Aleksej Pokuševski (©MN Press)
Aleksej Pokuševski (©MN Press)

Najveća misterija drafta Aleksej Pokuševski: Plata 2.470.700, Olimpijakosu 1.500.000

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.11.20. | 11:57

Pirejcima će se dobro isplatiti talentovani Srbin, a tek ćemo videti kako će on sam proći

Devetorica Evropljana u 60 izabranih za najkvalitetniju ligu sveta, među njima i Aleksej Pokuševski koga je Oklahoma uzela kao 17. pika na ovogodišnjem draftu. Mladi srpski centar tako je stekao retku privilegiju da se takmiči sa najboljima, a pride će dobro i zaraditi.

Naime, 18-godišnji košarkaš će već u prvoj godini ugovora u Oklahoma Sitiju bogato naplaćivati talenat. Jer u NBA ligi se unapred zna ko u ruki sezoni može koliko da zaradi. Prvi pik najviše, drugi nešto manje i tako redom. Pokuševski kao 17. pik u najboljem scenariju može da se nada sumi od 2.470.700 dolara.

Izabrane vesti

Poređenja radi, Kilijan Hejs, koga je Detroit izabrao kao sedmog pika i učinio najbolje plasiranim Evropljaninom na ovogodišnjem draftu, mogao bi da pokupi 3.724.300 dolara pa i više, zavisno od igara u NBA ligi. Deni Avdija, koji je bio viđen kao četvrti pik da bi ga na kraju Vašington izabrao sa devete pozicije, na istom je nivou.

Međutim, ako gledamo obeštećenje, Pokuševski je najskuplji, pošto se prema navodima specijalizovanog portala Eurohoops u Olimpijakosu nadaju sumi od 1.500.000 dolara. Makabi će za Avdiju dobiti nešto više od 1.000.000 dolara.

Brojke su ipak samo brojke, a najzanimljivije će biti koliko će svako od ovih igrača zaista moći da napravi u NBA ligi. Za svu trojicu se očekuje da odmah odu "preko bare". S tim da su u slučaju 214 centimetara visokog Pokuševskog svi svesni da će on isprva morati da radi na fizici ne bi li mogao da udari na snažnije NBA kolege.

"Znam da ću doneti energiju. Radiću šta god da budu tražili od mene, daću 100 odsto mogućnosti i radiću naporno kako bih pomogao timu", skroman je bio Pokuševski u prvim izjavama posle drafta.

Nije mnogo govorio, ipak su u fokusu američke javnosti bili oni iz samog vrha, pa su Pokuševskog pitali još samo na koga se ugledao dok je rastao i da li sada u NBA ligi ima nekog protiv kojeg jedva čeka da se odmeri?

"Da, naravno, Kevin Durent, od igrača iz nove ere. Toni Kukoč kao igrač starije generacije“, rekao je Pokuševski, koji je inače četvrti na listi najbolje plasiranih Srba na NBA draftu.

Ali to ne mora ništa da znači. Darko Miličić je recimo izabran kao drugi pik 2003, a svi znamo kako se to završilo. Ispred Pokuševskog bili su još i Vladimir Radmanović (12. pik 2001. godine) i Predrag Stojaković (14. još 1996). S druge strane, Nikolu Jokića je Denver uzeo tek sa 41. pozicije, pa je sada franšizni igrač Nagetsa.

Sad je red da Pokuševski pokaže šta zna. Nije on igrač od koga se odmah očekuju čuda, ali je prema brojnim analizama američkih stručnjaka jedan od najzanimljivijih igrača sa ovogodišnjeg drafta. U stvari, kako se navodi u tekstu na uglednom sajtu Atletik..

Iskreno, najinteresantniji igrač na ovom draftu. Njegove veštine su zaista potpuno elitne. On ne liči ni na jednog drugog NBA igrača i neverovatno je lako samom sebi prodati priču kako Pokuševski ima više pluseva nego bilo ko drugi iz ove klase“.

Mada...

“Ima i mane, koje bi mogle da ga unište kao NBA igrača ako ih ne popravi. Trenutno, on jednostavno nema defanzivnu ulogu, ne može ni da igra kontakt košarku napred. Šta onda dobijamo? Iskreno, nemam pojma“, dodaje jedan od dvojice autora teksta Sem Veseni.

Džon Holinger dodaje.

Da li se uklapa u tim? Ko dođavola može da zna? Pokuševski je najveća misterija ovog drafta“.


tagovi

Aleksej Pokuševski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara