Najbolja evropska košarka ovog leta: Pešićev Drim tim strepi iako je protivnikov ceo budžet kao Mirotićeva plata

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.06.20. | 15:03

U drugom polufinalu Zvezdina buduća haubica protiv snova Duška Ivanovića

Vreme je za konačnu završnicu španskog košarkaškog prvenstva. I možda za jedno od najvećih iznenađenja u istoriji tamošnje košarke? Šanse nisu velike, ali u sportu su se događala i veća iznenađenja.

Nastavak sezone u Endesa ligi posle pauze zbog pandemije korona virusa je organizovan po specifičnom sistemu i rasporedu. Najboljih 12 timova iz ligaškog dela sezone je raspoređeno u po dve grupe od šest timova u kojima se igrao jednokružni sistem takmičenja. Dakle, svi po pet utakmica. Sve utakmice su odigrane u praznoj hali Fonteta u Valensiji, a po dva najbolja tima iz obe grupe su obezbedila plasman u polufinala koja se takođe igraju na jednu dobijenu utakmicu.

Izabrane vesti

Takav sistem je doneo i jedan šokantan epilog. Real Madrid je eliminisan u grupi sa Valensijom, Burgosom, Andorom, Gran Kanarijom i Saragosom. Porazi od Andore i Burgosa su skupo koštali Kraljevski klub iako je zabeležio pobedu nad Valensijom. Na kraju je Burgos u međusobnom okršaju sa Andorom izborio plasman u polufinale uz domaćina Valensiju. Iz druge grupe su u polufinale očekivano prošli Barselona i Baskonija.

Danas su na programu polufinalni dueli, a simpatični autsajder Burgos ima najteži mogući zadatak – Barselonu!

Tim Svetislava Pešića je aspolutni favorit za osvajanje titule. Pogotovo posle ispadanja Reala. Ipak, jedan od klubova sa najvećim budžetom u Evropi će danas morati tu moć da dokaže i na terenu protiv Burgosa. Nikakvog prava na kiks nema. Skromni budžet Burgosa ne bi trebalo da zavara Katalonce. Sudbina Reala im je dovoljna opomena da maksimalno ozbiljno shvate Burgos.

Koliko je Barseloni veliki favorit u ovom polufinalu govori podatak da godišnja plata njene najveće zvezde Nikole Mirotića iznosi kao ceo budžet protivnika za ovu sezonu. Mirotićeva prosečna plata iz četverogodišnjeg ugovora sa Barsom iznosi 4.750.000 evra po sezoni! Sa druge strane, klupski budžet Burgosa je nešto manji od 5.000.000 evra.

“Došli su ovde raspoloženi, igraju sa velikim samopouzdanjem i pišu istoriju. Pritisak nije na njima, već na nama”, rekao je Nikola Mirotić.

Na ruku mu ide i tradicija. Otkako je Burgos pre tri godine postao španski prvoligaš, Barselona je jedina ekipa koju nikad nije savladao. Ipak, svaki poraz od Barse na svom terenu je doživeo u tesnim završnicama: 101:103, 80:85 i 80:82.

“Mene Burgos nije mnogo iznenadio. To je kompletan tim sa mnogo talenta i iskustva. Imaju sve što je potrebno da budu ozbiljan rival u ACB ligi”, rekao je Barselonin trener Svetislav Pešić.

Jedan od igrača koji odksaču u iznenađenju sezone je naš Dragan Apić. Naš krilni centar je odigrao sjajno u utakmici ‘biti ili ne biti’ protiv Andore i bio jedan od junaka pobede. Uz njega će pretnju Barseloni predstavljati Brazilci Benite  i Lima, Urugvajac Fitipaldi, Kubanac Rivero, nekada velika nada španske košarke Pablo Agilar i Amerikanac sa gruzijskim pasošem Mekfaden kojeg je i naša publika upamtila u Pioniru kada je režirao šokantnu pobedu protiv reprezentacije Srbije. Burgos je definitivno živopisna i zanimljiva ekipa.

Drugo polufinale bi trebalo da bude izjednačenije i zanimljivije jer nema apsolutnog favorita. Valensija je formalni domaćin jer se igra u njenoj hali, ali Baskonija je ozbiljan i vrlo motivisan rival. Uostalom, ovde je reč o dva evroligaša koji se godinama bore za status tog “trećeg kluba Španije” pored Reala i Barse.

Otkako se Duško Ivanović pre pola godine vratio u Baskoniju i tamo započeo treći mandat, primetno je da ekipa sve više usvaja njegovu košarkašku filozofiju. I to je razlog zbog kojeg se u Baskiji nadaju pobedi nad domaćinom. Poslednji trofej prvaka Španije, Baskonija je osvojila daleke 2010. godine. Tada je na njenoj klupi sedeo baš Duško Ivanović. Od tada je tim iz Vitorije bio bez uspeha, nije osvojio nijedan trofej i igrao je samo jedno finale španskog prvenstva. Ivanović i Baskonija sanjaju da mogu da ponove tu 2010. kada je San Emetrio bio junak pobede u finalu nad Barselonom.

Upravo je San Emetrio danas jedan od protivničkih aduta i vrlo dobro zna kakva utakmica očekuje njegovu Valensiju.

“Baskonija je potpuno prihvatila Duškovu filozofiju. Oni su komlikovan tim sa agresivnom odbranom koja je uvek na granici. Tako igraju Duškove ekipe”, kaže San Emetrio, jedini košarkaš u Španiji koji je u prethodnih 10 godina osvojio dve titule sa dva različita kluba a da nije igrao za Real i Barsu.

Problem za agresivnu igru Baskonije bi mogle da budu lakše povrede nekih igrača. Pre svih sjajnog Toka Šengelije koji je pod znakom pitanja, ali Ivanović će ga verovatno naterati da igra u utakmici koja bi mogla da mu bude i poslednja u dresu baskijskog kluba s obzirom da je dogovorio transfer u CSKA. 

Baskoniji će Šengelija biti neophodan kako bi zaustavila najdominantnijeg igrača u nastavku sezone. Američki centar Majk Tobi blista u timu Valensije sa 15,4 poena i 10,8 skokova po meču. Pored njega, Valensija se uzda i u američkog beka Džordana Lojda zbog kojeg bi ovaj meč sa posebnom pažnjom mogli da isprate i navijači Crvene zvezde. Lojd je dogovorio transfer na Mali Kalemgdan na kraju sezone, a pruža sve bolje partije. Nastavak sezone je otvorio sa skromnih pet poena protiv Andore, ali je potom nišanio sve bolje: 12 poena protiv Saragose, po 13 protiv Reala i Burgosa i onda rafal od 26 poena Gran Kanariji.

U Valensiji se nadaju i boljem izdanju prve zvezde Bojana Dubljevića koji nije bio na svom nivou u prethodnim utakmicama. 

ACB LIGA, PLEJ-OF - POLUFINALE

Nedelja

17.00: (1,20) Barselona (19,0) San Pablo (5,00)

20.00: (1,70) Valensija (14,5) Baskonija (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta...



tagovi

BurgosDragan ApićSvetislav PešićNikola MirotićKK BarselonaBaskonijaKK ValensijaDžordan Lojd

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara