Može biti samo jedan: Real i Pao u istorijskoj borbi za tron Evrope

Vreme čitanja: 6min | ned. 26.05.24. | 11:23

Večeras u Berlinu se u finalu Fajnal fora elitnog klupskog takmičenja sastaju španski i grčki velikan (20.00)

Teško da je kulminacija klupske sezone u Evroligi mogla biti bolja od ove. U borbi za tron najkvalitetnijeg takmičenja na Starom kontinentu će se uz moskovski CSKA sastati dva najlegendarnija kluba. Zajedno imaju 17 titula i deset finala, a sada će po prvi put u istoriji udariti jedan na drugog u meču za trofej, slavu i večnost. Madridski Real i grčki Panatinaikos će večeras od 20.00 u berlinskoj "Uber areni" igrati za titulu elitnog evropskog takmičenja.

Oba tima su potpuno zasluženo došla do ovde. Kako zbog više nego ubedljivih nastupa u polufinalnim susretima, tako i zbog svega što su prikazali kako u plej-ofu, tako i u ligaškom delu. Ovo je inače prvi put da otkako se igra takav format da su do finala došla dva prvoplasirana tima. Kraljevski klub je prvu fazu okončao kao lider, dok su Atinjani bili odmah iza njih. Što bi se reklo, sa razlogom su tu gde jesu.

Izabrane vesti

Ozbiljan spektakl nas očekuje u nemačkoj prestonici. Obruči će da gore, a parket da puca pod naletima igrača oba kluba. I jedni i drugi igraju košarku od koje zastaje dah i zbog koje i te kako vredi potrošiti tih dva i po do tri sata života. Ko nije toliki srećnik da uživo isprati ovaj duel, ne dao mu Bog da ga propusti putem TV prijemnika ili nekog drugog uređaja. Svakako će izaći kao bogatiji iz tog iskustva.

A bogatiji za 12. titulu, a drugu uzastopnu mogu biti Madriđani koji nastoje da uspostave svoju strahovladu na evropskom tlu i potvrde stav većine da im trenutno niko nije ravan. Ujedno i da na najlepši mogući način u igračku penziju pošalju legendu kluba, Rudija Fernandeza koji posle ove sezone kači patike o klin. Kako se bacao po parketu u duelu sa Olimpijakosom koji je njegov tim sigurno dobio sa 87:76, jasno je da mu je posebno stalo do ode uz vatromet.

Takođe, trener "blankosa", Ćus Mateo ima priliku da posle Ergina Atamana postane jedan od retkih trenera koji su dva godine zaredom osvajali Evroligu, kao i deseti strateg koji u ličnoj kolekciji ima više od jednog naslova. Turski stručnjak je 2021. i 2022. sa Efesom bio najbolji, a upravo sada će na klupi Zelenih pokušati da to ne dozvoli svom kolegi i ujedno ugrabi treći trofej za sebe čime bi stao rame uz rame sa našim Aleksandrom Nikolićem i Izraelcem Pinijem Geršonom. Kao što smo rekli, mnogo toga je danas na talonu.

"Ova utakmica će biti ono što očekujete od finala Evrolige, u kojem moramo psihički da budemo veoma jaki u svakom trenutku, bilo da igramo dobro ili ako se u nekom trenutku mučimo, što će se, siguran sam, i dogoditi. Ali moramo da imamo pravi način razmišljanja, znajući da će to biti veoma duga utakmica koja će se svesti na male detalje. Pokušaću da pomognem saigračima koliko mogu. Srećom, skoro svi su prošli sjajno finale prošle sezone, što nam daje iskustvo. Svi smo svesni da moramo da igramo kao tim i nadam se da ćemo moći da osvojimo još jednu titulu za Real Madrid.", istakao je Fernandez.

Što se tiče ovosezonskih međusobnih duela, zanimljivo je da su oba tima slavila u gostima. Taj podatak pred ovaj meč ništa ne znači, međutim ono što treba istaći jeste da Pao ima najveći procenta uspešnosti u finalima od svih ekipa. Igrao ih je sedam, pobedio je u šest! Ali poslednji put je u borbi za tron bio još 2011. godine. Ipak, isto tako i Ataman ima stopostotan učinak u tim mečevima. To može nešto da znači. Sa druge strane, Real uz 11 trofeja ima i devet poraza.

"Ovo je odlično finale i za Evroligu. Zato su ovi Fajnal forovi toliko važni za našu košarku koju pokazujemo celom svetu, da vide koliko je sve konkurentno. Nadam se da će cela arena biti ispunjena zelenim, žutim, crvenim ili belim bojama. Panatinaikos zna šta radi. Vodi ih sjajan trener, svi znaju svoju ulogu pa ih to čini izuzetno opasnom ekipom. Završili su drugi s razlogom.", rekao je hrvatsko krilo Mario Hezonja koji će uz Džanana Musu i Fakunda Kampaca biti najveća pretnja po rivala. Međutim, isto tako ne treba zanemariti uticaj dvojice "starkelja", Serhio Ljulja i Ćaća Rodrigeza koji su duel sa Olimpijakosom odigrali kao mladići i još jednom dokazali da nisu za "staro gvožđe". Baš je Ljuljova strela lani donela trofej Realu. Ako i ovog puta bude neizvesna završnica, zna se kome ide lopta ponovo u ruke.

Važno će za konačni ishod biti ko će prevagnuti u borbi spolja, pošto tu i Panatinaikos ima jake adute od kojih počinje njegova igra poput Kendrika Nana i Kostasa Slukasa. Prvi je odigrao fenomenalno u polufinalnom okršaju sa Fenerbahčeom (73:57) u kojem je ubacio 14 poena, međutim Slukas je bio dosta tih. Teško da će moći takav da bude protiv Reala ako želi da se posle Olimpijakosa evropskim peharom okiti i sa drugim grčkim klubom.

"Real Madrid je zaista dobar ofanzivni tim, ali imamo momke koji takođe mogu da daju koš, momke koji mogu da se brane, tako da će morati da odgovare našoj energiji. Ako izađemo i igramo našu igru, uvereni smo da možemo da pobedimo. Imali smo mnogo uspona i padova ove godine. Imali smo potpuno novi tim, svi momci su se upoznali u septembru, oktobru. Biti tu gde smo danas pokazuje da imamo gomilu boraca. Uzbuđen sam, zaista uzbuđen što imamo jednu utakmicu do toga da sebe nazovemo šampionima, svi su samouvereni i uzbuđeni.”, kazao je Džerijan Grent koji je bio jedan od iks-faktora u polufinalu.

To je upravo i glavna razlika između dva tima. Real već nekoliko godina ima okosnicu tima koji samo nadograđuje uz minimalne promene, dok je Panatinaikos ove sezone iz korena promenio čitav tim, potpisao 12 novih igrača i trenera (pritom uložio grdne novce) i uspeo da već u prvoj godini dođe do finala. Možda i titule. Jedan od najzaslužnijih za to uz Nana i Slukasa je bivši centar Partizana Matijas Lesor koji se u ovoj sezoni profilisao u najbolju "peticu" takmičenja. Izdominirao je u okršaju sa Fenerom gde je uz 17 poena imao i deset skokova, ali će sada te brojke morati da podupla pošto će naspram sebe imati Edija Tavaresa i Vensana Poarijea. Mnogo će zavisiti od njega i njegovog pre svega energetskog ulaska u meč, ali s obzirom da se očekuje da hala u velikoj većini bude obojena u zeleno, svakako da će mu biti puno lakše da se upali i krene da razgrće sve pred sobom.

Sigurno će navijači Panate pokušati sve da atmosferu što bliže naprave onoj kakva je u "OAKI", i tako pomognu svom timu na putu ka trijumfu. S obzirom da je ove sezone PAO samo dvaput izgubio kod kuće, jasno je koliko im podrška znači.

"Svašta može da se dogodi u 40 minuta. Sanjali smo o ovome i vredno radili cele sezone, tako da moramo da se borimo. Ovo je još jedna košarkaška utakmica, ali je posebnije jer je finale. Moraš izaći i dati sve od sebe, to je to. Nemamo šta da izgubimo i borićemo se za to“, naglasio je Huančo Ernangomez.

Tri sata ranije će se u meču za treće mesto sastati Olimpijakos i Fenerbahče. Utakmica za koju je trener istanbulskog tima, Šarunas Jasikevičijus izjavio da nema nikakvog smisla. I verovatno je u pravu. Zato to može da se preskoći. Ali, finale - ni u ludilu.

EVROLIGA - FAJNAL FOR

Petak:

Panatinaikos - Fenerbahče 73:57

/Lesor 17 - Hejs Dejvis 14/

Real Madrid - Olimpijakos 87:76

/Musa 20 - Piters 23/

Nedelja

MEČ ZA TREĆE MESTO

17.00 1,90 Olimpijakos 15,00 Fenerbahče 2,10

FINALE

20.00 1,65 Real Madrid 15,00 Panatinaikos 2,60



tagovi

EvroligaFajnal forKK PanatinaikosKK Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara