Rok Stipčević u dresu Krke (©Mega Basket / Ivica Veselinov)
Rok Stipčević u dresu Krke (©Mega Basket / Ivica Veselinov)

Najbolji strelac ABA lige o Partizanu: Ni odličan orkestar ne svira dobro 10 svadbi u nizu, zato je tu Željko

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.10.21. | 11:59

„Godine? Neko sa 70 trči ´Iron man´, a neko je sa 60 ili 70 sedi prikovan za kauč i gleda turske sapunice. Tako je u društvu tradicionalno nametnuto da košarkaš sa 35 treba da prestane. Ili sa 40. Neke norme u društvu jesu približno tačne, ali nisu sve generalno“, kaže Rok Stipčević za Mozzart Sport

Prva četiri kompletirana kola ABA lige, individualno gledano, obeležio je košarkaš Krke, Rok Stipčević. Sa 35 godina je "poput vina" i najbolji je strelac Jadrana sa 20,8 poena u proseku. Takođe, šutira za tri poena ogromnih 67,9%. Treći je po indeksu korisnosti, iza Zeka Ledeja i Maika Cirbesa, ali treba reći da je Nemac odigrao samo jednu utakmicu i to baš i nije relevantan uzorak. Dakle, za sada je Stipčević uz Ledeja najbolji igrač Jadrana.

S obzirom da je Krkin sledeći protivnik Partizan, dovoljno je bilo povoda za razgovor sa Krkinom „haubicom“.

Izabrane vesti

19.00: (1,03) Partizan (28,0) Krka (12,0)

Stipčevič je sezonu krenuo sa šest poena protiv Cedevite, a onda je dao velikih 33 Mornaru (9/10 za tri), 25 Megi i 19 Zadru. Za MOZZART Sport Stipčević ističe da mu prijaju brojke, ali i da godine ništa ne znače. Važno je kako se čovek oseća.

Nisam previše opterećen tim statističkim podacima, sve te informacije dobijam od novinara. Godine nikada nisu bile upitne. One su brojka zbog koje se često, ne samo kod sportista, već generalno, zavaravamo. Ne starimo zbog godina, već zato što bi trebalo. Tako je u društvu tradicionalno nametnuto da košarkaš sa 35 treba da prestane da igra košarku. Ili sa 40. Neke norme su postavljene. Neke jesu možda približno tačne, ali nisu sigurno generalno. Neki ljudi trče sa 70 godina´Iron man´, a neko sa 60 ili 70 prikovan za kauč i gleda turske sapunice. Stvar je u pristupu, načinu života i ljubavi prema sportu kojom sam ja vođen“, kaže Stipčević za Mozzart Sport.

PROGNOZZIRAJ DERBIJE I OSVOJI 100.000 DINARA

Dosadašnji deo ABA lige svakako je obeležilo i šutersko veče Stipčevića protiv Mornara kada je pogodio devet trojki od 10 pokušaja za tri poena. Istorijski učinak, bez sumnje. I nešto što će ostati upamćeno u analima Jadrana.

Nije često da se desi 9/10, nisam ni ja iskreno video nešto slično. Posle utakmice nisam znao koliko je tačno bilo trojki. Znao sam da sam jednu promašio, ali nisam znao koliko sam tačno dao. Još važnije je da smo pobedili i to protiv Mornara. Lepo je kada se ispiše tako neki rekord. Treći učinak u istoriji ABA lige po broju datih poena, a po procentu najbolji. Svakome godi kada obori neki rekord. Ko kaže drugačije - laže. Uvek je drago. Idemo dalje“, konstatuje Stipčević.

A to „dalje“ predstavlja meč Krke protiv Partizana. Jasno je da je Partizan favorit gledajući papir, igraće se u Pioniru, a Stipčević komentariše sastav crno-belih ove sezone koji predvodi najtrofejniji trener u istoriji Evrope Željko Obradović.

Treba biti iskren jer je Partizan jedini bez poraza u ABA ligi, otvorili su super sezonu u Evrokupu, ispisali su rekorde, po procentima trojki, dvojki. Vrlo respektabilna ekipa sa dva-tri vanserijska igrača, rekao bih evroligaška, kvalitetna, stabilna. Mislim na Pantera, Ledeja i Smailagića. Sve ostale igrače isto poznajem, ne treba ih potceniti, dobra je to ekipa. Vođeni su Željkom. To je isto kao kada imaš dobar orkestar. Može on da svira jednu, dve ili tri svadbe dobro, ali neće sigurno 10 u nizu jer će se raštimovati. Zato je važan dirigent koji će da drži kontinuitet. Tu su zato Željko, kao i Zoran (Savić) koji je počeo prošle sezone“.

Generalni utisak je i da će Partizan za protivnika imati Krku koja je jača nego prošle sezone. Mada, crno-beli će biti izrazit favorit.

Mlada smo ekipa, neki po prvi put igraju u ABA ligi, neki prvi put sa ozbiljnijom ulogom. Osim Lapornika i mene, nema nekoga sa iskustvom. Vrlo su dobri rezultati, odlični rekao bih, za prva četiri kola. Ali, treba biti strpljiv i sa ekipom i sa sistemom. Do Nove godine imaćemo dosta uspona i padova i treba to izdržati“.

Pored Partizana, naravno da su favoriti za osvajanje ABA lige Crvena zvezda, Budućnost i Cedevita Olimpija. Jasno je to već sada na startu šampionata.

Pratim dosta i Evroligu i Evrokup. Rekao bih da su te četiri ekipe koje moraju da igraju završnicu. Možda je to ružno reći na početku sezone, ali po ulaganjima su daleko iznad ostalih. I po kvalitetu. Samo neko iznenađenje može da napravi iznenađenje. Kako će se poređati, to je teško sada da se proceni jer su sve četiri ekipe kvalitetne na svoj način. Biće tu i promena, i raspoložena u formi, povreda, korone. Biće oscilacija. Još je rano. Zvezda dobro gura u Evroligi, Partizan se dobro pokazao, Cedevita dobila, kao i Budućnost...“.

Mnogo se govori o tome da je ova sezona ABA lige najjača u istoriji. Stipčević ipak ističe da ne misli da je ova sezona jača nego što je to bio slučaj pre 15 godina.

Jaka je, snažna, ali treba biti realan i reći da je 2005/2006/2007, kada sam počinjao... Ne bih rekao da je ova sada jača od te. Tada si imao tri evroligaša i pet timova u Evrokupu. Ali, ako gledamo poslednjih 10 godina, sigurno je među boljim i kvalitetnijim sezonama. Vratili su se i neki iskusni igrači i to sve poprima vrlo ozbiljne razmere. Diže se kvalitet i to je lepo“, zaključio je Stipčević.

Partizan čeka Krku od 19 časova, igraće se u dvorani Aleksandar Nikolić.

ABA LIGA - 5. KOLO

Petak

Igokea - Split 85:67

/Ilić 15 - Bajo 11/

Zadar - Borac 70:56

/Karter 18 - Hejl 23/

Subota

19.00: (1,03) Partizan (28,0) Krka (12,0)

Nedelja

12.00: Mega - FMP

17.00: Mornar - Crvena zvezda

19.00: Olimpija Cedevita - Budućnost

Ponedeljak

18.00: Studentski centar - Cibona

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKrkaABA ligaRok Stipčević

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara