Bojan Subotić (©MN Press)
Bojan Subotić (©MN Press)

Mentorske lekcije Bojana Subotića: Da iskoristimo svaku šansu koju nam Zvezda pruži

Vreme čitanja: 8min | sre. 14.02.24. | 08:07

"Jeste to novost za mene, ali trudim se da mlađim igračima dajem savete, da ih učim pravim stvarima, kako bi trebalo da se odnose prema igri i kako bi trebalo da postupaju prema nekim situcijama. Smatram da je to moja obaveza i kao kapitenu", jasno će iskusni krilni centar za Mozzart Sport

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Posle dve godine u kojima je Nenad Stefanović pravio izuzetne rezultate i vodio klub do dva učešća u plej-ofu Jadranske lige, za FMP iz Železnika je slab početak ove tekuće sezone došao kao potpuni šok od kojeg se cela ekipa još oporavlja. Trenera Stefanovića je u međuvremenu zamenio Stevan Mijović, da bi poslednjeg dana januara Saša Nikitović zvanično postao treći šef stručnog štaba Pantera u kratkom vremenskom intervalu.

Izabrane vesti

FMP doduše uspeva da se drži dalje od Krke i Mornara, koji će verovatno do poslednjeg kola voditi tesnu borbu da izbegnu direktno ispadanje iz lige. Za Nikitovićev sastav ideja je da dobrim igrama do kraja sezone popravi utisak i zatim od leta okrene novi list, u pokušaju da povrati sjaj.

Kapiten Bojan Subotić je u samo pet meseci prošao ono što se retko dešava, ali veruje u snagu tima i svlačionice, da može daleko bolje i pre svega da u kontinuitetu pruža kvalitetnija izdanja. Žreb za Mozzart Kup Radivoja Koraća nije bio naklonjen Panterima, pa će već u četvrtfinalu imati gotovo nemoguću misiju - da pobedi trostrukog uzastopnog osvajača Žućkove levice i branioca titule Crvenu zvezdu. Ni rezultati u direktnom okršaju ne idu naruku FMP-u, jer ostaje zapisano da nije savladao Zvezdu 38 utakmica zaredom...

"Crvena zvezda je evroligaški tim, koji sada nije u nekom momentu što se tiče evropskog takmičenja, ali u ABA ligi igra sjajno. To je ekipa sa mnogo iskusnih igrača, koji znaju da igraju košarku i jako su kvalitetni. Za nas će to biti veliko iskustvo, pogotovo za mlađe igrače koji tek treba da dođu na visok nivo", počinje Subotić razgovor za Mozzart Sport i nastavlja:

"Motivacija će s naše strane biti izuzetno visoka, promenio nam se trener i postoje nove stvari u igri koje smo dobro usvojili, što su pokazale ove dve utakmice u kojim smo dobili Igokeu i protiv Cedevite Olimpije tamo odigrali kvalitetno, uprkos porazu. Bićemo jako motivisani za četvrtfinale Kupa i jako se radujemo izazovu, ako nam Crvena zvezda bude pružila bilo kakvu šansu, moraćemo da je iskoristimo, kako bismo se uopšte nadali dobrom rezultatu".

Rekao si bitnu stvar, u FMP-u i pored timskog proseka od 25 godina ima dosta mladih igrača koji tek treba da steknu iskustvo velikih utakmica. Situacija je takva da ste Ognjen Kuzmić i ti kao 34-godišnjaci dvojica najstarijih u svlačionici. Kakav je osećaj?

"To mi se prvi put dešava u karijeri. Pošto Kuzma nije bio od starta sa nama, bio sam ubedljivo najstariji u svlačionici, čak pet-šest godina od prvog posle mene. Jeste to novost za mene, ali trudim se da mlađim igračima dajem savete, da ih učim pravim stvarima, kako bi trebalo da se odnose prema igri i kako bi trebalo da postupaju prema nekim situcijama. Smatram da je to moja obaveza i kao kapitenu. Naravno, tu je sada i Kuzma koji je sa nama od pre mesec i kusur dana, on takođe ima istu ulogu. Nadam se da ćemo preneti naše iskustvo i znanje na njih".

20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) FMP Železnik (1,85)

A, kako slušaju klinci?

"To su sve super momci. Vredni, radni, nisu nalik klincima kakvi danas znaju da budu, da su glavama već u NBA ligi, toga nema. Na zemlji su, dopada mi se jako što skoro svi ostaju posle treninga da šutiraju, da rade dodatno na sebi i unapređuju sebe u svim elementima. Svaki moj savet usvajaju i nema problema".

Da se vratimo na prvobitnu temu razgovora - Crvenu zvezdu. Kako igrati protiv evroligaške odbrane? Videli smo kroz neke ovosezonske primere da je moguće igrati protiv evroligaša i dobiti ga...

"Moramo da budemo energetski na jako visokom nivou. Atletski su jako dobar tim, moramo da uđemo od starta jako i pokušamo da ih iznenadimo našom čvrstinom i energijom. Teško je igrati protiv takvih timova. Znamo primere ekipa koje su uspevale da se nose sa regionalnim evroligašima, ali to je obično dolazilo posle duplog kola, kada su umorni i iscrpljeni. Evroligašima Kup sada znači nešto što, da tako kažem, 'moraju' da osvoje i biće sigurno na visini zadatka, energetski i motivacioni će biti tu. Zato moramo da budemo jako dobro fokusirani na našu igru, da sprovedemo ono što želimo u našoj igri. I, da ponovim, da uzmemo sve što bi nam Zvezda eventualno pružila. Jer, ako to ne uradimo, nema sreće".

Ekipa je nedavno promenila i drugog trenera u sezoni, posle Stevana Mijovića stigao je Saša Nikitović. Kakvo je dosadašnje iskustvo sa novim šefom struke?

"Ovakva situacija desila mi se samo jednom još u karijeri, u mojoj drugoj godini sa Crvenom zvezdom kada je Milivoja Lazića zamenio Vlada Vukoičić, a onda je došao Dejan Radonjić. Niko nije očekivao da će ovako da krene sezona i da ćemo imati ovakvih problema. Posle dve sjajne godine za FMP došla je kriza. Ali, tako je i u životu, kada ti sve ide dobro, a onda dođu krizni momenti iz kojih treba da se vadiš. Što se pre izvadiš - biće bolje. U ovom poslu se tako pokazuje karakter", priča kapiten Pantera i nastavlja:

"Saša je doneo veliko iskustvo i vidi se jasno da zna šta radi. On nam je svima rekao šta očekuje od nas i postavio sisteme koje smo usvojili. Svako ima svoje uloge i radi posao na najbolji mogući način. Nema mnogo odstupanja od tog sistema i to mi se jako dopada. Vidi se da zna košarku, nadam se da ćemo da budemo sve bolji, a to se već vidi na treninzima i utakmicama".

SVE KVOTE ZA OSVAJAČA MOZZART KUPA RADIVOJA KORAĆA

Osetili ste brzo razliku?

"Da, mnogo bolje izgledamo nego u nekom prethodnom periodu, u kojem je bilo dosta turbulentno. Odigramo jednu utakmicu okej, pa tri loše... Verujem da ćemo sada imati konstantu i da ćemo u nastavku sezone izboriti opstanak koji je mnogo bitan za klub".

Koliko se svojom trenerskom filozofijom razlikuje Saša Nikitović od svojih prethodnika?

"Filozofski, razlikuje se po tome što mu je mnogo bitnije da mi na treninge dolazimo srećniji. To je prvo što nam je rekao, da treba da imamo prostora za stvari van košarke i da svaki put kada dođemo u halu, treba da radimo najbolje što možemo. Da tih tri - tri i po sata treninga jednom dnevno odradimo najbolje što možemo. To je, na primer jedna od njegovih odluka, kako ne bismo dolazili dva puta dnevno i gubili vreme u saobraćaju, već proveli vreme sa porodicama... To je ono po čemu se razlikuje od prethodnika".

A, trenerski?

"Svako ima nešto po čemu se razlikuje i sledi svoje principe. Neću da kažem da su principi bilo kog trenera loši, jer su Stevan i Nenad odradili dobar posao. Nenad se dokazao tokom protekle dve sezone u kojim je napravio fenomenalan rezultat i FMP nije tako dobro izgledao ne znam ni sam koliko dugo godina. To treba poštovati. U svakom poslu se dešavaju usponi i padovi, nekada se možda uradi malo lošija selekcija, neke nesrećne okolnosti, u Nenadovo vreme smo nesrećno izgubili neke utakmice koje smo zaslužili da dobijemo. Malo smo promenili i odbranu, više koristimo Kuzmića koji je jedan od najiskusnijih u timu, zna kako se osvajaju trofeji i igraju velike utakmice, zna kako se igra kvalitetna košarka jer je na tom nivou najduže od svih nas. Svakako, ima vremena, tek smo tri nedelje sa novim trenerom i imamo još dosta toga da naučimo od njega".

Posle šest godina si se vratio u Jadransku ligu, prošao si kroz Crvenu zvezdu i Budućnost pre odlaska van granica nekadašnje Jugoslavije. Kako ti po povratku izgleda regionalno takmičenje?

"Malo teško pitanje (smeh). Što se tiče budžeta, Jadranska liga je dosta napredovala. Prve moje godine u ABA ligi, kada sam bio u Zvezdi, bilo je mnogo više ujednačenih timova. Sada to više nije tako. Dosta su se odlepili evroligaši po budžetima i kvalitetu igrača u odnosu na ostale. Neću da kažem da se izgubila draž i da se zna ko će da igra finale, jer ovo je sport i uvek je moguće da neko drugi pobedi, ali po tome se razlikuje. Mnogo kvalitetnih igrača došlo je među večite, pa i Budućnosti i Cedevitu Olimpiju. Ranije smo imali timove koji su ulazili sa strane, poput Makabija koji je ranije bio mnogo iznad svih".

Kvalitet lige je porastao?

"Jeste, mada smo videli dosta nekih iznenađenja, mnogo većih nego u vreme kada sam bio u Zvezdi i Budućnosti. Vrlo zanimljiva liga, igrači su jako interesantni i dobri. Pazite, u Nemačkoj kada sam bio isto dođu Bajern i Alba i to je to. Ovde imaš dosta motiva da igraš protiv evroligaša i timova iz Evrokupa, to je za svakog igrača posebna motivacija, da može da se takmičiti protiv takvih rivala".

FMP po završetku Mozzart Kupa Radivoja Koraća čeka težak raspored, prvo dolazi Borac Mozzart, pa se ide Studentskom Centru u Podgoricu, pa mečevi protiv Partizan Mozzart Beta i Budućnosti, zatim gostovanje Zadru i Mornar stiže u poslednjem kolu. Čeka vas ozbiljan posao...

"Definitivno nam raspored nije lak. Nema predaje. Svi smo u klubu svesni da neće biti lako, ali moramo da se borimo i ispravljamo neke neočekivane poraze koje smo imali. Pre svega mislim od Cibone i Krke, to su dve pobede koje su mogle da nam garantuju neku vrstu sigurnosti. Tu smo uprskali i sada moramo da se vadimo. Prvo imamo Borac, tu ćemo morati da budemo na visokom nivou, nije nemoguće dobiti ni Studentski Centar tamo, uradićemo sve da tako bude. Nije lak raspored, ali se ne predajemo, ne smemo da odustanemo unapred niti da se pokolebamo sada, kada je najvažnije. Treba da ispravimo neke stvari koje smo grešili u prvom delu sezone", završava Subotić razgovor za Mozzart Sport.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - 17.00: (1,85) Borac Mozzart (hendikep -14,5) Čačak 94 (1,85)

Č2 - 20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) FMP Železnik (1,85)

Četvrtak, 15. februar

Č3, 17.00: Mega - Vojvodina

Č4, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Hercegovac

POLUFINALA

Petak, 16. februar

17.00: Četvrtfinale 1 - Četvrtfinale 2

21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

Bojan SubotićFMP ŽeleznikMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara