Sašo Filipovski  (©MN press)
Sašo Filipovski (©MN press)

Mogu li crno-beli do prve velike pobede pod Filipovskim?

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.11.20. | 08:49

Ili je Uniks u ovom trenutku preveliki zalogaj

Pred košarkašima Partizana je izuzetno napornih nedelju dana u kojima neće biti lakih utakmica i vremena za predah. Crno-bele očekuje dupli program u Evrokupu, a potom i večiti derbi. Olakšavajuća okolnost za Saša Filipovskog i njegove izabranike je to što neće biti putovanja, već će ostati u svojoj bazi – Beogradu.

Parni valjak će u utorak u okviru 8. kola Evrokupa od 20.30 u Hali sportova “Ranko Žeravica” ugostiti ruski Uniks. Ne pamte crno-beli po dobrom duel sa Rusima iz prve faze Evrokupa, pošto su u Kazanju primili najveći broj poena i pretrpeli najteži poraz u dosadašnjem toku takmičenja.

Izabrane vesti

Mnogo toga se promenilo u Partizanu od njihovog međusobnom susreta. Sašo Filipovski preuzeo je kormilo od Vlada Šćepanovića i uspeo koliko-toliko da stabilizuje tim koji je neočekivano posrtao i trokirao. Odlaganje utakmice sa Venecijom dobro je došlo Filipovskom. Iskoristio je iskusni stručnjak taj period da pojača intenzitet treninga, stekne bolji uvid u to šta sve ne štima i gde najviše škripi, i krene u remont i sklapanje kockica.

Angažovanje Filipovskog izazvalo je pozitivan efekat. Partizan je napravio korak napred u pogledu rezultata. Istina, nisu crno-beli briljirali protiv Zadra i Cibone, odigrali su uz puno oscilacija, ali su pobedama nad hrvatskim predstavnicima ispunili primarni cilj. Relaksirana je atmosfera i tamni oblaci koji su se nadvili nad Humskom su sporo počeli da se razilaze. Za vedrije tonove biće neophodno da Parni valjak uđe u seriju dobrih rezultata, ali i igara, što neće biti lako kada se uzme u obzir da crno-beli nakon Uniksa dočekuju Huventud i Crvenu zvezdu.

"Nemamo puno vremena za odmor i sada je trenutak kada treba biti najpametniji. Najvažnija će biti energija. Imamo tri utakmice u sedam dana, sa mnogo jakim protivnicima. Prvi na redu je Uniks koji ima veliki individualni kvalitet i zato će biti važno da imamo visoku koncentraciju i da se pametno spremamo za svakog protivnika - jednog po jednog", izjavio je Filipovski.

Vil Mozli se vraća u trenažni proces, ali je veliko pitanje u kom trenutku će se Sašo Filipovski odlučiti da ga “skine”, dok još uvek nema na raspolaganju Ognjena Jaramaza koji se do povrede profilisao kao lider crno-beli. Nemanja Dangubić rapidno je podigao nivo igara, a Nikola Janković je u minule dve utakmice dokazao novom šefu struke da od njega može da očekuje konstantan doprinos. Odlučio se Filipovski u prethodne dve utakmice da se osloni na devetoricu igrača. Uroš Trifunović je imao mizernu minutažu, a Stefan Janković i Brajan Angola iako su bili među 12 igrača nisu se “skidali”.

"Iako znamo raspored, sva pažnja nam je usmerena ka prvom sledećem rivalu. Ekipu Uniksa čine jako dobri igrači i veliki broj njih ima puno poena u svojim rukama. Mi ih moramo zaustaviti timski, uz maksimalnu energiju tokom svih 40 minuta. Veoma je važno da od početka utakmice, od prve lopte, budemo sto posto koncentrisani i da kroz igru koja nam više odgovara pravimo rezultat”, rekao je Nemanja Gordić, jedan od najiskusnijih Partizanovih igrača, uoči utakmice sa Uniksom i serije teških duela.

Priftis Dimitris, trener Uniksa, smatra da su kontrola i šut sa distance ključni.

"Partizan je uvek jak protivnik i očekujemo tešku utakmicu. Poslednjih nedelja su promenili trenera, a igrači su posvećeniji i koncentrisaniji. Važno je da zaustavimo njihove glavne igrače. Ne smemo im dopustiti lake poene u tranziciji i naravno treba da kontrolišemo skokove, uglavnom u kritičnim trenucima utakmice. To je nešto što nas je koštalo u poslednjoj utakmici protiv Zielone. Šut sa distance će, takođe, u presudnim trenucima biće veoma važan za konačni ishod

",

zaključio je Dimitris.

U prvom meču protiv Partizana najučinkovitiji bio je Ajzea Kenan. Bivši igrač Hjustona, Filadelfije, Čikaga, Finiksa, Minesote i Milvokija ubacio je 23 poena (5/9 šutirao trojke), a to mu je ujedno bilo i najbolje izdanje u ovosezonskom takmičenju.

"Partizan je dobar tim koji se ne može olako shvatiti, igraju dobro kod kuće. Još jedna prilika da se timski popravimo i nastavimo da rastemo i takmičimo se na visokom nivou

", rekao je Kenan.

Partizan i Uniks trebalo je da igraju prošlogodišnje četvrtfinale Evrokupa. Beogradska arena bila je rasprodata za prvi meč, ali do okršaja nije ni došlo usred prekida sezone. Putevi Uniksa i Partizana ukrstili su se u novoj sezoni Evrokupa, ovoga puta u grupnoj fazi, a ruski tim je bio izrazito ubedljiv slavivši u Kazanju sa 93:70. Dugo i komplikovano putovanje do dalekog Kazanja ostavilo je trag i potvrdilo se da je gostovanje Uniksu jedno od najneomiljenijih i najtežih gostovanja zbog komplikovanog puta.

Partizan u meč sa Uniksom ulazi sa skorom 2-3, dok je Uniks upisao četiri pobede i dva poraza i mnogo opuštenije dočekuje utakmicu sa Beograđanima. Uniks je protiv Partizana u Kazanju zaključao reket. Nadmoćan je bio ruski tim u skoku (deset uhvaćenih lopti više), ali i u svim ostalim segmentima igre. Manji broj asistencija, lošiji procenti šuta za dva i za tri poena, kao i loše izvođenje slobodnih bacanja (niskih 68%) udaljili su crno-bele od pobede i učinili ih inferiornima. Kao po navici, Partizan je imao veliki broj izgubljenih lopti, čak 17, ali na tom polju nije zaostajao ni domaćin (takođe 17).

Ukoliko želi da trijumfuje, Partizan će morati da pronađe način da ukroti najboljeg trojkaša Evrokupa – Džamara Smita. Crno-beli će morati da povedu računa o broju izgubljenih lopti, ekipa Uniksa jedna je od najboljih kradljivaca, i da obrate pažnju na Džordana Morgana i Džona Brauna koji su u prvom međusobnom susretu bili blizu dabl-dabla.

Sašo Filipovski trgnuo je ekipu, napravljen je rezultatski iskorak u regionalnim vodama. Ostaje da se vidi da li će crno-beli nastaviti da idu uzlaznom putanjom i uspešno prebroditi duplo kolo Evrokupa, a zatim i večiti derbi.

Sudije na ovom meču biće Hristos Hristodulu, Rain Perandi i Kristaps Konstantinovs.

EVROKUP – 8. KOLO

GRUPA A

Utorak

20.30: (1.55) Partizan (14,5) Uniks (2,70)

20.45: (1,20) Huventud (19,0) Bahčešehir (5,00)

Odloženo: Burg - Venecija



tagovi

KK PartizanSašo FilipovskiEvrokupUNIKS KazanjNemanja Gordić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara