Najnovije vesti

Miroslav Nikolić posle propuštene šanse Orlova: Veliki neuspeh, treba nam selektor u punom statusu

Vreme čitanja: 3 minuta

Košarkaši Srbije (MN Press)

"Lako je sada da se kritikuje, ali očigledno je da nešto nije funkcionisalo. Sam rezultat to pokazuje"

Srbija nije izborila poslednju šansu da brani olimpijsko srebro. Saplela se na finalnom stepeniku pri ulasku u avion za Tokio kojim je poletela reprezentacija Italije, dok Orlovima ostaje da kod kuće analiziraju zašto su tako nisko pali...

"Lako je sada da se kritikuje, ali očigledno je da nešto nije funkcionisalo. Sam rezultat to pokazuje" kaže za Mozzart sport Miroslav Nikolić, dugogodišnji asistent u stručnim štabovima reprezentacije iz vremena kada su selektori bili Željko Obradović i Aleksandar Đorđević.

Nikada se Nikolić nije libio da direktno kaže šta, prema njegovom mišljenju, nije ili jeste dobro. Od principa otvorenosti i direktnosti nije odustao ni sada.

"Bili smo oslabljeni neigranjem pojedinih igrača, ali i drugi to mogu da kažu. Bili smo neuigrani, nisam video principe u odbrani. Uz uvažavanje igrača, pojedini su imali preveliku minutažu. Imamo dobre i odlične, najkorisnije u brojnim takmičenjima i zašto bi bio problem da se kaže da je moralo da prođemo dalje. Veliki neuspeh, da nazovemo imenom kako jeste".

Nabrojao je još taktičkih uzroka poraza od Italijana.

"Uh, nije bilo na loptu, ili dve, nego 20 razlike. Unutrašnja igra nije postojala. Italijani su 'vrteli' 'pik-end-pop' sa peticama i četvorkama. Visoki su pogađali, niski probijali do kraja... Videlo se i na prethodnim utakmicama da mnogo toga nije bilo dobro. Nismo imali igru 'jedan na jedan'. Italijani su nas odlično skautirali".

Srbija je od euforije zbog toga što je Kokoškov imenovan za selektora za kratko vreme prešla put do depresije u koju je zapala posle poraza od Italije.

"Stručni štab je delovao preozbiljno...", ne krije Nikolić da 'klupa' nije ostavila utisak na njega:

"Igor je bio najbolje rešenje (za selektora) i svi smo bili za njega. Dugo je u NBA gde je ostvario velike rezultate, ali čini se da se udaljio od Srbije. Nije pokazivao emociju, više je delovao (na klupi) kao surovi profesionalac. A u reprezentaciji je potrebna emocija".

Bez obzira na neuspeh, Nikolić smatra da sada ne treba da se vuku ishitreni potezi, već da se sve podrobno analizira.

"Kao što je Željkov povratak dobar za našu košarku, tako je i ovaj neuspeh loš. Ali sada kada je sve gotovo, dao bih Igoru podršku. Ne može niko da mu ospori određene kvalitete... Ipak, smatram da selektor treba da bude u punom profesionalnom statusu, odnosno da obavlja samo tu funkciju, a ne istovremeno da bude i trener u klubu. Jer selektorski posao ne traje samo tokom leta, već cele godine. Treba da se obilaze igrači, da se prate mlađe selekcije iz kojih će za godinu, dve da izađe budući nosilac seniorske reprezentacije...", dodao je Nikolić.


Ostale vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

Uživo
Najava mečeva