Jokić, Holmgren, Halibarton i Gober (©AFP)
Jokić, Holmgren, Halibarton i Gober (©AFP)

NBA nagrade na četvrtini sezone: Jokić bolji nego ikad ranije, Vembi nije najbolji ruki…

Vreme čitanja: 7min | pon. 11.12.23. | 16:27

Biramo i najboljeg trenera, igrača koji je najviše napredovao, najboljeg defanzivca, pa i najboljeg džokera sa klupe…

NBA sezona je došla do svoje četvrtine, ali i do finala NBA kupa pa smo u ovoj sedmici imali nekoliko dana u kojima se nije igrala košarka ili se igralo samo nekoliko utakmica. To nam je donelo priliku da razmislimo malo o nagradama koje se istina ne dodeljuju na četvrtini sezone nego ne njenom kraju, ali niko nam ne brani da se malo poigramo. Ovo su naše NBA nagrade u onim standardnim kategorijama za četvrtinu sezone.

MVP

Izabrane vesti

U prve 22 utakmice ove sezone Nikola Jokić je na proseku od 28,4 poena, 13 skokova i 9,6 asistencija. Na početku sezone 2021/22, njegove prve MVP sezone, imao je 27,2 poena, 11,5 skokova i 8,6 asistencija, a u onoj sledećoj, kada je takođe proglašen za najkorisnijeg igrača lige, u prva 22 meča je beležio 26,1 poen, uz 13,6 skokova i 6,4 asistencija. Sve to jasno pokazuje da je Jokić trenutno zaslužio ovu nagradu iako ima dosta kandidata za nju. Osim onih uobičajenih iz poslednjih nekoliko sezona, od Džoela Embida, Janisa Adetonkunba, preko Luke Dončića, Stefa Karija, Džejsona Tejtuma, sve do Kevina Duranta i Lebrona Džejmsa, ove sezone legitimno može da se priča i o Šeju Gildžes-Aleksanderu i Tajrisu Halibartonu koji su svoje ekipe digli na veomo visok nivo.

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

No, svi su oni ipak iza srpskog asa koji igra s neverovatnom lakoćom, kao da mu je osvojena šampionska titula skinula neki teret. Iako nikada nije bio od igrača koji ima želju za večnim dokazivanjem, sada toga uopšte nema, a ni ne treba da bude. Upravo zahvaljujući njegovoj dobroj formi Denver je dugo bio na samom vrhu Zapada, mada su u poslednje vreme napravili malu seriju poraza čisto da pojačamo utirak da je uprava kluba ipak pogrešila šta nije ovog leta dovela nijedno pojačanje. No, ima još vremena za to, a većih problema za Denver neće nikada da bude dok Jokić igra na ovakav način.

NAJBOLJI TRENER

Kris Finč je već u drugom delu prošle sezone pokazao da može lepo da složi tim Minesote, a u ovoj je to dokazao. Timbervulvsi trenutno imaju najbolji učinak u celoj ligi, a sve to iako im napad nije u top 15. Međutim, Minesota je trenutno najbolji odbrambeni tim lige, a u odbrani se uvek najbolje vidi ruka trenera. Finč je odlično posložio tim kome su se mnogi prošle sezone prilično podsmevali zbog loših igara nakon što su dali praktično sve što su imali za Rudija Gobera. No, trebalo je nešto vremena da se Gober uklopi u tim koji je imao još mnogo toga da promeni – Entoni Edvards je preuzeo status prve zvezde od Karl-Entonija Taunsa koji se, uz to, preselio na poziciju “četvorke” pa ove sezone praktično ne igra ništa kao klasični centar. Isto tako je očigledno trebalo da iz kluba ode Dianđelo Rasel, a iako Majk Kolni nije više onaj igrač kakvog pamtimo iz Memfisa, s njim je cela ekipa dobila na stabilnosti. Minesota je s razlogom na prvom mestu Lige – igraju dobro, a imaju dovoljno snage da nastave s tako cele sezone.

NAJBOLJI ŠESTI IGRAČ

Najlakše bi bilo da ovu titulu damo Ostinu Rivsu koga su Lejkersi nakon osam utakmica preselili na među rezerve i napravili odličan potez s tom odlukom jer tim iz Los Anđelesa dosta bolje izgleda kada on diriguje igračima s klupe, a i njemu se otvara više prostora u ovoj ulozi. Rivs će verovatno i da uzme ovu nagradu na kraju sezone, a i po našem mišljenju trenutno jeste najbolji šesti igrač. No, ipak smo se odlučili da ovde napravimo jedan izuzetak iz pravila i uradimo nešto što se verovatno nikada neće dogoditi u “pravom” životu, a to je da nagradu za šestog igrača dodelimo – celoj ekipi. Jednostavno, lepota kojom igra Orlando kada u igru ulaze momci s klupe nas oduševljava cele sezone i morali smo da je nagradimo. Medžik je sa 46,6 poena koliko postiže njegova klupa najbolji tim cele lige, a koliko je ta klupa razvila međusobnu hemiju najbolje pokazuje odluka trenera Džamala Mozlija da umesto povređenog Vendela Kartera u prvu petorku ne stavi njegovu zamenu Morica Vagnera, nego trećeg centra Gogu Bitadzea. Stariji Vagner je ostao na klupi s koje postiže 12,5 poena i ima 4,3 skoka te 1,2 asistencije, a statistički je još bolji od njega Kol Entoni s 15,4 poena, 4,6 skokova i 3,6 asistencija. Tu su još i Džo Ingls pa Geri Heris, kao dvojac veterana s klupe, pa Džonatan Ajzak koji se vraća nakon povrede, a na klupu će, nakon što se oporavi Markel Fulc, otići i Entoni Blek. Sve zajedno stvarno odlično, za nagradu.

IGRAČ KOJI JE NAJVIŠE NAPREDOVAO

Tajris Halibarton (©AFP)Tajris Halibarton (©AFP)

Za konkurenciju za ovu nagradu je važno da se zoveš Tajris jer su dva igrača s tim imenom najveći kandidati za njeno osvajanje. Tajris Maksi se u Filadelfiji nametnuo kao druga opcija i pravi partner Džoelu Embidu, a sjajno je podigao brojke. Lani je bio na proseku od 20,3 poena, 3,5 asistencija i 2,9 skokova dok je ove na 27,1 poen, 6,7 asistencija i 4,3 skoka. Ko god se odluči da njemu da nagradu nije pogrešio, ali mi smo se ipak odlučili na Tajrisa Halibartona. On je lani bio na 20,7 poena, 10,4 asistencija, 3,7 skokova i 1,6 ukradenih lopti, a ove je na 26,9 poena, 12,1 asistenciji, 4,2 skoka i jednu ukradenu loptu. Ubedljivo je najbolji asistent lige i diriguje timom koji trenutno igra možda i najlepšu košarku u NBA ligi. Uz to, Halibarton je ove sezone definitivno prešao iz kategorije Ol-Star igrača u kategoriju “superstara”, a to je korak koji nije lako napraviti i znamo baš mnogo košarkaša koji nisu uspeli u tome. Zbog toga smo se odlučili na Halibartona iako, kao šta smo rekli, nije greška ni staviti Maksija.

NAJBOLJI ODBRAMBENI IGRAČ

Rudi Gober (©AFP)Rudi Gober (©AFP)

Već smo jednom ranije napisali da nagradu dodeljujemo Bemu Adebaju i to možda ne toliko zbog ovogodišnjih odbrambenih partija koliko zbog konstantne igre na toj strani parketa svih ovih godina. U ovoj je sezoni samo sve kulminiralo. No, kada smo već gotovo napisali tekst, pogledali smo individualne odbrambene učinke u sezoni i odlučili da promenimo odluku. Ne zato šta Adebajo trenutno nije ni među 20 najboljih po toj statističkoj kategoriji jer znamo već da je statistika kao bikini - dosta toga otkriva, ali skriva ono najvažnije – nego zato što su igrači Minesote toliko dominantni na tom polju da jednostavno nagrada mora da ide nekome od njih. Među pet najboljih odbrambenih igrača lige trenutno su trojica iz Minesote - Entoni Edvards na petom mestu, Karl-Entoni Tauns na drugom (da, dobro ste pročitali, Tauns ove sezone igra odličnu odbranu) i Rudi Gober na prvom. Kada je već tako, onda ćemo nagradu opet da dodelimo Francuzu. Malo i zbog toga šta smo bili među onima koji su ga prošle sezone branili kada ga je bilo lako napasti zbog svih problema u kojima je Minesota bila, ali mnogo više zato šta je u ovom sastavu Krisa Finča počeo da pokazuje ono najbolje od sebe. Svaka mu čast.

NAJBOLJI RUKI

Čet Holmgren (©AFP)Čet Holmgren (©AFP)

Viktor Vembanjama je u svojih prvih 20 NBA utakmica ostvario prosek od 19 poena, 10,2 skokova, 2,7 blokada, 2,6 asistencija i 1,3 ukradene lopte. Čet Holmgren je odigrao jednu utakmicu više, a proseci su mu na 17,1 poena, 7,8 skokova, 2,5 asistencija i 2,4 blokade. Na prvi pogled čini se logčnim odluka da francuskom čudu od deteta dodelimo titulu za najboljeg rukija godine, ali postoji jedna velika stvar koja se mora uzeti u obzir. To je činjenica da San Antonio Sparsi trenutno igraju vrlo loše, imaju 16 poraza u nizu, pa ni Vembanjama ne izgleda kao što bi mogao da izgleda. S druge strane Oklahoma je trenutno druga ekipa na Zapadu, a Holmgren se profilisao kao drugi najbolji igrač ekipe, odnosno čovek na koga Šej Gildžes-Aleksander može uvek da se pouzda. Već mu se pamte i neki potezi, a važno je da se istakne da je trenutno četvrti najbolji igrač lige po odbrambenom učinku. Nama je Vembanjama draži i jedva smo čekali da dođe u NBA ligu i pokaže šta zna, ali trenutno ćemo malo kazniti i njega i ekipu u kojoj se čini da Greg Popović preterano eksperimentiše i ne radi sve ono što bi bilo najbolje za Vembanjamu. Nagradu za najboljeg rukija zato dajemo Holmgrenu. Ovakav učinak rukija u jednoj ozbiljnoj ekipi što Oklahoma definitivno jeste nije lako ostvariti.

Piše: Emir FULURIJA

NBA

01.00: (2,60) Šarlot (13,0) Majami (1,60)

01.00: (3,70) Detroit (14,0) Indijana (1,35)

01.00: (1,80) Orlando (12,5) Klivlend (2,25)

01.00: (1,17) Filadelfija (20,0) Vašington (5,50)

01.30: (2,30) Atlanta (12,5) Denver (1,75)

01.30: (1,60) Njujork (13,0) Toronto (2,60)

02.00: (1,30) Hjuston (15,0) San Antonio (4,00)

02.00: (2,25) Memfis (12,5) Dalas (1,80)

02.00: (1,17) Milvoki (20,0) Čikago (5,50)

02.00: (1,65) Nju Orleans (13,0) Minesota (2,50)

02.00: (1,17) Oklahoma (20,0) Juta (5,50)

04.00: (1,65) Sakramento (13,0) Bruklin (2,50)

04.30: (1,10) LA Klipers (25,0) Portland (7,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Tajris HaliburtonČet HolmgrenViktor VembanjamaNikola JokićKris FinčRudi GoberMinesota TimbervulvsDenver NagetsOklahoma Siti TanderIndijana Pejsers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara