Džejson Tejtum, Kevin Durant, Džejlen Branson, Džejms Harden i Paskal Siakam (Foto: AFP)
Džejson Tejtum, Kevin Durant, Džejlen Branson, Džejms Harden i Paskal Siakam (Foto: AFP)

NBA - Atlantik divizija: Boston i Bruklin tresli skandali, Harden napravio veliku stvar za Filadelfiju

Vreme čitanja: 7min | uto. 11.10.22. | 07:59

Niksi povukli zanimljive poteze, Toronto bi mogao da napravi pometnju

NBA sezona je pred vratima. Prvo podbacivanje na rasporedu je sledeće sedmice, u noći s utorka na sredu, a mi vam na Mozzart Sportu donosimo seriju najavnih tekstova. Analiziramo sve poteze koje su ekipe napravile ovog leta i to diviziju po diviziju.

Krećemo s divizijom Atlantik u Istočnoj konferenciji, gde se nalaze timovi sa najvišim ambicijama poput Bostona, Bruklina i Filadelfije, kao i Njujork koji je doživeo interesantne promene i uvek zanimljivi Toronto Reptorsi.

Izabrane vesti

BOSTON SELTIKS

Novi ugovori: Sem Hauser (3 godine/5.700.000 dolara), Luk Kornet (2 godine/4.500.000 dolara)

Došli: Malkolm Brogdon (trade/Indiana), Danilo Galinari (2 godine/13.000.000 dolara), Blejk Grifin (1 godina/2.900.000 dolara), Džej Di Dejvison (draft/53.pik)

Otišli: Daniel Tajs, Eron Nismit, Malik Fits, Džuvan Morgan, Nik Stauskas (svi Indijana)

Boston je prošle sezone napravio odličan posao i došao do velikog finala. Imali su Seltiksi 2-1 protiv Voriorsa i samo su ih dve pobede delile od velikog slavlja, ali Stef Kari i ostali su ipak bili prejaki za Džejsona Tejtuma i njegovu družinu. No, bilo je jasno da je Boston na dobrom putu nakon šta su u prošlu sezonu ušli s dosta lutanja. Trener Ime Udoka je sve to odlično posložio u drugom delu sezone, a Bred Stivens je povlačio dobre stvari iz kancelarije.

To se nastavilo i nakon sezone. Stivens je u ekipu doveo Malkolma Brogdona i Danila Galinarija, a da se nije odrekao nikoga iz rotacije ekipe koja je izborila finale. Brogdon i Galinari su izgledali kao prava pojačanja za Boston - prvi donosi kreaciju i odbranu na poziciji plejmejkera, a drugi je s klupe trebalo da dunese šut s distance, ali onda je krenulo nizbrdo. Prvo se Galinari povredio na pripremama reprezentacije Italije te verovatno neće igrati celu sezonu. Stivens je kao zamenu za njega doveo Blejka Grifina, ali niko nije bio spreman za skandal koji je usledio.

Udoka je uhvaćen u seks skandalu s jednom zaposlenom u klubu te je odmah usledila suspenzija i to na celu sezonu. Umesto njega klub će voditi pomoćnik Džo Mazula, a senka cele priče donela je negativne konotacije za Boston. Pitanje je sada kako će ekipa izgledati pod Mazulom, odnosno kako će se igrači snaći u celoj toj priči, ali ipak ne bi trebalo da bude puno problema. Boston ima odličnu ekipu, a bez obzira na sve i dalje bi se trebalo da bore za vrh Istoka i cele lige.

BRUKLIN NETS

Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)

Novi ugovori: Nikolas Klekston (2 godine/17.200.000 dolara), Peti Mils (2 godine/13.000.000 dolara), Kesler Edvards (2 godine/3.600.000 dolara)

Došli: Rojs O'Nil (trejd/Juta), Ti Džej Voren (1 godina/2.600.000 dolara), Edmond Samner (2 godine/4.200.000 dolara), Markif Moris (1godina/2.900.000 dolara)

Otišli: Lamarkus Oldridž, Brus Braun (Denver), Andre Dramond (Čikago), Goran Dragić (Čikago), Blejk Grifin (Boston)

Lepo smo se zabavljali prateći vesti iz Bruklin Netsa ovog leta. Kajri Irving nije dobio produženje ugovora pa se pisalo da bi hteo da napusti klub i to da ode u Lejkerse kako bi se opet udružio s Lebronom Džejmsom samo da bi ipak odlučio da ostane u Bruklinu i ove sezone. A onda je na scenu stupio Kevin Durant. Odmah na početku prelaznog roka je tražio trejd na šta su Netsi reagovali tako što su rekli da u obzir dolaze samo izuzetno velike ponude. Takvih nije bilo pa je Durant postao živčan i izjavio da bi se vratio u redove Netsa ako iz njih odu trener Stiv Neš i generalni menadžer Šon Marks, ali kad se ni to nije dogodio onda je ipak Durant odlučio da će ostati u Bruklinu i ove sezone.

Prava drama, zar ne? Dodajte tome i Bena Simonsa, odnosno činjenicu da on nije igrao celu prošlu sezonu pa je jasno da se oko Netsa zna samo da se ništa ne zna. No, Bruklin bi, barem na papiru, opet trebao da napadne sami vrh Istoka, a napravljeni su neki dobri potezi ovog leta. Od odlazaka sigurno će da boli onaj Brusa Brauna koji se priključio Denveru, ali njegovu ulogu bi trebali da pokriju Rojs O'Nil i Markif Moris. Ako Ti Džej Voren pokaže barem deo onoga što je radio pre povrede, on bi mogao da bude veliko pojačanje, a velika stvar je povratak Džo Herisa nakon povrede. Uz činjenicu da su mladi igrači Kameron Tomas, Kesler Edvards i Dejron Šarp godinu dana iskusniji, Bruklin ima široku i zanimljivu ekipu. Ali s njima je veći problem s dešavanjim van parketa nego na njemu.

NJUJORK NIKS

Novi ugovori: Ar Džej Beret (4 godine/120.000.000 dolara), Mičel Robinson (4 godine/60.000.000 dolara), Džeriko Sims (3 godine/5.700.000 dolara)

Došli: Džejlen Branson (4 godine/104.000.000 dolara), Ajzeja Hartenštajn (2 godine/16.000.000 dolara), Trevor Kils (draft/42.pik)

Otišli: Tadž Gibson (Vošington), Kemba Voker (Ditroit), Alek Burks (Ditroit), Nerlens Noel (Ditroit)

Njujork je bio dosta u fokusu ovog leta. Odmah su doveli Džejlena Bransona i dali mu veliki ugovor kojeg je on zaslužio s dve dobre sezone u Dalasu, a nakon toga su Niksi dugo pregovarali s Jutom oko dolaska Donovana Mičela. Na kraju je Mičel završio u Klivlendu jer Njujork nije hteo da se odrekne Ar Džej Bereta, ali ni Kventina Grajmsa. Iako se na prvi pogled čini da su Niksi izgubili tim potezom, možda je dugoročno bolje da nisu doveli Mičela jer bi onda na bekovskim pozicijama imali dva niska igrača koja nisu baš navikla da igraju odbranu. A s takvom postavom se ne može do uspeha u NBA ligi.

Beret je dobio novi ugovor, isto kao i Mičel Robinson, a uz Bransona jedino važnije pojačanje je Ajzeja Hartenštajn koji će da zameni Nerlensa Noela na poziciji rezervnog centra. Sve u svemu, Niksi se nisu previše pojačali da bi ih videli u borbi za puno veću poziciju od one koja vodi u plej in turnir. Dosta toga će da zavisi o napretku njihovih mladih igrača. Ako on bude dovoljno velik, možda ipak naprave i nešto više.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

Tobajas Heris, Tajris Meksi, Džejms Harden i Džoel Embid (Foto: AFP)Tobajas Heris, Tajris Meksi, Džejms Harden i Džoel Embid (Foto: AFP)

Novi ugovori: Džejms Harden (2 godine/69.000.000 dolara)

Došli: Pi Džej Taker (3 godine/33.000.000 dolara), Denuel Haus (2 godine/8.000.000 dolara), Montrezl Harel (2 godine/5.200.000 dolara), Dientoni Melton (trejd/Memfis)

Otišli: Deandre Džordan (Denver), Deni Grin (Memfis), Pol Milsap

Filadelfija je definitivno jedan od pobednika ovogodišnjeg prelaznog roka. Deril Mori, glavni čovek kluba, povukao je nekoliko odličnih poteza i postavio svoju ekipu na poziciju ozbiljnog izazivača za napad na vrh Istoka i cele lige.

Veliku stvar u celoj priči je napravio Džejms Harden koji nije 'pokupio' svoju opciju za produženje ugovora za sledeću sezonu čime je obezbedio Moriju dosta prostora u 'seleri kapu' da potpiše pojačanja. Ona bi zaista trebalo da budu od velike pomoći Filadelfiji. Iskusni Pi Džej Taker će da donese odbranu, to će da bude glavni zadatak i Denuelu Hausu kada bude ulazio s klupe, Dientoni Melton će doneti veliku stabilnost na poziciji plejmejkera, a Montrezl Harel će da odmara Džoela Embida kao veliki borac pod košem.

Na kraju svega je Harden pristao na novi ugovor u kojem se odrekao ponekog miliona dolara. Sve kako bi mu ekipa bila šta bolja, a u pripremnim utakmicama se jasno videlo da je 'Brada' u trening kamp došao potpuno spreman šta nije bio slučaj s prethodne dve sezone. Harden želi do titule, dao je puno toga da bi Filadelfija izgledala šta bolje u sezoni koja nas čeka i biće jako zanimljivo videti mogu li Siksersi ići do samog kraja. Imaju odličnu petorku i široku klupu i nikome neće biti lako protiv njih.

TORONTO REPTORS

Novi ugovori: Tadeus Jang (2 godine/16.000.000 dolara), Kris Bušer (3 godine/35.000.000 dolara), Di Džej Vilson (2 godine/4.500.000 dolara), Džastin Šampanj (2 godine/3.600.000 dolara)

Došli: Oto Porter (2 godine/12.200.000 dolara), Huančo Hernangomez (1 godina/2.300.000 dolara), Džoš Džekson (1 godina/2.100.000 dolara), Kristijan Kolko (draft/32.pik)

Otišli: Armoni Bruk, Sviatoslav Mihajluk (Nju Jork), Juta Vatanabe (Bruklin)

Toronto nije puno menjao ekipu ovog leta. U Kanadi su ostali verni igračima s kojima su prošle sezone došli do petog mesta na Istoku i igrali netipičnu košarku praktično bez centra s puno krilnih igrača koji mogu da igraju različite pozicije i u napadu, a posebno u odbrani.

U tom smeru su bila i njihova pojačanja za ovo leta - iz šampionskog Golden Stejta došao je Oto Porter koji se odlično uklapa u ideju trenera Nika Nursa, a produženi su ugovori s Tadeusom Jangom i Krisom Bušerom. Toronto igra zanimljivu košarku, lepo ih je gledati, a mogu još da narastu jer je potencijal Skotija Barnsa, prošlosezonskog rukija, neverovatan.

Na Toronto treba paziti i ako dođe do nekog velikog trejda ove sezone. Oni imaju dosta zanimljivih igrača koje mogu da pošalju u nekoj razmeni, a imaju i sve svoje buduće pikove prvih rundi. Ekipa im je složena za borbu za plej-of, ne za neke najveće stvari, ali imaju dosta prostora za manevar šta je velika stvar kada se zna da u upravi sedi Masai Udžiri, jedan od boljih košarkaških radnika u NBA ligi.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

NBA ligaBoston SeltiksBruklin NetsFiladelfija SeventisiksersNjujork NiksToronto Reptors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara