(© StarSport)
(© StarSport)

Najteže pitanje za crno-bele: Kako protiv Ibake i najboljih skakača Evrolige?

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.11.23. | 09:50

Partizan Mozzart Bet večeras od 20 časova i 30 minuta (Sport klub 1) igra protiv Bajerna u osmom kolu Evrolige

Ako postoji jedan problem koji prati Partizan Mozzart Bet od samog starta sezone u elitnom takmičenju, onda je to skok protivnika. Ekipa Željka Obradovića je često inferiorna u reketu i baš zbog toga su često i gubili utakmice, a sada iz tog "predmeta" sledi najteži mogući ispit. Treba sprečiti superiornost Bajerna koji je najbolji tim u Evroligi kada je skok u pitanju. Da li će crno-beli položiti ispit u Minhenu, videćemo kada meč počne večeras od 20 časova i 30 minuta (Sport klub 1).

Razlika u skoku Bajerna i Partizana je i više nego očigledna. Kao što smo istakli Bavarci su najbolji skakački tim u čitavom takmičenju posle sedam odigranih utakmica jer imaju prosek od 38,7 skokova. Partizan je tu pri samom dnu. Obradovićevi momci su 17. sa 30,6 skokova. Partizan je najgora ekipa kada je ofanzivni skok u pitanju sa svega 7,9. Bajern je tu dominantan sa 13,4 što je dovoljno za treće mesto.

Izabrane vesti

Sve ove brojke dovode do zaključka da je poruka Željka Obradovića bila vrlo jednostavna - kako znate i umete iskontrolišite reket. Možda nije tim rečima rekao igračima, ali svakako ne treba biti košarkaški genije pa uvideti da će baš u ovom segmentu crno-beli traže poboljšanje.

"Napravili smo skauting. Tim koji igra na sličan način kao Fenerbahče sa dosta šuteva za tri poena, i najbolji su kada se priča o skoku. To su stvari koje su bitne da zaustavimo", rekao je Obradović pred put u Minhen.

Crno-beli su u Nemačkoj bez jednog visokog igrača - Balše Koprivice. Ipak, sada će najzanimljivije biti videti Bruna Kabloka na delu. Brazilac je stigao u Partizan Mozzart Bet baš iz tog razloga. Da sanira probleme u reketu, pre svega kada je defanzivni skok u pitanju. Koliko god da je Frenk Kaminski kvalitetan u napadu, postoje vidljivi problemi u odbranu. To za sada nisu mogli da prikriju Zek Ledej i Alen Smailagić pa je pomoć bila preko potrebna. Procenjeno je da je Brazilac taj koji može da donese tu dimenziju koja fali odlaskom Matijasa Lesora.

Podsetimo da je Kabloko već upisao prve minute u crno-belom dresu, ali oni su bili za zaborav. Svega tri minuta je igrao protiv Igokee gde nije ni imao priliku da pokaže bilo šta značajno.

Međutim, treba očekivati veću minutažu u sredu uveče jer će sa druge strane biti dobro poznato ime, doduše ne u okvirima Evrolige, već NBA lige. Bajern je najbolji skakački tim Evrolige zbog Serža Ibake. Nekadašnji reprezentativac Španije je čak 14 godina igrao u NBA ligi. Bio je šampion sa Torontom, čak tri puta je biran u najbolji defanzivni tim NBA lige, bio je i dva puta najbolji bloker, a u Bajernu se odmah isprofilisao u nekoga ko gospodari reketom.

Najbolji je skakač tima sa 6,5 skokova po meču, a protiv Makabija u prošlom kolu je pokazao da može da bude izrazito opasan u napadu. Ubacio je 16 poena, bez promašaja iz igre.

Zato će pakleno težak posao da imaju svi visoki igrači Partizana. Od već pomenutog Kabloka, preko Kaminskog, Zeka Ledeja i Alena Smailagića. Na njima je da polože ovaj najteži ispit do sada jer ako zaista budu uspeli da iskontrolišu skok protivnika, vrata pobede će im biti širom otvorena.

Uz sve navedeno, Bajern ima problema sa povredama, pod znakom pitanja su Isak Bonga i Andreas Obst... Obojica imaju bitno mesto u rotaciji trenera Pabla Lasa. Slavni Španac još pokušava da nametne svoj sistem rada koji ga je krasio u Real Madridu, ali za sada ne ide sve kao po loju. Bajern ima samo dve pobede do sada u Evroligi. U meč sa Partizanom ulaze posle četiri uzastopna poraza. Ipak, treba naglasiti da ih je samo Barselona deklasirala rezultatom 98:59. Na ostalim utakmicama su uvek bili u igri do samog kraja.

Nije Partizan u drastično drugačijoj situaciji. Imaju crno-beli samo jednu pobedu više, ali isto tako mogu da se pohvale da su uvek bili u igri do samog kraja protiv svakoga osim Makabija u Tel Avivu. Zapravo, Partizan treba da pogleda u ogledalo jer da su imali samo malo više koncentracije imali bi sada verovatno pet pobeda i pričali bismo o fantastičnom startu sezone za klub iz Humske.

Ovako, crno-beli i dalje igraju sa ogromnim oscilacijama. Svedoci smo da se ekipa vrlo često vraćala iz velikih zaostataka. Nekada uspešno, ali često neuspešno baš kao što je to bio slučaj protiv Igokee u ABA ligi. Kontrola skoka bi svakako pomogla u smanjenju oscilacija... Ako se sve to dovede u red - ispit u Minhenu bi mogao da se položi čistom desetkom.

EVROLIGA - 8. KOLO

Utorak

Monako - Anadolu Efes 82:89

/Lojd 19 - Larkin 25/

Makabi - Olimpijakos 74:79

/Sorkin 16 - Piters 13, Volkap 13/

Valensija - Real Madrid 73:76

/Dejvis 22 - Dek 17/

Virtus Bolonja - Milano 86:79

/Lundberg 19 - Šilds 21/

Crvena zvezda - Fenerbahče 87:56

/Teodosić 18 - Hejs Dejvis 12/

Sreda

20.00: (1,80) Alba (15,0) Asvel (2,25)

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Žalgiris (3,70)

20.30: (3,00) Baskonija (16,0) Barselona (1,50)

20.30: (2,10) Bajern (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanEvroligaKK Bajern Minhen

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara