Toma Ertel (©MN Press)
Toma Ertel (©MN Press)

Najveći skandal evrokošarke: Barsa je diktatura, bedan klub, za Božić joj pokloniti mozak

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.12.20. | 10:09

Košarkaška javnost ogorčena potezom Blaugrane

Nevinih možda i nema, ali surovost koju je Barselona iskazala u obračunu sa Tomom Ertelom zbog načina na koji je on hteo da prebegne u madridski Real učinila ju je omraženim subjektom u evropskoj košarci.

Hajde prvo da podsetimo šta se zapravo desilo. Ertel je u Barsi proglašen za višak i on je otputovao na gostovanje kod Anadolu Efesa ne da bi igrao, već da bi pregovarao oko transfera u tabor Fenerbahčea. Međutim, ubrzo su Katalonci shvatili – turski mediji su pomogli napisima da Fener uopšte nije zainteresovan – da su prevareni i da Ertel ide na pregovore sa Realom, omraženim Barsinim rivalom.

Izabrane vesti

Navodno je sve bilo dogovoreno, Barselona je svakako još ranije prihvatila da Ertelu za prevremeni raskid ugovora isplati 1.200.000 evra, onda je Francuz uspeo da sa Realom dogovori da oni dodaju još 500.000. Tako bar tvrdi katalonski Mundo Deportivo. Ertel bi potpisao ugovor do kraja sezone sa opcijom da se sadanja produži na još jednu, pa potom i dodatnu treću godinu.

Ali kad su u Barseloni čuli o kom se kupcu zaista radi – malo je reći da su pobesneli. Ne samo da su povukli ponudu da isplate Ertela, no mu u sred pandemije korona virusa i silnih ograničenja što se tiče letova nisu dozvolili ni da se vrati na Pirineje u avionu sa ostatkom ekipe.

Kolege košarkaši su pobesneli.

Uvek sam na Barselonu gledao kao na ‘zlatni standard’ Evrolige, ali se ovo desilo to je zaista sramota. Ne želimo te u klubu, hoćemo da ideš, ali možeš da ideš samo tamo gde ti mi kažemo. Nije ovo diktatura. Ako me nećete, pustite me da odlučim šta je najbolje za moju porodicu”, grmi as moskovskog CSKA Majk Džejms.

Odmah se na priču nadovezao i francuski centar, nekadašnji košarkaš Barselone, Kevin Serafan.

Promeni ovo ugao gledanja mada nisam iznenađen… Navijači su neverovatni, ali uprava… Ponudiću im mozak za Božić”.

As NBA ligaša Orlando Medžika Evan Furnije, još jedan Ertelov zemljak, bio je vrlo kratak. I jasan.“Bedan klub”.

Tajriz Rajs, član Barselone u sezoni 2016/2017, produžio je seriju kritika u istom maniru.

Niste ga pustili da se ukrca na avion? Rekli ste mu da ne može da ide kući? Čovek ima porodicu i sve. Nadam se da će sada zaista otići u Real. Bog zna da bih ja otišao da sam imao šanse

Sindikat košarkaša Španije samo je podsetio na kompletnu situaciju sa pandemijom virusa i pitao: “Zar nije ostalo bar malo ljudskosti?”.

Naravno, mi odrasli u zemlji podeljenoj na crnu i crvenu boju možemo donekle i da razumemo Barseloninu ogorčenost, ali baš da ga ostave na aerodromu 2.000 kilometara daleko od kuće? Možda ipak previše radikalan potez.

Kako će se cela priča rešiti teško je sada reći. Pored Ertela žrtva će sasvim moguće biti i Leo Vesterman, koji je juče raskinuo ugovor sa Fenerbahčeom baš kako bi zemljaka zamenio u timu Barselone. Međutim, sada kada je Ertel ostao – Barsa neće imati novca da ga dovede tako da je bivši igrač Partizana sada bez tima. Bar dok mu agencija Beobasket Miška Ražnatovića ne pronađe novi posao. A kako ista agencija zastupa i Ertela malo je verovatno da će to biti Barselona.

Ertel za sada ostaje u Barseloni. Iako je savim jasno da neće igrati, pa će za organizaciju igre Šarunasa Jasikevečijusa i dalje biti zaduženi Nik Kalates i kao rezervne opcije Adam Hanga i Leandro Bolmaro.


tagovi

KK Real MadridKK FenerbahčeKK BarselonaMiško RažnatovićLeo VestermanToma Ertel

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara