Karlo Matković i Matej Rudan (©MN Press)
Karlo Matković i Matej Rudan (©MN Press)

Mega Mozzart sanja novo finale kupa: Nije tačno da nam pobede nisu važne

Vreme čitanja: 6min | čet. 17.02.22. | 08:54

Talentovani sastav Vlada Jovanovića započinje turnir u Nišu protiv Zlatibora sa oreolom finaliste iz 2021.

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Tokom protekle decenije šest puta je večiti derbi odlučivao pitanje osvajača prvog trofeja u košarkaškoj sezoni. U preostala četiri navrata duopol dva najveća srpska kluba Mega Mozzart pretvorila je u rivalski trougao! Finalista 2014, 2015. i 2021, te osvajač Žućkove levice 2016. godine vraća se u Niš sa idejom da se, pre svega, talentom, željom i motivacijom dokaže protiv starijih i iskusnijih protivnika od sebe, a zatim i da pokuša da se na turniru zadrži do nedelje, što bi značilo da će Mega Mozzart drugu sezonu zaredom biti igri za titulu.

Izabrane vesti

Put do poslednjeg stepenika na ovogodišnjem završnom turniru komplikovaniji je nego 2021. Zlatibor Čajetina kao član ABA 2 lige ne namerava tek tako da se preda, dok bi eventualno polufinale moglo da spoji Megu Mozzart sa Crvenom zvezdom. Ali, o tome kada bude došlo vreme...

“Veoma sam zadovoljan i srećan što se kup vratio u Niš koji je jako dobar organizator. Što se tiče samo kupa, to je najmasovnije takmičenje, ali za osam ekipa koja se pojave tamo, pored toga što je lepo, jako je i zahtevno. Moram da kažem da nam kup ne dolazi u najboljem trenutku, pre svega zato što smo izašli iz mini serije regularnih i zaostalih utakmica ABA liga kada smo za sedam dana odigrali tri utakmice. To je bio prevelik napor i posle dva dana spremanja u Beogradu za kup, u Nišu igramo utakmicu u četvrtfinala. Bez obzira na to, pokušaćemo što bolje da se spremimo“, kaže Vlade Jovanović i napominje:

“Kup je specifično takmičenje gde ne postoji pravo na grešku, gde sve ekipe dolaze jako motivisane i sve vide svoju šansu. Izuzetno poštujem tim Zlatibora, kao što sam već napomenuo, opština Čajetina dosta ulaže poslednjih nekoliko godina u košarku i to se vidi i po pruženim zapaženim rezultatima u KLS-u. Ekipa je sastavljena od iskusnih srpskih igrača, koji su prethodno igrali ABA ligu i u inostranstvu. Bez obzira na protivnika koji zaslužuje svaki respekt, takmičenje koje je jako specifično i ne dozvoljava pravo na grešku, kao i trenutak u kome se nalazimo, sve to zahteva od nas maksimalnu koncentraciju i spremnost da se ta utakmica odigra na najvišem mogućem energetskom nivou“.

21.00: (1,85) Mega Mozzart (hen -18,5) Zlatibor (1,85)

Kao što je ranije najavljeno, Mega Mozzart neće moći računati na Aleksandra Balcerovskog, Malkolma Kazalona i Luku Bogavca zbog ograničenja broja stranaca na završnom turniru. Ipak, jedna od udarnih sila Mege Mozzart u Nišu biće novopečeni hrvatski reprezentativac Karlo Matković. Ponajbolji igrač nadarenog tima Mege Mozzart uz Borišu Simanića, Nikolu Jovića i Skučija Smita sa posebnim motivom ulazi u Kup Radivoja Koraća, jer želi da pokaže ne samo koliko je napredovao u odnosu na prošlu godinu, već i koliki kvalitet zaista poseduje ekipa koja želi da, po njegovim rečima, bar ode do finala...

“Prošle godine smo došli finala, igrali smo dobro i za nas je to uspeh. Ove godine želimo da uradimo makar isto, da probamo da uzmemo kup što nije nemoguće. Nikoga ne potcenjujemo, ali isto tako niko ne treba da zanemari naš kvalitet. Idemo svim snagama da se borimo za pehar, pa šta bude“, ističe Matković za Mozzart Sport.

Prošla godina bila je specifična. Završnica se igrala u Novom Sadu, bez publike. Sada se kup vraća u Niš, gde se očekuje prisustvo velikog broja navijača...

“Kup je velika stvar, jasno mi je koliko je značajno takmičenje. Želim da bude što bolja atmosfera, da bude dosta publike na tribinama. Dvorana je super, još ako bude puna biće odlično. Biće pravo uživanje za sve“.

Karlo Matković (©Star Sport)Karlo Matković (©Star Sport)

Protivnik u četvrtfinalu biće vam Zlatibor, koliko poznajete rivala?

“Koliko sam ispratio, iskusna su ekipa i uopšte nisu za potcenjivanje. Dobar konkurent i ne smatram ih lošim protivnikom. Iskreno, nisam stigao da nešto više ispratim KLS i ABA 2 ligu, ali ćemo kroz skauting dobro da se upoznamo sa onim što nas čeka“, zastao je Matković, pa dodao:

“Znam da imaju dobre igrače. Pogotovo Lakvinton Ros, on baš odskače kvalitetom. Očekujem dobru, borbenu utakmicu“.

Nisi otpisao mogućnost da Mega Mozzart napadne trofej Žućkove levice u Nišu i ponovi uspeh generacije iz 2016. godine. A ako se to i ne dogodi, šta je zapravo ono što bi voleo da vidiš od sebe i cele ekipe na turniru?

“Uprkos tome što neki kažu da je Mega Mozzart mlada ekipa i da nam nije važno da li ćemo da dobijemo, mogu da istaknem da to nije tačno i da uvek imamo ambiciju i želju za pobedom. Zato i smatram da niko ne treba da nas potceni, kao što ni mi nećemo nikog. Idemo u svaku utakmicu 100 odsto. Voleo bih da opet pokažemo da možemo da se nosimo sa svima, iako smo mladi“.

Imali ste bliska iskustva sa najbližom konkurencijom za prvi domaći trofej. Pobeda nad Partizanom i FMP u gostima, te tesni porazi od Crvene zvezde i Borca iz Čačka. Koliko će vam to iskustvo značiti za ono što predstoji u narednim danima?

“Sve te utakmice smo igrali dosta čvrsto. Verujem da je u pobedama to u značajnoj meri presudilo. Pokazali smo na delu timski rad koji smo imali poslednjih nedelja i meseci, što nas inače i krasi. Ako čvrstinom odgovorimo na ono što nam serviraju stariji i iskusniji rivali od nas, možemo da se nosimo sa svima“.

Završni turnir za Zlatibor, klub koji je iz godine u godinu svetao primer napredovanja na svim poljima, prema rečima kapitena Dušana Kutlešića dolazi u nezgodnom momentu. Nekadašnji član mlađih selekcija Srbije i osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Pragu danas je jedan od najbojlih igrača Zlatiboraca. Iskusni bek pričao je za Mozzart Sport o ambicijama na kupu u Nišu...

“Kup dolazi u nezgodnom momentu po nas. Imali smo u januaru pauzu zbog korone, bili smo bez utakmica meseca dana, pa smo tek prve dve nedelje februara odigrali nešto da se malo uvedemo u ritam. Sada smo bili u ABA balonu u Banjaluci, odigrali smo tri utakmice u pet dana, pa ponovo imamo KLS i to čak 10 mečeva u pet nedelja. Sve to zahteva mnogo energije“, počinje Kutlešić razgovor za Mozzart Sport, koji opširnije možete pročitati OVDE.

Dodaje da ni sami ne znaju u kakvom će se svetlu pokazati kada je energija u pitanju.

“U suštini ono što hoću da kažem je da ako bih mogao da biram kada da igramo kup, ne bih izabrao sada. Na sve to desila se povreda Amerikanca, Lakvintona Rosa, koji će sigurno biti na poštedi tri ili četiri nedelje. Eto imamo i taj peh“, jasan je Kutlešić i ističe:

“Svakako ulazimo u utakmicu sa željom da odigramo što bolje i da se na najbolji način predstavimo široj javnosti. Ponavljam, meč nam dolazi u nezgodnom trenutku, ali svakako nećemo pokazati belu zastavu. Idemo da se nadmećemo. Mislim da javnost može nešto lepo da vidi od nas, jer igramo moderno, lepo za oko“.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

18.00: Crvena zvezda - Radnički Kragujevac

21.00: Mega Mozzart - Zlatibor

18. februar

18.00: FMP - Borac Čačak

21.00: Partizan - Borac Zemun

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda / Radnički Kragujevac - Mega Mozzart / Zlatibor

21.00: FMP / Borac Čačak - Partizan / Borac Zemun

FINALE

20. februar, 21.00


tagovi

Mega MozzartVlade JovanovićKarlo MatkovićKK Zlatibor ČajetinaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara