Al Horford (AFP)
Al Horford (AFP)

Ministar odbrane Al Horford dva puta zaustavio Sjakama u sedam sekundi za Bostonovu devetu recku u nizu

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.01.23. | 01:53

Seltiksi nastavili seriju pobeda bez Džejsona Tejtuma, Džejlen Braun spakovao Torontu 27 poena u pobedi svog tima 106:104

Niže Denver pobede i gazduje zapadnom konferencijom NBA lige, po istom modelu istokom gospodari Boston. Sa jučerašnjim trijumfom protiv Indijane, Nagetsi su vezali devet trijumfa, a noćas su devetu zastopnu recku isporučili i Seltiksi. U neizvesnoj završnici uz dve sjajne odbrabene reakcije Ala Horforda, izabranici Džoa Mazule savladali su Toronto - 104:106.

Gosti su bili oslabljeni neigranjem Džejsona Tejtuma, trenutno drugog favorita za zvanje MVP-ja iza Nikole Jokića, ali činjenica da je najdominantniji košarkaš Bostona odmarao zbog povrede zgloba nije sprečila njegove saigrače da produže sjajan niz. Napadački je iskočio Džejlen Braun sa 27 poena, a to je uz rekord karijere i 25 poena Grenta Vilijamasa, odnosno 23 poena Malkoma Brogdona bilo dovoljno za novi trijmuf. Ovaj trio ubacio je Reptorsima 11 trojki iz 19 pokušaja, a čitav tim šutirao je trojke 16/35.

Izabrane vesti

Ali pitanje je da li bi Seltiksi slavili da u poslednjih desetak sekundi utakmice maestralnu rolu nije prikazao Al Horford. Na minut i 15 sekundi pre kraja utakmice, nakon polovične realizacije Paskala Sjakama sa linije za slobodna bacanja, Boston je vodio 106:104 i do kraja utakmice publika u Skoušabenk areni više nije videla loptu kako prolazi kroz obruč. Horford i Pričard su promašili po jedan šut za tri u istom napadu, Trent je na drugog strani ima neuspešno polaganje. I onda umalo da Pričard postane tragičar. Netačnim dodavanjem poklonio je loptu rivalu kojem je ostalo petnaestak sekundi da uputi šut za pobedu ili produžetak.

Lopta je išla u ruke nadahnutog Sjakama (29 poena, 9 skokova, 10 asistencija), Kamerunac je krenuo direktno na obruč po produžetak, a osam i po sekundi pre kraja isprečio mu se ministar odbrane Al Horford. Blokirao je najboljeg poentera utakmice, a nakon tajm-auta Toronta, pa još jednog u režiji svog tima, na dve sekunde pre kraja ukrao je loptu, ponovo Sjakamu. Usledio je trijumfalni trk u svlačionicu.

Veliku ulogu u večerašnjoj pobedi Seltiksa imao je i Pejton Pričard. Jeste ubacio tek 12 poena, ali je on bio autor trojke za 106:103 na minut i po pre kraja utakmice. Horford je recimo imao samo pet poena, ali je u završnici duela pored sjajnih reakcija u defanzivi uhvatio još nekoliko bitnih lopti (ukupno sedam skokova).

Boston je do poslednje četvrtine uglavnom bio tim koji je zaostajao za rivalom. U prvom kvartalu suočavao se sa 11 poena zaostatka (najveća razlika na utakmici 25:14), na poluvremenu je imao minus sedam, a u jednom trenutku treće deonice minus osam. Ali prenebregnuli su Seltiksi sve poteškoće, pokazali da umeju da pobeđuju i bez Tejtuma i uzeli meru ekipi u utakmici u kojoj su imali gotovo deset posto gore procente šuta iz igre (Toronto 53,5, Boston 44,7).

NBA - REZULTATI

Toronto - Boston 104:106

/Sjakam 29 - Braun 27/

Vašington - Orlando (u toku)

Atlanta - Šarlot 118:122

/Rozir - Mari 26/

Klivlend - Milvoki 114:102

/Mobli 38 - Holidej 28/

Minesota - Hjuston 113:104

/Edvards 44 - Šengun 19/

Finiks - Indijana 112:107

/Okogi 24 - Maturin 23/

Sakramento - Filadelfija (u toku)



tagovi

Al HorfordDžejlen BraunBoston SeltiksDžejson TejtumPaskal Sjakam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara