Bogdan Bogdanović (©AFP)
Bogdan Bogdanović (©AFP)

NBA plej-in: Atlanta se uzda u Bogdana i Janga, Ingramov status od ključne važnosti u Nju Orleansu

Vreme čitanja: 6min | sre. 13.04.22. | 18:03

Hoksi i Hornetsi se bore za još jednu priliku na Istoku, Klipersi čekaju Pelikanse ili Sparse

Počelo je ludilo. Noćas su odigrane prve dve utakmice plej-in turnira u kojima su sedmoplasirane ekipe iz svake konferencije odbranile prednost domaćeg terena i izborile plejof. Od Bruklina se to očekivalo protiv Klivlenda, ali je Minesota ipak malo iznenadila slavljem protiv Klipersa.

Netsi su odmah na početku utakmice pokazali Kavalirsima šta znači plej-of košarka. Kevin Durant i Kajri Irving su ušli u utakmicu jako raspoloženo, pogodili kombinovano prvih osam šuteva i to je usmerilo utakmicu na mlin Bruklina. Netsi su bili i odlični u odbrani, postavili se čvrsto protiv mladih Kavalirsa koji nisu imali ni Džereta Alena pa jednostavno nisu imali dovoljno oružja ni na jednoj strani parketa. Već u prvoj četvrtini je bilo 20 poena razlike i ta prednost je održavana sve do prvog dela poslednje deonice kada je Dejrius Garland pokazao zašto je ovo njegova sezona. Povukao je svoju ekipu do smanjenja rezultata, ali ništa više od male neizvesnosti nije uspeo da napravi. Netsi su igrali nesebično, imali čak 33 asistencije na 45 koševa, a Durant i Irving su bili najbolji kada je trebalo te su svoj tim odveli u plej-of gde ih sada čeka Boston.

Izabrane vesti

Druga utakmica je bila puno uzbudljivija, a činilo se da će je Klipersi uspeti da dobiju jer su Karl-Entonija Taunsa doslovno odvukli u mulj, zagorčali mu život. Od početka su Klipersi odličnog centra Vukova branili s nižim igračem pa Tauns nije uspeo da iskoristi svoju brzinu, a kada bi pokušao igrati na snagu, brzo bi usledelo udvajanje od strane Ivice Zubca ili Ajzeje Hartenštajna, u zavisnosti od toga koji je centar Klipersa bio na terenu. Upao je Tauns i u probleme s ličnim greškama, trener Kris Finč ga je držao na parketu i kada ih je imao tri u prvom delu, pa je centar Minesote dobio i četvrtu. U drugom poluvremenu ista priča - nikako Tauns nije uspeo da se nametne u napadu, a dobio je i petu i šestu ličnu pa je izašao iz igre sredinom zadnje četvrtine sa samo 11 poena i 3 pogođena šuta.

No, Minesota se držala odličnom igrom Entonija Edvardsa i DiAnđela Rasela u napadu. Obojica su imali svoje deonice, a na kraju su utakmicu završili s 30 poena i 6 skokova (Edvards), odnosno 29 poena, 6 asistencija, 5 skokova i 3 ukradene lopte (Rasel). Ipak, do pobede Vukovi ne bi došli bez Petrika Beverlija, Džejdena MekDenielsa i Džereda Vanderbilta. Njih trojica su skupa postigli samo 16 poena, ali su igrali odličnu odbranu - Beverli je čuvao praktično svakog na terenu, a svojom igrom i gestikulacijama je digao publiku na noge. Posebno je važan bio prekršaj Redžija Džeksona na njemu prilikom jedne borbe za loptu dve minute pre kraja utakmice, a nešto kasnije je i ukrao loptu Džeksonu. MekDeniels i Vanderbilt su bili jako važni u odbrambenom skoku, ali i čuvanju najopasnijih protivničkih igrača. Pol Džordž jeste postigao 34 poena, te imao 7 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte, ali MekDeniels je odigrao sasvim pristojnu odbranu na njemu. Sve u svemu, zaslužena pobeda Minesote koja će sada igrati protiv Memfisa.

Večeras se nastavlja plej-in utakmica klubova koji su bili deveti i deseti u svojim konferencijama. Pobednici ova dva meča će onda igrati protiv Klivlenda, odnosno Klipersa za zadnja dva mesta u plejofu. Poražene ekipe će da završe sezonu.

ATLANTA HOKS - ŠARLOT HORNETS

Prve će na parket, sat iza ponoći, izaći ekipe Šarlota i Atlante, a ovaj meč je zaista teško najaviti. Obe ekipe su za vreme sezone igrale jako promenjivo pa je teško proceniti kako će izgledati večeras. Ono što se, međutim, zna je da će oba tima biti oslabljena - za Hornetse neće igrati Gordon Hejvard koji je od 8. februara odigrao samo jedan meč, dok će Atlanta biti bez Džona Kolinsa i Lua Vilijamsa. Kolins je tu puno važniji igrač, a njega takođe nema duže vremena - poslednju utakmicu je odigrao pre tačno mesec dana.

Ono što je najvažnije pitanje pre početka ove utakmice je koja će se ekipa lakše naviknuti na čvršću igru koja će sigurno biti žešća nego u regularnoj sezoni. I Šarlot i Atlanta su lepršavi timovi koji jako vole da napadaju protivnike, a prema napadačkom učinku su bili drugi i treći na Istoku, odmah iza Milvokija. Hornetsi su postizali 115,3 poena po utakmici, a Hoksi 113,9. Međutim, u odbrani je Šarlot poslednji na Istoku, zajedno s Indijanom, i primao je 114,9 poena dok je od Atlante gori još Detroit - Hoksi su na 112,4 primljenih poena po utakmici.

Atlanta ima više iskustva jer je prošle godine bila u finalu Istoka, ali na njima je sigurno i pritisak zbog te činjenice. Šarlot je i lani ispao u plej-inu. Sigurno je da će u glavnim ulogama biti mladi bekovi Tre Jang i Lamelo Bol i tu ćemo da vidimo može li Bol da svojom odbranom uspori plejmejkera Atlante. Ako to uspe, onda će Šarlot uraditi veliki deo posla ka plasmanu u plej-of.

Ključnu ulogu bi za Jastrebove mogao da odigra i reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović. Bivši košarkaš Partizana i Fenerbahčea ima ogromno iskustvo iza sebe, odigrao je pregršt velikih utakmica, neretko ih i rešavao. Umeo je često da se nađe i Atlanti kada je najpotrebnije, ne boji se da preuzme odgovornost i pod pritiskom eliminacije je često najbolji. Prošle sezone je takođe bio važan šraf na putu ka finalu Istoka, a u ligaškom delu tekuće je upisao 63 nastupa i prosečno beležio 15,1 poena uz četiri skoka i 3,1 asistenciju.

NJU ORLEANS PELIKANS - SAN ANTONIO SPARS

U kakvom je stanju Brendon Ingram? To je valjda ključno pitanje pred ovu utakmicu jer se još uvek ne zna hoće li ponajbolji igrač Pelikansa igrati večeras. On ima problema s povredom bedra već neko vreme, a američki novinari smatraju da neće biti spreman za utakmicu. Ipak se pored te rečenice stavlja upitnik jer ga iz kluba još uvek nisu otpisali za ovaj dvoboj već pored njegovog imena imaju reč 'verovatno'.

Ako Ingram ne bude igrao, onda će velika odgovornost u napadu Nju Orleansa pasti na Si-Džej Mekaluma čiji je dolazak iz Portlanda na neki način usmerio Pelikanse prema plej-in turniru. Bez Ingrama će veću napadačku odgovornost imati Devonte Grejem, a to možda i nije najbolja stvar na svetu za navijače tima iz Luizijane, jer često ima problema s izborom šuta.

Biće zanimljivo videti hoće li Jonas Valančiunas uspeti da uspostavi prednost pd košem jer je on na papiru bolji od kombinacije Jakoba Peltla i Zeka Kolinsa, koji će igrati na poziciji centra za San Antonio, ali mogao bi Valančiunas da ima puno problema s Kolinsom koji u zadnje vreme igra jako dobro, a koji ima jako dobar šut s vanjskih pozicija. Kad smo već kod šuta, Sparsima će da nedostaje povređeni Dag MekDermot, a ovo će biti veliki ispit za Dežonte Marija koji je imao odličnu sezonu s Ol-Star nastupom. Ako uspe da diriguje svojom ekipom na pravi način, a uz to i da odigra dobru odbranu na Mekalumu, onda će San Antonio biti blizu pobede.

NBA PLEJ-IN

Četvrtak

01.00: (1,50) Atlanta (13,0) Šarlot (2,95)

03.30: (1,50) Nju Orleans (13,0) San Antonio (2,95)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Bogdan BogdanovićAtlanta HoksŠarlot HornetsTre JangLamelo BolSan Antonio SparsNju Orleans PelikansSi Džej MekolumDežonte MarejJonas Valančijunas

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara