Muamadu Žete i Teri Tarpi (Foto: fiba.basketball)
Muamadu Žete i Teri Tarpi (Foto: fiba.basketball)

Monako želi svežu francusku krv: Dvogodišnji ugovor za centra Virtusa, stiže i junak Trikolora sa Evrobasketa

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.02.23. | 02:05

Muamadu Žete na radaru Kneževa, očekuje se da za klub potpiše i Teri Tarpi

Iako je ispustio priliku i da se bori za Kup Francuske (izgubio u polufinalu od Burga), Monako ima prilično dobru sezonu iza sebe. Prvi je u domaćem prvenstvu, u vrhu Evrolige posle 24 kola. Ipak, uprava kluba, koja je za tekuću sezonu odredila istorijski budžet od preko 20.000.000 evra, uveliko kroji planove i za naredno leto.

Naime, kako italijanska Republika prenosi, Kneževi žele centra Virtusa iz Bolonje Muamadua Žetea, a očekuje se da ih pojača i francuski reprezentativac Teri Tarpi iz Le Mana, ističe Vest Frans, a prenose brojni francuski i evropski mediji.

Izabrane vesti

Kako se navodi, pregovori za Žetea su u prilično odmakli i Monako je ponudio dvogodišnji ugovor francuskom internacionalcu od naredne sezone.

Poslednji MVP Evrokupa beleži 7,1 poen i 6,4 skokova u Palakanestru, uz 8,6 poena i 4,9 uhvaćenih lopti u Evroligi. Ukoliko dođe do realizacije transfera, vratiće se u Francusku prvi put posle sezone 2017/18 kada je branio boje Limoža.

Krenuo je kao klinac iz čuvenog francuskog Insepa, a onda se iz druge lige domogao angažmana u Nanteru, gde je proveo tri godine (2013-2016). Nastupao je potom za Strazbur i pomenuti Limož, pre nego što je potpisao za Torino 2019. Posle sezone u Italiji proveo je po jednu u Rusiji sa Avtodorom i Turskoj kao član Gazijantepa, a u Bolonji je od 2021. godine.

Što se tiče Tarpija, navodno samo u slučaju velikog preokreta naredne takmičarske godine neće braniti boje Monaka, koji već sedmicama radi na ojačavanju jezgra domaćih igrača.

Tarpiju je minulog leta selektor Trikolora Vensan Kole iznenada ukazao priliku da se bori za medalje na Evrobasketu i bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na srebrnu medalju. Fantastično je koristio minute na parketu, igrao sa velikim žarom, krpio rupe u odbrani, dobrim defanzivnim potezima pokretao tranziciju i bio više nego korektan i u odrađivanju ofanzivnih zadataka. Svaki meč je igrao sa ogromnom količinom energije, kojom je neretko uspevao da zarazi čitavu ekipu. Postigao je iskusni Kole sa Tarpijem efekat kojem se nadao.

Počeli su da kruže oko Le Mana najbolji evropski klubovi, ali je 29-godišnji krilni košarkaš ostao veran timu za koji nastupa od 2017. godine. Ima snažnu vezu sa klubom sa severozapada Francuske, s ozbirom da je i Terijev otac svojevremeno branio iste boje.

"Nisam želeo da odem tek tako i kažim im: 'Hvala, ćao'. Na kraju je sve ispalo sjajno za mene u Le Manu", istakao je francuski reprezentativac kojem ugovor ističe 2024. godine.

Nastavio je da pruža dobre partije (Le Man ima učinak 10-2 sa njim na parketu, 2-6 bez njega) i ostao na radaru evroligaša, a navodno je i Makabi iz Tel Aviva slao skaute na Francuski kup kako bi ispratili njegove partije.

S ozbirom da je vezao Tarpija ugovorom do leta Olimpijskih igara u Parizu, Le Man se nada i pozamašnom obeštećenju za njegove usluge. Nije poznato da li je Monako postigao dogovor sa Terijevim klubom i ako jeste za koju sumu, ali kako stoje stvari, na dobrom je putu da ga preseli u svoje redove.


tagovi

KK MonakoVirtus BolonjaKK Le ManTeri TarpiMuamadu Žete

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara