©fiba.basketball
©fiba.basketball

Mundobasket, 10. dan: Srbija protiv Dominikane za četvrtfinale, ispadaju Kanada ili Španija

Vreme čitanja: 8min | ned. 03.09.23. | 06:45

Za mesta među osam najboljih se u direktnim okršajima bore i Italija i Portoriko, kao i Letonija i Brazil

Deveti dan Svetskog prvenstva prošao je u finalnim utakmicama borbe za plasman od 17. do 32. mesta, a selekcija Južnog Sudana je napravila istorijski uspeh obezbeđivanjem mesta na Olimpijskim igrama. Ostvarila je i najbolji plasman od reprezentacija koje se nisu izborile za drugu fazu, okončala debitantsko učešće na planetarnoj smotri ispred Francuske (18).

Japan će takođe na Olimpijske igre, a osam reprezentacija osiguralo je mesto u kvalifikacijama: Meksiko, Liban, Egipat, Novi Zeland, Finska, Filipini, Angola i Obala Slonovače.

Izabrane vesti

Ipak, 10. dan donosi mnogo veća uzbuđenja jer se dele poslednje karte za četvrtfinale. Srbija je porazom od Italije došla u poziciju da mora da pobedi Dominikansku Republiku kako bi ušla među osam najboljih, ali ne pita se više za prvo mesto: ukoliko Italija dobije Portoriko, biće druga u Grupi I, a u slučaju da Džon Holand, Tremont Voters i drugovi naprave novo veliko iznenađenje i poraze Azure, ide dalje sa Portorikom kao prva i za rivala dobija drugoplasiranu selekciju Grupe J u kojoj se SAD i Litvanija u direktnom okršaju bore za prvo mesto.

Nemačka i Slovenija će takođe u međusobnom okršaju odlučiti ko ide kao bolje plasirani u četvrtfinale iz Grupe K, dok je situacija u Grupi L posebno zanimljiva. Španija i Kanada se u direktnom duelu bore za plasman među osam, kao i Brazil i Letonija. Dakle, jedan od favorita za medalje će definitivno okončati učešće na Svetskom prvenstvu, pa ostaje da se vidi da li branilac trona može da "preživi" duel sa moćnom četom Đordija Fernandeza, koju predvode NBA asovi Šaj Gildžus Aleksander i Ar Džej Beret.

09.30: Australija - Gruzija

Porazima u prvom kolu druge faze, ove dve selekcije su ostale bez mogućnosti da nastave borbu za medalje. Luka Dončić i drugovi su stali na put Bumersima, koji su pred početak turnira bili u najužem krugu favorita za odličja. Gruzija s druge strane kao debitant može da bude zadovoljna dosad učinjenim. I jednoj i drugoj selekciji će motiv biti sačuvaju šanse da Mundobasket okončaju kao deveti, ako ih to uopšte i motiviše. To se pre svega odnosi na Australiju, koja već kao najbolje plasirana selekcija Okeanije ima obezbeđeno mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Toko Šengelija i drugovi nikako ne mogu do direktnog učešća, jer su već tri evropske selekcije u četvrtfinalu (Litvanija, Slovenija i Nemačka), a samo dve će dobiti karte za Pariz. Izvesno je da će igrati kvalifikacije.

--------------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke.

--------------

10.00: Italija - Portoriko

Utakmica koju će Srbija s posebnom pažnjom pratiti. Ako Italija slavi, Orlovima je maksimum drugo mesto. Ipak, postoji nada da Portoriko može da napravi iznenađenje. Jeste Italija uspela da savlada selekciju Svetislava Pešića, ali nisu Azuri ostavili bogzna kakav utisak. Čini se da su Orlovi sami krivi za poraz i da su ispustili idealnu priliku za overu prve pozicije na startu druge faze takmičenja. S druge strane, Portoriko, koji smo tukli na pripremama 110:75, igrao je sve bolje kako je planetarna smotra odmicala. Podizao broj obrtaja iz meča u meč. Ostavio odličan utisak protiv objektivno kvalitetnije Dominikane, uz fantastičnu partiju verovatno i najboljeg igrača Tremonta Votersa: 37 poena, 11 asistencija i sedam skokova. Problem za Portorikance je što veoma slabo igraju odbranu, ali se čini da bi u napadu mogli da naprave ozbiljnu frku Azurima.

------

Pogodi četiri igrača za deo nagradnog fonda od 200.000 dinara

------

10.40: Grčka - Crna Gora

Još jedna utakmica bez pravog takmičarskog značaja. Ipak, svetsko je prvenstvo i sigurno da će obe selekcije dati sve od sebe da ga okončaju pobedom. To se posebno odnosi na Helene koji su prilično razočarani posle eliminacije, mada je jasno da su pošli bez makar pet vrlo bitnih igrača, ostali bez Dinosa Mitoglua pred početak turnira i odigrali ga sa 11 u rosteru. S druge strane, Crna Gora može da bude samo ponosna na dosad ostvareno. Dobila je dva meča na startu, nije imala sreće protiv Litvanije, a onda je pružila vraški dobar otpor Amerikancima protiv kojih je poklekla tek u poslednjih nekoliko minuta (73:85). Zbog svega dosad prikazanog, Nikola Vučević i drugovi imaju ulogu favorita, čini se i sasvim dovoljno oružja da trijumfom nad indisponiranim Grcima stave tačku na odličan rezultat na Filipinima.

11.45: Brazil - Letonija

Čudo su napravili Brazilci pobedom nad Kanadom, totalno zamrsili situaciju u Grupi L. Izborili se za šansu da pobedom nad dželatom favorita, Letonijom, obezbede četvrtfinale. Košarkaš Crvene zvezde, Jago dos Santos, igra fantastičan turnir, a bio je i čovek odluke protiv Kanade, pa će sigurno biti pod reflektorima i danas. S druge strane, četa Luke Bankija je uzela dva ogromna skalpa i priredila možda i najveća iznenađenja dosadašnjeg toka turnira. Francuze izbacila iz borbe za medalje u direktnom okršaju, a sada dovela i plasman Španije među osam najboljih u pitanje. Fantastičnu košarku igraju Letonci, veoma borbenu, nikada se ne predaju, s ozbirom da su protiv dva veoma iskusna i na papiru daleko kvalitetnija rivala gubili i tek u poslednjim minutima došli do preokreta i pobeda. Ipak, pitanje je još koliko goriva je ostalo u Bankijevoj ekipi. Objektivno gledano, biće ovo sudar selekcija sličnog kvaliteta, pa bi pojedini igrači, poput Dos Santosa, Bruna Kabokloa i Davisa Bertansa mogli da naprave razliku. Videćemo i da li bi u ovako važnoj utakmici mogao da zablista najstariji igrač turnira, neuništivi Marselinjo Uertas.

13.10: Nemačka - Slovenija

Prštaće u sudaru ovih selekcija, u to nema sumnje. Luka Dončić igra sjajan turnir, odličnog ga prati novi centar Crvene zvezde, Majk Tobi, a i ostali podižu nivo igre iz meča u meč, te se Slovenija čini sve ozbiljnijim favoritom za osvajanje medalje. Nemci su potvrdili kvalitet koji su pokazali prošlog leta na Evrobasketu, pa i bez jednog od najboljih igrača, Franca Vagnera (povredio se na prvom meču), došli do četvrtfinala Mundobasketa, a imaju priliku da protiv Slovenije zadrže i savršen učinak (u istoj poziciji i Slovenci). Igrali su interesantan meč i na Evropskom prvenstvu prošlog leta, ali je Dončić ipak bio nerešiva enigma za ekipu Gordona Herberta: 36 poena, 10 skokova i četiri asistencije. Ostaje da se vidi da li je Vagner spreman da se vrati na parket, igrač takvog kalibra bi mogao da napravi razliku u korist Pancera, ali čini se da će se za sve pitati Dončić.

14.00: Dominikanska Republika - Srbija

Pobeda je moranje i za jedne i za druge, ali čini, se najpre za Srbiju. Dominikana je i plasmanom među 16 najboljih napravila uspeh, dok Orlovi time ne bi smeli da se zadovolje. Sigurno je da selekcija Svetislava Pešića ima kvalitet, ali i ogroman motiv da upiše četvrti trijumf na Mundobasketu ovog leta, ali mora da bude oprezna jer se četa Nestora Garsije, do utakmice sa Portorikom, pokazala u ozbiljnom svetlu na planetarnoj smotri. Ipak, sve se u igri Dominikane vrti oko dvojice igrača: Karla Entonija Taunsa i Andresa Feliza. NBA centar je baš u porazu od Portorika odigrao paklen meč, ubacio 39 poena, uz 10 skokova. Feliz je nastavio sjajno da šutira, pa je pogodio sva četiri šuta za tri koja je uzeo i susret okončao sa 22 poena i osam asistencija. Ipak, sve i da neko od njih dvojice zakaže, tu su snažni Anhel Delgado (nema mnogo prostora pored Taunsa), košarkaš Golden Stejta Lester Kinjonses, talentovani Žan Montera (nije još zasijao punim sjajem), te iskusni Viktor Liz, novi igrač Ulma, atletski sjajni Lionel Figeroa. Sve to poziva na oprez, ali u svakom slučaju, trijumf Srbije ne bi smeo da se dovodi u pitanje.

14.40: SAD - Litvanija

Borba za prvo mesto u grupi koja se ukršta sa grupom Orlova. S ozbirom da će se okončati posle mečeva u Srbije sa Dominikanom i Italije protiv Portorika, sa posebnom pažnjom će ga pobednici pomenutih susreta pratiti. I jedni i drugi su se prošetali kroz grupu, ali su Amerikanci udarili u tvrdo protiv Crne Gore, postigli za svoje standarde samo 85 poena, gubili na poluvremenu i slomili otpor rivala tek u završnici. Četa Kazisa Maksvitisa je pregazila Grčku u drugom poluvremenu, pa se pokazalo da su je mnogi potcenili pre početka turnira. Jonas Valančijunas će sigurno biti posebno motivisan protiv NBA igrača, mogao bi Voker Kesler da odigra flastera na njemu ako se razgoropadi. Ima Stiv Ker i više nego dovoljno oružja da precrta i Litvance, ali ostaje da se vidi kakve su pouke njegovi igrači izvukli iz sudara sa Crnom Gorom, pošto su dosad prilično opušteno pristupali svakoj utakmici, što im se umalo obilo o glavu na startu druge faze takmičenja.

15.30: Španija - Kanada

Prosto se četvrtfinale nije moglo zamisliti bez jedne od dve ove selekcije, ali to je Svetsko prvenstvo. Uvek puno iznenađenja. Spletom okolnosti branilac trona će protiv jednog od glavnih favorita za medalje igrati biti ili ne biti utakmicu. U okviru priprema su odigrali tvrd meč, koji je rešen u produžetku, ali iako su okolnosti sada mnogo drugačije, jasno je da ne treba ni ovoga puta očekivati kišu koševa, jer nas očekuje rovovska borba za svaki posed. Španci imaju prednost u reketu, zato će Keli Olinik i Dvajt Pauel biti na velikom ispitu, mogao i mladi Zek Idi da dobije minute. S druge strane, Alberto Dijaz će nevrovatnije glumiti senku Šaja Gildžus Aleksandera, trudiće se Španci na sve načine da mu otežaju posao, ali pokazao je košarkaš Oklahome šarenolik napadački arsenal, jedan je od najboljih strelaca turnira i ponekad deluje da ga je gotovo nemoguće zaustaviti. Možda bi od igrača poput Ar Džej Bereta moglo dosta da zavisi, jer za njegove atletske sposobnosti u spoljnoj liniji Španci nemaju mnogo rešenja. Ipak, Crvena furija je daleko iskusnija, zna da igra ovakve mečeve i koliko god da su Kanađani kvalitetniji, ne možete je nikako otpisati. Ovaj duel će posebno biti interesantan jer će se sresti učitelj i učenik - Serđi Skariolo protiv Đordija Fernandeza. Španac je bio deo stručnog štaba Italijana pravo u španskoj reprezentaciji, pa se potom usvaršavao u NBA i stigao do klupe Kanade, a sve bliži je i samostalnom trenerskom angažmanu u najjačoj ligi sveta. Ovo će mu biti velika prilika da pokaže od čega je.

MUNDOBASKET, 10. DAN

Nedelja

09.30: (1,10) Australija (23,0) Gruzija (8,00)

10.00: (1,25) Italija (17,0) Portoriko (4,70)

10.40: (2,40) Grčka (15,0) Crna Gora (1,70)

11.45: (1,80) Brazil (15,0) Letonija (2,25)

13.10: (1,60) Nemačka (16,5) Slovenija (2,65)

14.00: (5,50) Dominikanska Republika (19,0) Srbija (1,20)

14.40: (1,05) SAD (27,0) Litvanija (11,0)

15.30: (3,70) Španija (16,0) Kanada (1,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija KanadeKošarkaška reprezentacija LetonijeDominikanska Republikakošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Portorika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara