Mnogo trčanja, mnogo i poena: Zenit nije mogao preko Šveda, Himki ostao perfektan

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.12.19. | 19:28

Šved ubacio čak 30 poena i imao 13 asistencija, Aleks Renfro takođe uzvratio dabl-dablom

Kada Himki igra, neminovno je da na terenu vidimo bezbroj uspona i padova. Zato uopšte nije bilo čudno što je nakon maestralne prve četvrtine moskovski tim dopustio Zenitu da već u drugom kvartalu priđe na samo posed zaostatka. Ipak, predvođeni sjajnim Aleksejom Švedom, gosti su se nekako „iskopali“ iz mulja, uspeli da se vrate na pravi put i da na kraju slave važnu pobedu - 101:108.

Trijumf Moskovljana u Sankt Peterburgu znači da ostaju na čelu tabele VTB lige sa perfektnim skorom u do sada deset odigranih utakmica. Sa druge strane, Zenit nastavlja sa veoma promenljivim partijama, pa se sada nalazi u ozbiljnoj opasnosti da na kraju regularnog dela sezone propusti i učešće u plej-ofu. Bila bi to prava katastrofa za tim u koji su uloženi milioni pred sam početak sezone.

Izabrane vesti

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bio je upravo pomenuti Aleksej Šved, koji je meč završio sa 30 poena i čak 13 upisanih asistencija. Nisu ga razočarali ni njegovi saigrači, pa je tako Karasev dodao 20 poena, Gil je ubacio 15, Buker 14, dok je Jović meč završio sa 10 poena na svom kontu. U sastavu Zenita istakli su se Tim Abromaitis sa 23 poena, Gustavo Ajon sa 18 poena, te Aleks Renfro sa dabl-dabl učinkom (17 poena, 10 asistencija). 

Bilo kako bilo, večeras smo na samom severo-zapadu Moskve dobili ono što smo donekle i očekivali. Igralo se brzo, sa dosta trčanja u tranziciji i velikim brojem šuteva sa distance. Samo tokom prvog poluvremena domaći su uputili čak 19 šuteva za tri poena, dok je Himki bio nešto „umereniji“, ali i precizniji, pogodivši šest od jedanaest šuteva van linije 6,75.

Još od samog starta utakmice, Himki je zadao ritam koji je Zenit teško uspevao da isprati. Serijom 13:0 gosti su već bili na dvocifrenoj prednosti posle tri minuta igre, pa je domaćin sve morao da gleda iz „minusa“. Doduše, dobro je odreagovao sa dve trojke nakon toga, ali to je bilo sve od Zenita u ovom kvartalu. Himki je došao do još jedne serije od 10:0 i razlika je u jednom trenutku bila zapanjujuće velika – 18:33.

Odlično je pitanje šta se desilo sa Moskovljanima na početku drugog kvartala. Kao da su se uloge u potpunosti zamenile, pa je tako Zenit uspeo da naniže 10 poena i ponovo priđe izuzetno blizu Himkiju. Razlika se „vrtela“ oko tog broja tokom najvećeg dela ove druge četvrtine, a onda je ponovo usledila serija gostiju na kraju poluvremena i razlika je postala dvocifrena – 44:55.

Ni treći kvartal nije doneo velike promene kada je intenzitet igre u pitanju. Doduše, ponovo se potvrdila ona priča da ako Himki šut ne služi, da sve kreće nizbrdo. Sastav iz Sankt Peterburga je topio razliku kako se četvrtina primicala kraju, a u jednom momentu uspeo je da dođe i do vodstva. Doduše, mnogo se krivice moglo baciti i na odbranu Himkija, koja je potpuno podbacila i dozvolila da primi čak 34 poena u ovom delu igre. Sasvim logično, ekipa iz Sankt Peterburga je zbog toga imala prednost pred poslednjih deset minuta košarke – 78:77.

I onda, hiljadu puta ispričana priča ove sezone. Himki je krenuo da rešeta koš Zenita, kao što je to činio u prvoj četvrtini, za samo sedam minuta postigao je čak 20 poena, što Zenit i da je hteo nije mogao da stigne. Sevale su trojke na sve strane, pa su Moskovljani na oko 120 sekundi pre isteka vremena došli i do stotke. Nastavio je da blista Aleksej Šved, koji je tada uglavnom počeo da se hvata asistencija. Himki je zadržao perfektan start.

VTB LIGA

Petak
Kalev / Kramo – Jenisej 94:87

Subota
Astana – Nižnji Novgorod 79:84
Lokomotiva Kubanj – Avtodor Saratov 74:76
Uniks Kazanj – Zjelona Gora 86:73

Nedelja
Parma Perm – CSKA Moskva 70:89

Ponedeljak
Zenit Sankt Peterburg - Himki Moskva 101:108

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara