Kevin Panter (© ABA Liga)
Kevin Panter (© ABA Liga)

Najbolji stranac u istoriji Partizan Mozzart Beta

Vreme čitanja: 7min | sub. 24.06.23. | 12:16

Kevin Panter nosio Partizan do prve ABA titule posle 10 godina i svoje ime stavio na sam vrh liste najboljih stranaca u istoriji kluba iz Humske

Okončana je još jedna košarkaška sezona. Posle 10 godina se na regionalni tron vratio se Partizan Mozzart Bet, tu ga je vratila ekipa Željka Obradovića i prvi među jednakima, kapiten Kevin Panter. Zablistao je protiv Crvene zvezde u petom, odlučujućem meču finalne serije, sa 32 poena i tako upisao svoje ime u istorijskim knjigama kluba iz Humske. Međutim, gde se to ime tačno rangira među svim strancima koji su ikada obukli crno-beli dres? Vrlo moguće na mestu broj jedan. Jaki su argumenti na strani Pantera u dobro poznatoj diskusiji ko je najbolji stranac ikada u Partizanu.

Panter se nalazi u grupi od 81 igrača, toliko inostranih košarkaša je nosilo crno-beli dres (ne računamo igrače rođene u Crnoj Gori) i niko od njih nije imao ulogu kakvu je imao momak rođen u Bronksu. U dve sezone bio je apsolutni lider, najbolji strelac, igrač kod koga je uvek lopta kada se lomi utakmica, neko ko je pogađao šuteve za pobedu, neko ko je rušio najbolje klubove Evrope, a na kraju i Amerikanac koji je najzaslužniji za povratak Partizana na vrh ABA lige posle punih 10 godina.

Izabrane vesti

Daleko da je prva sezona u crno-belom dresu bila loša, i u njoj je bio lider, ali granice je pomerio u sezoni za nama. Brojke govore da je bio udarna igra Željka Obradovića. Odigrao je čak 75 utakmica ove sezone (niko nije više u jednoj sezoni) i na tri fronta je ubacio ukupno 966 poena (prosečno 12.8). Najbolji je bio u Evroligi gde je plesao protiv najboljih, a tu je na kraju imao izvanredan prosek od 16,1 poena. Pamte se najviše partije protiv Panatinaikosa u Atini kada je ubacio 29 poena, ali posebno one protiv Real Madrida kada je pogodio trojku za pobedu u prvom meču plej-of serije, a potom ubacuje 28 poena u majstorici. Spletom neverovatnih okolnosti nije odveo crno-bele na završni turnir, ali pamtiće se da je malo koji igrač razmontirao Real kao Kevin Panter na tri susreta.

U ABA ligi je imao nešto manje proseke zbog doziranja minutaže, ali opet, kada je bio najpotrebniji zaigrao je na visokom nivou, a najbolje je sačuvao za sam kraj. Čak 32 poena protiv Crvene zvezde u najbitnijem meču sezone. Niko u crveno-belom nije bio u stanju da zaustavi Pantera koji je tako postao tek 15. igrač u istoriji kluba koji je Zvezdi ubacio 30 ili više poena. U toj grupi je i Aleksa Avramović, a tek je drugi stranac kome je to pošlo za rukom.

Na ruku mu ide i istorijska činjenica da je on drugi strani kapiten Partizana ikada, ali i tu može da se napravi argument da je zapravi prvi. Naravno svesni smo da je kapitensku traku nosio Francuz, Žofri Lovernj. Međutim, to zvanje je dobio tek kada se na startu sezone povredio Dragan Milosavljević. Lovernj je zapravo bio njegov zamenik, dok je Panter bio prva opcija za kapitena i tu ulogu je imao čitave sezone.

Kada se podvuče crta, impresivna biografija u crno-belom dresu za Kevina Pantera, koja možda dobije i nove stavke ako Amerikanac sa srpskim pasošem odluči da ostane i naredne sezone, ali to u ovom tekstu nije tema.

Sada dolazimo do trenutka kada treba da spomenemo ostala imena. Ko bi mogao da parira Kevinu Panteru od stranaca koji su nosili dres kluba iz Humske? Ako ste nekada sa drugarima diskutovali o ovoj temi, verovatno su se čula imena poput Fredija Hausa, Boa Mekejleba, Jana Veselog, Davisa Bertansa... Sve sjajna imena, ali da li su baš na nivou Kevina Pantera?

Bo Mekejleb (© Star Sport)Bo Mekejleb (© Star Sport)

Ako gledamo samo po ulozi koju trener nameni na parketu, teško da iko može da drži korak sa Panterom. Ime koje prvo pada na pamet je Bo Mekejleb. Amerikanac je u legendarnoj sezoni imao veliki udeo u tripl-kruni 2010. godine, a i Partizan je tada igrao fajnal-for Evrolige. Stavke koje bez ikakve dileme idu na ruku Mekejlebu koji je ubacivao 13 poena po meču u elitnom takmičenju, ali jednostavno te sezone se više pamti Dušan Kecman i njegova partija protiv Makabija i Cibone. Za razliku od Mekejleba, Panter je uvek bio taj koji je rešavao i preuzimao ulogu heroja ili krivca.

Iste sezone je Partizan imao Aleksa Marića. Uslovno rečeno Australijanca koji je dominirao. Bio je te sezone najbolji centar Evrolige, ali teška povreda ga je odvojila sa parketa duži period, a i na kraju krajeva, i on i Mekejleb sz u klubu bili samo tu jednu sezonu u kojoj jesu osvojili tri trofeja, ali Panterov mandat je neuporedivo duži.

E u tom segmentu se ističe Jan Veseli. Leteći Čeh je tri godine proveo u Partizanu. Od 2008. do 2011. je nosio crno-beli dres i u tom periodu je osvojio neverovatnih devet trofeja. U tome niko ni blizu ne može da parira Janu, ali Čeh je tada bio mladić. Klinac koji je rastao i stasavao u košarkaša koji će tek kasnije dominirati u Fenerbahčeu kod Željka Obradovića. Uloga koju je Veseli imao u Partizanu i koju Panter ima sada jednostavno nije za porediti.

Slično važi i za Davisa Bertansa. Letonski šuter ima pet titula i kao klinac je stasavao u sistemu Duška Vujoševića.

Za kraj moramo da pomenemo još jedno ime, mnogi bi možda i rekli da zaslužuje da bude na vrhu. Fredi Haus. Amerikanac koji je početkom ovog veka obukao crno-beli dres i od tada nije napuštao srce navijača Partizana. Beskompromisni borac je donosio titule Dušku Vujoševiću, a ako se sećate da smo u tekstu napomenuli da je Kevin Panter drugi stranac koji je ubacio Zvezdi više od 30 poena na derbiju, e pa prvi je baš Fredi Haus kada je demolirao crveno-bele 2003. godine ubacivši im 43 poena.

Ipak, koliko god da je Haus bio borben i bitan u Partizanu te sezone, teško je da može kontinuitetom partija da isprati ono što je Panter uradio ove sezone.

Po našim stavkama i argumentima - Kevin Panter je zaslužio zvanje najboljeg stranca u istoriji kluba iz Humske.

Ako smatrate da smo nekoga zaboravili, idemo redom da se podsetimo koji su to sve stranci nosili dres Partizana. Koš Magazin je svojevremeno izvukao sva imena koja su ostavila neki trag u Humskoj.

Priča počinje 1976. sa dolaskom Roberta Bača Tejlora, Amerikanca i ujedno prvog stranca koji je zaigrao za Partizan. Nije ostavio neki utisak, a Partizan sledeće 22 godine nije dovodio strance! Drugi stranac bio je Makedonac Vlado Ilievski, koji je potpisao 1998. Došao je iz kluba Nemetali, iz Strumice, a iste sezone crno-beli dres zadužio je i bugarski centar Bojko Mladenov (iz sofijskog CSKA).

Slede Amerikanci: Ševalije Koton i Piter Kornel (2001), Marvin O’Konor, Fredi Haus (2002) i Džerald Braun (2003).

Fred Haus, Duško Vujošević i Aleksandar Džikić (© Star Sport)Fred Haus, Duško Vujošević i Aleksandar Džikić (© Star Sport)

Novi Makedonac u Partizanu bio je Predrag Samardžiski (2004), a iste godine došli su i Turčin Semih Erden i Amerikanac Blejk Step. Pa opet Amerikanci Vontigo Kamings i Dejmon Edvards (2005) i Milton Palasio (2007). Sledeće, 2008. potpisuje Gabonac Stefon Lasme, a godinu dana kasnije Lorens Roberts i Bo Mekejleb (SAD), Aleks Marić (Australija) i Jan Veseli (Češka).

Približavamo se svežijim datumima, pa je i broj stranaca veći: 2010. to su Kurtis Džerels, Oliver Lafajet i Džejms Gist (SAD), Jaka Klobučar (Slovenija) i Nejtan Džavaj (Australija). Naredne godine potpisuju Ejsi Lo (SAD) možda najzvučnije pojačanje koji je stigao iz Golden Stejt Voriorsa, kao i već zaboravljeni Slovak Mihael Čekovski.

Mnogo ih je prošlo kroz klub 2012: Domenik Džejms, Dru Gordon i Tori Tomas (SAD), Davis Bertans (Letonija), Žofri Lovernj i Leo Vesterman (Francuska) i Nemanja Gordić (BiH). A sledeće sezone samo dvojica potpisuju za Partizan – Boris Dalo (Francuska) i Tarens Kinzi (SAD).

Podjednako “mršava” bila je i 2014, kad su članovi beogradskog kluba postali perspektivni Grk Janis Kuzeoglu i Slovenac Edo Murić. Neuporedivo više bilo ih je 2015: Kevin Džons i Darel Vilijams (SAD), Džoš Akojon (Nigerija), Andrej Magdevski (Makedonija), Adin Vrabac (BiH) i Džamar Vilson (SAD, Finska).

Pre nekoliko godina za Partizan potpisuju Amerikanci Vil Hečer i Frenk Robinson, kao i Kenan Karahodžić (Bosna i Hercegovina). Slede 2017: Džamont Gordon, Najdžel Vilijams-Gos i Patrik Miler (SAD), Obrad Tomić (BiH) i Samardo Samjuels (Jamajka).

Potom idu: Kvame Von, Entoni Braun, Markus Pejdž i Aleks Renfro (SAD), Bandža Si (Francuska), Amidi Brajma (Gana), Amar Gegić (BiH), Džok Lendejl (Australija), i Aleksej Nikolić (Slovenija).

U sezoni 2019/20 dolaze Brajan Angola (Kolumbija), Džejms Mekadu (SAD), Vilijam Mozli (SAD), Artiom Parahuski (Belorusija), Žanis Pejners (Letonija), Redži Reding (SAD), Rašon Tomas (SAD), Kori Volden (SAD). Naredne godine dolaze Erik Mika (SAD), Kodi Miler Mekintajer (SAD), Džošua Perkins (SAD).

Dolazimo do ere Željka Obradovića kada u Humsku stižu Gregor Glas (Slovenija), Rodions Kuruc (Letonija), Zek Ledej (SAD), Matijas Lesor (Francuska), Jam Madar (Izrael), Dalas Mur (SAD), Kevin Panter (SAD), a prethodnog leta su se priključili Joanis Papapetru (Grčka), Dante Egzum (Australija), Džejms Naneli (SAD)

Od 1976. godine 81 stranac je nosio dres Partizana sa manjim ili većim uspehom.

* koristili smo podatke iz Koš Magazina

** Nismo račinali košarkaše koji su rođeni u Crnoj Gori


tagovi

Kevin PanterKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara