Najteža provera

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.08.19. | 08:56

Srbija i Grčka - oči u oči

Akropolis kup godinama unazad budi posebne emocije košarkaškoj publici u Grčkoj, pogotovo kada se na drugoj strani terena nalazi selekcija Grčke.

Mnogima su i dalje u sećanju potpuno sveže slike na možda i najtmurniji događaj u istoriji srpske i grčke reprezentativne košarke, igrače dva tima u zastrašujućem fizičkom obračunu koji se završio Krstićevom stolicom u Burusisovu glavu i sramotu koja je nebrojano puta kružila internet nebom, pa čak i ovih dana...

Izabrane vesti

Devet godina posle nemilih događaja dve selekcije su već jednom odmerile snage na Akropolis kupu, kada je Dragan Milosavljević odigrao najbolju utakmicu u dotadašnjem toku priprema za Evrobasket u Istanbulu i ubacio 17 poena. Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović su tada imali najvažnije uloge, a dve godine kasnije ponovo će oči košarkaške javnosti biti uprte u ovaj NBA dvojac dok će, nažalost, Milosavljević kompletnu akciju posmatrati u civilu posle teške povrede kolena koja mu onemogućava izvestan put u Kinu na Svetski kup...

Srbija u novo odmeravanje snaga sa Grčkom ulazi posle laganog trijumfa protiv desetkovane Italije, gde se bukvalno iz treće brzine otišlo do 32 poena razlike na semaforu! Miroslav Raduljica bio je pošteđen obaveza zbog jakog intenziteta u kojem je igrao i trenirao prethodnih dana, Nikola Milutinov ponovo je imao ograničenu minutažu zbog svojih zdravstvenih problema, jer u situaciji kada tim već ima jednog igrača manje u protokolu i dvojicu koji u Beogradu pokušavaju da se vrate u život i budu spremni za put u Kinu na završnicu priprema i početak grupne faze, rezultat pomalo pada u drugi plan.

Ne znači to da će Srbija protiv Grčke igrati bez opterećenja, motivacije i želje za pobedom, već da će realizacija određenih taktičkih zamisli ipak biti u prvom planu.

I selektor Grčke Tanasis Skurtopulos morao je ovih dana dosta da koriguje sastav. Veliki udarac za Helene predstavlja povreda Kostasa Slukasa, koga zbog problema s listom verovatno neće biti u Kini. Janis Burusis nije bio u sastavu protiv Turske, a u Grčkoj se šuška o nezadovoljstvu iskusnog i temperamentnog centra zbog toga što se preko njegovih leđa „čuva“ Janis Adetokunbo, a priča se i o starom problemu Helena i navodnim podelama u svlačionici, što ponovo dovodi do negativne atmosfere u timu. Tako je, setimo se, bilo i pred Evrobasket u Istanbulu, koje je Grčka završila neslavno... Takođe, problema s grčevima imao je Janis Papapetru, pa je pitanje da li će biti spreman za meč protiv Srbije. 

Grčka je i protiv Turske pokazala dosta manjkavosti u igri, pogotovo u kolektivnoj odbrani i pronalaženju rešenja na agresivnu odbranu rivala. Ispadanjem Slukasa iz rotacije odbrana Grčke dodatno je oslabila, a Srbija bi prepoznatljivom, agresivnom i odbranom na ivici faula trebalo da traži rešenje za lakši put do pobede...

U zemlji naših susednih komšija najviše se plaše kako će centarska linija izaći na kraj s igračima poput Jokića, Marjanovića, Milutinova, Raduljice, Bjelice, iako oni u svojim redovima imaju najkorisnijeg igrača NBA lige Janisa Adetokunba. Upravo će Adetokunbo biti pravi izazov za odbranu Srbije i test posle kojeg će se videti da li je kolektivni nivo odbrane jednak pojedinačnom.

Ono što bi takođe moglo da bude zanimljivo jeste potencijalni duel dvojice košarkaških džinova – Bobana Marjanovića i Jorgosa Papajanisa. Dok su kvaliteti srpskog centra svima jako dobro poznati, grčki dugajlija ostaje prava enigma. Tačnije, njegova spremnost da igru podigne za listvicu više. Iako pokazuje solidan kvalitet u oba reketa i ima veličinu potrebnu da bude pravo tajno oružje Grčke, Papajanis i dalje ima problem da nađe mentalnu snagu da pokaže koliko je zaista dobar.

Okršaji Srbije i Grčke oduvek su budili posebnu emociju, čak i kada rezultat nije toliko u fokusu. A, ne treba zaboraviti da su se koplja ukrštala i u kvalifikacijama za Mundobasket i da je tada ostalo neraščišćenih računa. Zato se u Atini očekuje spektakl.

AKROPOLIS KUP

Nedelja

17.00: (1,55) Turska (14.5) Italija (2,70)

19.30: (2,30) Grčka (14,5) Srbija (1,70)

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara