ima i tradiciju na svojoj strani pred 16. okršaj sa crnogorskim timom u ABA ligi. Savladala ga je 13 puta, poslednji put izgubila još u februaru 2020. godine i nikada kod kuće (Mornar dobio samo dva puta u Topolici).

ABA LIGA - 10. KOLO

Petak

Igokea - Zadar 81:84

/Tanasković 20 - Jordano 21/

Subota

16.00: (1,60) MZT (14,5) Borac Mozzart (2,55)

18.00: (1,05) Crvena zvezda (27,0) Mornar (10,0)

20.00: (1,15) Budućnost (20,0) Studentski centar (6,00)

Nedelja

17.00: (2,55) Splita (14,5) Mega (1,60)

19.00: (2,55) Cedevita Olimpija (14,5) Partizan Mozzart Bet (1,60)

Ponedeljak

18.00: (1,07) FMP (25,0) Cibona (8,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MornarMornar BarDuško IvanovićMihailo PavićevićĐorđije PavićevićLuka VildozaDeron Fets RaselNemanja NedovićFilip PetruševHasan Martin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara