©Starsport
©Starsport

NBA igrači pogađali ko osvaja Svetsko prvenstvo, ne vide Srbiju na postolju

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 17:05

Očekivano najveći borj glasova otišao na račun američke reprezentacije

Bliži se Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Španija brani zlato, dok aktuelni vicešampion Argentina nije uspela da se kvalifikuje. Srbija se takođe nada visokom plasmanu, a posle osvojenog sedmog mesta na prethodnoj planetarnoj smotri, Amerikanci najavljuju da će učestvovati sa moćnom reprezentacijom.

S ozbirom da još ni izbliza nije poznato kako će izgledati spiskovi favorita, teško je proceniti kako će izgledati konačan poredak, ali mladi NBA igrači su pokušali.

Izabrane vesti

Zvezde u usponu poput Paola Bankera, lidera finske reprezentacije Laurija Markanena, najboljeg rukija NBA lige iz prošle godine Skotija Barnsa, sjajnog Džoša Gidija, dale su svoj sud - i očekivano ocenile da će do zlata najverovatnije selekcija SAD.

Momci poput Barnsa i Sidija Sisoka iz Razvojne lige veruju u Francusku, do su Gidi i Orlandov Franc Vagner glasali patriotski. Interesantno, Srbiju gotovo niko ne vidi na postolju. Samo je Sisoko iz Ignajt tima ocenio da bi Orlovi mogli do bronze.

Lauri Markanen veruje da do zlata ide SAD, Španiju vidi sa srebrom a sebe i zemljake iz Finske sa bronzom u rukama. Torontov Skoti Barns od "Drim tima" očekuje srebro, a od Španije bronzu, a istog mišljenja je i Vagner koji očigledno napada zlato.

Džoš Gidi optimistično želi zlato sa Australijom, Španiju vidi uz sebe na postolju, kao i Grčku kojoj predviđa treće mesto. Paolo Bankero, koji je sve bliži odluci da odustane od italijanske reprezentacije i stavi se na raspolaganje američkoj, očekivano daje svoj glas za zlato Amerima, za srebro Francuzima i za bronzu - Slovencima. U Luku Dončića veruje i Džabari Smit iz Hjustona (takođe Slovence vidi kao treće), naravno, uz Ameriku je do zlata, a branioca trona vidi kako gubi u finalu.

Džejden Ajvi iz Detroita ne zna ko će izgubiti od SAD u finalu, ali veruje da će Kina uzeti bronzu! Njegov saigrač Džejlen Duren je nešto realističniji - Amerikanci osvajaju, dobijaju Kanadu u finalu, dok Španija dolazi do trećeg mesta.

Simpatičnog centra Memfisa Keneta Loftona takođe drma optimizam (Amerika osvaja), ceni da će Francuska igrati finale, a da će Australija doći do bronzanog odličja. Endru Nemhard iz Indijane i Skut Henderson iz Ignajta, kao pravi Kanađani veruju da će se vijoriti zastava sa javorovim listom na čelu postolja. Henderson, kojem se predviđa da će biti drugi pik na narednom draftu, čak ne vidi Amerikance na postolju, već veruje da će Kanada tući Španiju u finalu, a da će treći biti Francuzi. Nemhard ipak ceni da će dobiti selekciju SAD u borbi za zlato, a takođe vidi Francusku kao treću na postolju.

Još jedna košarkaš Ignajt tima iz Dži lige, Mohave King, smatra da će Nemci do zlata preko Amerikanaca, dok selekciju Francuske vidi sa bronzom u rukama.

Interesantno su glasali talentovani NBA igrači (pojedini su u Razvojnoj ligi, ali na putu ka NBA). Kada se podvuče crta jasni favoriti su SAD, Francuska i Španija. Možda i nije loša stvar da se pritisak preseli na druge reprezentacije, s ozbirom da je Srbija važila za velikog favorita na prethodnim smotrama - 2019. na SP (peta) i prošlog leta na EP (osmina finala).

Podsetimo, žreb za Mundobasket u Japanu, Indoneziji i na Filipinima je zakazan za 29. april, a Srbija je u drugom šeširu sa Francuskom, Slovenijom i Litvanijom.



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija ŠpanijeLauri MarkanenSkoti BarnsPaolo BankeroDžoš GidiSkut HendersonFranc Vagner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara