Marko Simonović (©Star Sport)
Marko Simonović (©Star Sport)

Marko Simonović: Osećaj kao da sam trener deset godina, promenilo mi se mišljenje o KLS

Vreme čitanja: 6min | sub. 02.03.24. | 08:23

”Što se tiče domaćih takmičenja, urađen je odličan posao. Imaće Zvezda prednost domaćeg terena, već je jedan trofej osvojen, bila je sjajna utakmica u finalu i to moram posebno da pohvalim. Nadam se da će sezonu da završi na najbolji mogući način”, rekao je trener kragujevačkog Radničkog za Mozzart Sport

Dve vezane pobede u Košarkaškoj ligi Srbije dovele su kragujevački Radnički SPD u poziciju da može da razmišlja i o plasmanu u gornji deo tabele. Trebalo je vremena dok su se svi elementi igre složili, ali Marko Simonović je sa ekipom uhvatio dobar zalet. Opstanak je praktično izboren, čime je ostvaren primarni cilj postavljen još i pre nego što je nekadašnji kapiten Crvene zvezde započeo svoj prvi samostalni trenerski angažman.

Posle svakodnevnog usavršavanja i upijanja znanja u domaćim, evropskim, pa i američkim košarkaškim okvirima, Simonović je pred kraj kalendarske 2023. godine zvanično otpočeo novo poglavlje u karijeri. Kaže, oseća se kao da je u poslu odavno.

Izabrane vesti

”Iskren da budem mislio sam da će, da tako kažem, biti malo neprirodno i čudno. Međutim, ne. Baš ne, sasvim je sve bilo prirodno. Baš sam komentarisao sa svojim saradnicima, imam osećaj kao da ovaj posao radim već deset godina. Zaista mi je lepo, uživam u poslu, radim ga sa osmehom. Imam utisak da mi lako ide”, otvara Simonović razgovor za Mozzart Sport.

Nijedan početak nije lak, nije ni ovaj u tvom prvom trenerskom angažmanu. Koliko si zadovoljan kako stvari napreduju u Kragujevcu?

“Generalno sam zadovoljan. Otkako sam došao dosta smo toga promenili u sistemu igre u oba smera, uloge su se takođe izmenile, hemija u svlačionici... Jednostavno, treba vremena da sve to legne. Imali smo neke dobre utakmice i pobede pre Kupa. Raspored nam se pre Kupa namestio tako da smo maltene sve igrali na strani, jednostavno igračima je trebalo malo vremena da upiju sve. Sada se apsolutno vidi napredak u igri, iz dana u dan se vidi poboljšanje u individualnoj i kolektivnoj igri. Ide to sve u dobrom smeru”.

U subotu od 17 časova igrate sa Zdravljem u Leskovcu, u sredu ste ostvarili i drugu uzastopnu pošto je pao je OKK Beograd posle Čačka 94 uz impresivnih 26:6 u poslednjoj četvrtini...

“Igrali smo 32 minuta zaista dobru košarku. Imali smo možda tri-četiri minuta pada na kraju druge četvrtine i isto tako u trećoj deonici, što su oni iskoristili. Momci su izuzetni talenti, dobri igrači, ali mi smo u četvrtoj četvrtini pokazali veliki kvalitet i borbu, kao i koliko radimo. Odigrali smo maestralno i to nam nije prva takva četvrtina, imali smo takve periode i protiv Čačka 94 i u još nekim mečevima. Slavili smo zasluženo”.

Pričao si bio svojevremeno kakav bi trener želeo da budeš, odnosno šta bi voleo da vidiš u napadu i odbrani. To je bila teorija, kakva je situacija u praksi?

”Upravo pokušavam to da primenim na ekipu, da pratimo moju filozofiju. Nije u potpunosti izvodljivo, jer vam igru ipak diktira roster na raspolaganju. Ali, u dobrom delu su momci prihvatili moje zamisli. Rade dosta, trude se, sjajni su. Zahvalan sam im na tome. Ide u pozitivnom smeru, prilagodio sam se i ja njima. Vidi se napredak, ali neću odustajati od svoje ideje”.

U ekipi je nekoliko dobro poznatih lica košarkaškoj publici, od Uroša Nikolića koji je svojevremeno nastupao za Crvenu zvezdu, zlatni junior Srbije Pavle Nikolić, tu su i trojica stranaca...

”Imamo spoj mladosti i iskustva. Ima potencijala za budućnost, mislim na mlade igrače. Iskustvo uz Nikolića donose Đerasimović i Blagojević, talentovani momci poput Nikolića, Dobrašinovića, Labovića imaju budućnost pred sobom, tu su i stranci koji nam daju na kvalitetu, oni su zanimljivi i tek su se pojavili na tržištu. Ekipa je mlada, ambicije su bile da se izbori opstanak u ligi, moje su malo veće od toga. Guramo ka gornjem delu, pošto smo opstanak već obezbedili, pa da vidimo gde ćemo da završimo”.

Dolazak u Radnički dogodio se bez neke prethodne najave, odlazak Stevana Mijovića u FMP ti je otvorio put ka prvom trenerskom angažmanu...

”Poslovi koje sam gledao i očekivao da bi mogli da se dogode nisu se otvorili. Onda se pojavio Radnički. Direktor Srećko Otović me je pozvao, pokazao je baš veliku želju da me dovede. Razgovarao sam odmah sa svojim agentom Miškom Ražnatovićem i saglasili smo se da bi bilo dobro da počnem trenersku karijeru u Kragujevcu, da polako ulazim u ritam rada. Prihvatio sam i brzo sam se dogovorio sa Srećkom koji je i glavni razlog zašto sam ja sada na klupi Radničkog. Zasad sve ide jako dobro”.

Kako ti se čini KLS? Nisi dugo tu, ali verovatno si uspeo da stekneš utisak o kvalitetu takmičenja...

”Iskren da budem, liga se digla na solidan nivo. Nisam imao takvo mišljenje, ali kada sam došao i video kakav je to kvalitet lige, igrača i na kojem je nivou sve ostalo, postalo mi je jasno da se sve diglo u poslednje tri-četiri godine. Nadam se da će se tako i nastaviti. Evo, videli smo na Kupu u Nišu da smo imali ekipe iz KLS koje su izbacile timove iz ABA lige. Tako da je jasno da se kvalitet podiže lagano”.

Kada si pomenuo dešavanja iz Niša, Vojvodina se pokazala dobro u Čairu, a uz Spartak i Zlatibor vodi kolo u ABA 2 ligi.

”To su ozbiljne ekipe, ozbiljni klubovi. Dobro posloženi, sa sistemom, sa ozbiljnim budžetom. Imate tu još Čačak 94, Vršac, Džoker, pa i nas... Zaista se kvalitet digao na dobar nivo”.

Pomenuo si malopre da su ti ambicije više od onih koje je Radnički imao na početku sezone, šta bi tebe zadovoljilo u debitantskoj sezoni?

”Pre svega bio bih zadovoljan da vidim momke kako napreduju individualno i timski, želja svakog trenera je da odu na viši nivo u narednoj sezoni. Opstanak smo praktično izborili relativno brzo otkako sam došao, moje lične ambicije je da budemo što bolje plasirani na tabeli. Naravno, moje želje su jedno, realnost i mogućnosti su drugo i ni na jednu utakmicu nećemo da odemo sa unapred podignutom belom zastavom”.

Ko ti je od bivših saigrača prvi čestitao na potpisu za Radnički?

”Svi moji kumovi – Maraš, Šćekić, Lazić... Plus Stefan Marković. Mnogo njih se javilo, čestitali su mi na novom početku, prate ljudi šta se dešava i utakmice Radničkog. Često se čujemo i komentarišemo, zahvalan sam im na tome”.

Malo i o Zvezdi za kraj... Odbranjena je Žućkova levica, rezultati su dobri u Jadranskoj ligi, ali je u Evroligi ponovo izostao visok plasman koji se ciljao letos. Kako ti se čini Zvezda?

”Što se tiče domaćih takmičenja, urađen je odličan posao. Imaće Zvezda prednost domaćeg terena, već je jedan trofej osvojen, bila je sjajna utakmica u finalu i to moram posebno da pohvalim. Možda i najbolji Kup otkako sam u košarci, gledao ili učestvovao, a imam ih dosta. Bila je sjajna atmosfera među igračima i na tribinama, dobro suđenje. sve je prošlo odlično i utisak je sjajan. Nije kurtoazija, zaista jeste”, kaže Simonović i dodaje:

”Što se tiče Evrolige, duga je sezona i nepredvidiva. Bio je onaj jedan trenutak kada je Zvezda uzela mah, kada je imala dobar ritam, pa su se desile neke povrede koje su je izbacile iz takta. To je možda bio problem. Nadam se da će uhvatiti ritam sa dobrim partijama i pobedama i da će sezonu da završi na najbolji mogući način”.

Miloš Teodosić je pokazao da je i dalje klasa...

”Ma, izlišno je trošiti reči o njemu. Svi znamo kakav je to majstor. Jedinstven lik u košarci, uživanje je igrati sa njim i raditi, sjajan tip i van terena. Više puta sam iskazivao svoje mišljenje o njemu i kakav odnos imamo, sa njim nema greške”, zaključuje mladi trener.

KLS – 23. kolo

Subota:

16.00: (1,35) Vojvodina (16,0) Džoker (3,50)

17.00: (3,05) Zdravlje Leskovac (15,0) Radnički Kragujevac (1,45)

18.00: (1,55) Dinamik (14,5) Sloga Kraljevo (2,70)

18.00: (1,15) Vršac (20,0) Tamiš (6,00)

19.00: (2,30) Metalac Valjevo (14,5) Zlatibor (1,70)

Nedelja:

19.00: Spartak Subotica – Novi Pazar

Ponedeljak:

17.00: Mladost – Sloboda Užice




tagovi

Marko SimonovićKK Radnički KragujevacRadnički KragujevacKošarkaška liga SrbijeKLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara