Vili Ernangomez, Lorenzo Braun, Rudi Gober i Toma Ertel (Foto: fiba.basketball)
Vili Ernangomez, Lorenzo Braun, Rudi Gober i Toma Ertel (Foto: fiba.basketball)

MVP trka: Najkorisniji igrači Evrobasketa ispali, u ciljnoj ravnini Braun i Gober, prate ih Ernangomez i Ertel

Vreme čitanja: 6min | ned. 18.09.22. | 08:52

Ko će do najvrednijeg individualnog priznanja Evropskog prvenstva?

Poslednji je dan Evrobasketa, pa je došlo vreme da se podele medalje, ali i individualna priznanja. Statistički najbolji igrači turnira su prerano završili borbu, pa je logično da MVP nagrada završi u rukama nekog od finalista.

Za zlato će se večeras boriti Španija i Francuska (20.30), pa će laskava titula po svemu sudeći pripasti liderima ovih selekcija. Dosad su se izdvojili Lorenzo Braun i Vili Ernagomez iz Crvene furije, kao i Rudi Gober i Toma Ertel iz redova Trikolora.

Izabrane vesti

Na 40 dosad održanih kontinentalnih smotri, samo jednom je MVP bio košarkaš koji se sa svojom reprezentacijom nije domogao jednog od prva četiri mesta na turniru. Bilo je to 1963. godine, kada je Španac Emilijano Rodrigez proglašen najkorisnijim igračem Evropskog prvenstva. Nije uspeo svoj tim da odvede dalje od sedmog mesta, ali je mogao da se podiči najvećom individualnom titulom na takmičenju zahvaljujući proseku od 26,6 poena po nastupu. Samo još jednom se dogodilo da MVP postane igrač bez medalje oko vrata. U pitanju je bio turski internacionalac Husejin Ozturk. Turska je 1949. bila četvrta, a Ozturk je prosečno beležio 19,3 poena po meču.

Logično je da najkorisnijim igračem Evrobasketa bude proglašen jedan od zlatnih, što je kroz istoriju bio slučaj u 26 navrata. Tako su uz najsjajnije odličje, MVP titulom nagrađivane legende srpske košarke Dražen Dalipagić (1977), Aleksandar Đorđević (1997) i Predrag Stojaković (2001). Pod bojama Jugoslavije laskavo priznanje su sa zlatom oko vrata osvajali i Krešimir Ćosić (1975), Dražen Petrović (1989) i Toni Kukoč (1991).

Ćosić je i 1971. godine bio najkorisniji igrač EP u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, iako nije stajao na najvišem stepeniku na kraju turnira (osvojio srebro). Isto je pošlo za rukom i legendarom Radivoju Koraću davne 1961. godine u Beogradu. Uz njih dvojicu još osam košarkaša je na drugom mestu na postolju u rukama držalo i MVP priznanje, a samo dva puta su to izveli članovi bronzanih selekcija. Od 1963. godine, MVP je bio igrač koji se takmičio u velikom finalu.

Kada prođemo kroz istorijat dolazimo do zaključka da će jedan od izabranika Serđa Skariola ili Vensana Kolea pored srebrne ili zlatne medalje kući poneti i trofej za najboljeg igrača Evrobasketa 2022. Iako je izvesno da nijedan od njih neće okončati turnir kao statistički najkorisniji.

U prvih pet prema indeksu korisnosti nalaze se igrači koji su završili borbu na Evropskom prvenstvu. Predvodi ih Janis Adetokunbo (32,7), a na istom uzorku (šest nastupa) odmah iza je naš Nikola Jokić (31,7). Treći je as Bugarske Saša Vezenkov (31,2) koji nije otišao dalje od grupne faze (pet nastupa). Top pet dopunjavaju "Leteći Finac" Lauri Markanen (30,4 na sedam nastupa) i lider Slovenije Luka Dončić (27,1 na sedam nastupa).

Vili Ernangomez (Foto: fiba.basketball)Vili Ernangomez (Foto: fiba.basketball)

Pred finalni meč, najbolje rangirani košarkaš iz reprezentacija koje će se boriti za zlato je Vili Ernangomez. Centar Nju Orleans Pelikansa je oduševio igrama u dresu Crvene furije ovog leta. Bio je najkonstantniji igrač aktuelnog svetskog šampiona sa prosekom od 17,6 poena i indeksom korisnosti 20,8 po meču (na osam nastupa).

"Mi nemamo istaknutu zvezdu u timu, a smatram da je pomenuto kretanje lopte jako važno, baš iz tog razloga što nemamo zvezdu. Verujem da ćemo je imati u Viliju i Huanču, da su oni sledeća velika stvar Španije", reči su Vilijevog saigrača, ali i konkurenta u MVP borbi Lorenza Brauna.

Posle bravura u eliminacionim susretima, posebno protiv Litvanije u osmini finala (28 poena i osam asistencija) i Nemačke u polufinalu (29 poena i šest asistencija), čini se da je naturalizovani reprezentativac Furije korak ispred. Košarkaš protiv kojeg je bila gotovo čitava Španija pre samo mesec i kusur dana, jer je dobio pasoš da bi nastupio na Evrobasketu iako nema nikakvih dodirnih tačaka sa zemljom čije je boje dobio priliku da brani.

Bivši igrač Crvene zvezde se savršeno uklopio u Skariolov sistem, preuzeo konce igre i bio čovek odluke u dve najteže izvojevane pobede na prvenstvu. Najpre je pokrenuo preokret protiv Litvanaca, a onda ih i srušio u produžetku, da bi Nemce ostavio bez rešenja u poslednjoj četvrtini polufinalne utakmice. Od Brauna mnogo toga zavisi u igri Španije što dokazuje i podatak da je se prosekom od 7,1 završnog dodavanja šesti asistent turnira.

Lorenzo Braun (Foto: fiba.basketball)Lorenzo Braun (Foto: fiba.basketball)

Ključne brojke su mu nešto slabije od Ernangomezovih (15,4 poena po nastupu i prosečan indeks 16,5), ali ako ne pruži još jednu vrhunsku partiju u finalu, ne samo da će ugasiti svoj šanse u MVP trci, već će iz nje najverovatnije izbaciti i centra Pelikansa i nagradu poslati u ruke nekom od francuskih igrača.

"Lorenzo je dokaz koliko jedan igrač može da napravi razliku, iako je nov. Naučio je da igra karte, saživio se sa ekipom, stvorio odličnu hemiju i atmosferu u svlačionici. Iz dana u dan je rastao i shvatao šta je ovoj ekipi potrebno svaki put kada izađe na parket. Njegova kreativnost, pa onda poeni kada je bilo teško, kada je bilo vruće. Jako smo srećni i ponosni što imamo takvu osobu i igrača kao što je Lorenzo", rekao je selektor Španije Skariolo o Amerikancu sa španskim pasošem posle maestralnog izdanja u polufinalu.

Statistički gledano, ali i prema uticaju koji imaju na igru Trikolora, predstavnici francuske u MVP trci su Rudi Gober i Toma Ertel. Novopečeni centar Minesote je sa prosečnim indeksom 18,9 tek 14. najkorisniji igrač turnira. Ipak, ponajviše njegovom zaslugom četa Vensana Kolea je i pored neubedljivih izdanja u grupnoj fazi stigla do poslednje prepreke. Ogrnuo je herojski plašt u osmini finala protiv Turske. Izborio produžetak u poslednjim sekundama, a onda i u dodatnih pet minuta napravio zalihu svom timu. Bio je i među najboljima u sudaru sa neumornim Italijanima u četvrtfinalu, upisao 19 poena i 14 skokova. Bio mu je to četvrti dabl-dabl na turniru.

Rudi Gober (Foto: fiba.basketball)Rudi Gober (Foto: fiba.basketball)

Mnogo toga će od njega zavisiti i u finalnoj borbi. Imaće zadatak da ukroti Ernangomeza (još jedan potencijalni razlog zbog Braun ima veće šanse od Vilija), a jasno je da snagom i fizičkim atributima može da napravi velike probleme Špancima pod njihovim košem.

"Očekujem da se bori, da odigra najbolju utakmicu do sada", rekao je selektor Francuske Kole o trostrukom osvajaču nagrade za najboljeg defanzivca NBA posle trijumfa nad Poljskom u polufinalu.

Iako je statistički gledano drugi igrač Francuske na takmičenju Geršon Jabusele iz Reala (15 poena po nastupu i prosečan indeks 14,4), čini se da će u najvažnijoj utakmici leta mnogo više u igri Trikolora zavisiti od Ertela (9,8 poena po nastupu i prosečan indeks 14). Iskusni plejmejker deli šesto mesto na listi najboljih asistenata Evropskog prvenstva sa Lorenzom Braunom (7,1 završnih dodavanja u proseku) što jasno ukazuje da na pravi način povezuje francuske redove od početka turnira. Pokazao je i da ima herojsku crtu, pa je serijom sjajnih poteza u završnici (zaključno sa produžetkom) oborio na pleća Italiju u četvrtfinalu.

"Velika, ogromna utakmica Ertela. Nosio nas je do kraja. On je tip igrača koji donosi kreativnost. To je Toma kojeg volimo. Uz sve to ima tu mrvu ludila koja mu omogućava da postiže trojke i deli sjajne pasove. Zaista je bio igrač utakmice", rekao je Evan Furnije o Ertelu posle teško izvojevane pobede nad Azurima.

Toma Ertel (Foto: fiba.basketball)Toma Ertel (Foto: fiba.basketball)

Nije na odmet pomenuti i da Ertel već zna kako se osvaja evropsko zlato. Bio je deo generacije koja je 2013. pokorila Stari kontinenta u Sloveniji. Iako je pre devet godina imao daleko manju ulogu, iz prvih redova je učio od tadašnjeg MVP-ja, Tonija Parkera.

Sve ukazuje da će Lorenzo Braun, Vili Ernangomez, Rudi Gober ili Toma Ertel poneti prestižno priznanje najkorisnijeg igrača Evrobasketa. Iznenađenje bi mogao da napravi kapiten Nemačke Denis Šreder, pod uslovom da pruži još jednu sjajnu partiju protiv Poljske i okiti se bronzom. Statistički je 11. najkorisniji igrač Evropskog prvenstva sa prosekom od 21,6 poena (prosečan indeks 19,1). Istorija ipak ukazuje da se bez srebra i zlata teško dolazi do MVP nagrade.


tagovi

Evrobasket 2022Vili ErnangomezLorenzo BraunToma ErtelRudi GoberDenis ŠrederGeršon JabuseleMVP Evrobasketa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara