Mornar i Igokea - pretnja iz drugog plana

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.09.18. | 11:05

Šampioni Crne Gore i Bosne i Hercegovine imaju svoje planove i želje za četvrtfinalne mečeve u Laktašima

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Svako takmičenje ima svoje heroje i favorite, ali i one koji na delima zasluže simpatije publike. Mornar i Igokea bi mogli da se podvedu u ovu, drugu kategoriju na ovogodišnjem ABA Superkupu u Laktašima. Svako iz svojih razloga...

Izabrane vesti

Mornar je izašao iz najuspešnije sezone u regionalnom takmičenju i novije istorije kluba. Polufinale Jadranske lige i titula šampiona Crne Gore stoje kao svedočanstvo ovog uspeha. Zato je tim iz Bara ovog leta bio više nego interesantan na košarkaškom tržištu. Pre svega zbog svojih vedeta, ali i reakcije na sve potencijalne odlaske.

Međutim, tamo gde bi mnogi klubovi verovatno izgubili konce i trku sa moćnijim takmacima, Mornar je pokazao instikt dobrog poslovođe i napravio seriju dobrih poteza. Produženi su ugovori sa članom najbolje petorke ABA lige iz prošle sezone Urošem Lukovićem, a isto je urađeno i sa iskusnim šuterom Nemanjom Vranješom, lepkom tima Strahinjom Mićovićem, te dugogodišnjim centrom i detetom kluba Radojem Vujoševićem, Vukotom Pavićem i Markom Mugošom, dok je u rosteru ostao i kapiten Marko Mijović. Istina, Barani su ostali bez dvojice ponajboljih igrača Brendisa Reli Rosa i Derika Nidama, ali je odgovor na ta dva odlaska bio vrlo jak. Doveli su trojicu Amerikanaca - odličnog plejmejkera Kadina Karingtona (23, 193cm), krilo Vinstona Šeparda (25, 203cm) i beka Andrea Spajta (23, 191cm). Kako su svi solidni šuteri, Mornar je dobio simpatičan nadimak - Golden Stejt iz Bara. Dakle, filozofija bi trebalo da ostane ista - run&gun košarka, sa mnogo poena i uzbuđenja.

Na triling inostranih pojačanja, Mornar je nadovezao još i hrvatsko krilo Marina Mornara (25, 205cm), iskusnog Đorđa Drenovcem iz Miteldojčera, koji je već u pripremama pokazao da će doneti ekstra kvalitet ekipi s nekoliko vrlo dobrih rola (13, pa 16 poena protiv FMP, 17 poena protiv Sigala), te najsvežiju pridošlicu - mladog plejmejkera i nekadašnjeg kapitena Mege Nikolu Rebića.

Mada su dvojica odličnih strelaca otišli, Mornar je uspeo da sklopi vrlo respektabilan tim. Pitanje je samo kako će mastermajnd Mihailo Pavićević uklopiti sve kajle u ovu mašinu.

Ne treba zaboraviti da je Mornar prošlog leta iznenadio Partizan u četvrtfinalu premijernog izdanja Superkupa, pa i da je slavio u oba ligaška okšraja. Zato će oba tima imati motiv više - Barani da ponove isti uspeh, a Beograđani da se osvete. Mada, Partizan je u Laktaše otputovao bez Bondže Sija i kapitena Novice Veličkovića...

Igokea će kao domaćin završnog turnira pokušati da se okiti pobedničkim lovorikama nošena podrškom sa tribina. Nije izlizana priča, Igokea godinama uživa status tvrdog oraha, čak i dželata najjačih klubova Jadranske lige. Ovog leta viđene su brojne promene u rosteru. Pre svega doveden je trener Nenad Trajković, a sa njim iskusnije kajle regionalnog takmičenja u reketu - Savu Lešića i Tomislava Zubčića. Solidno pojačanje trebalo bi da bude i prekaljeni Domen Lorbek, koji bi prevashodno svojim iskustvom trebalo da učvrsti linije tima. Dovođenje inostranih pojačanja na nosećim pozicijama prepoznatljiv je stil tima iz Aleksandrovca (setimo se samo prošlosezonske eksplozije Dorela Rajta), pa su tako Trej Kel i Džimi Gevin određeni da ponesu veliki teret na svojim leđima sa mesta pleja i beka.

Istina, u poslednjem momentu angažovan je i šuter Orlando Džonson, koji iza sebe ima NBA iskustvo iz Indijane, Sakramenta, Nju Orleansa i Finiksa, ali i evroligašku epizodu u Baskoniji. U klubu se nadaju sličnom ishodu kao sa Dorelom Rajtom, čija je karijera poprimila nove tokove dolaskom u Aleksandrovac. Mada, mesto ga ne drži više od tri godine, koliko je „preplaćen“ samo na kratkoročne ugovore sa klubovima. Na plejmejkersko mesto vraćen je i Filip Adamović, dete kluba, kome će ovo biti treći mandat u klubu.

Tokom priprema upravo su se Kel i Gevin, zajedno sa Lešićem razigrali u poslednjih nekoliko pripremnih utakmica i redovno su beležili dvocifrene brojke, što će im mnogo značiti na planu samopouzdanja. Treba očekivati da će upravo njih trojica nositi igru, . Istina, Igokea pred sobom ima verovatno i najteži zadatak, jer Budućnost namerava da nadoknadi propušteno iz Bara prošle godine, a i nosi oreol glavnog favorita za pehar.

Uz ostanke kapitena Vuka Radivojevića, te starosedelaca Đorđa Miloševića i Roberta Rikića, Igokea bi ponovo mogla da ima zanimljiv sastav, dostojan laskave titule koju nosi. Paralelno sa tim, klub će pokušati da pruži i veći prostor svojoj deci Darku Taliću, Daliboru Iliću, Aljoši Jankoviću, Nemanji Nikolu i Nemanji Živkoviću, koji su ozbiljno uključeni u rad prvog tima.

Videćemo da li će ovaj miks mladosti i iskustva biti dobitna kombinacija za Igose.

SUPERKUP ABA LIGE - ČETVRTFINALE

Četvrtak: 

18.00: (2,30) Mornar (14,50) Partizan (1,70)
20.30: (1,55) Budućnost (14,5) Igokea (2,70)

Petak:

18.00: Cedevita - Zadar
20.30: Crvena zvezda - Olimpija

Foto: ABA LIGA / Igokea


tagovi

ABA Superkup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara