Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Ne može se protiv Reala na mahove: Zvezdin četvrti poraz, Vildoza već pokazao kvalitet

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.10.22. | 22:44

Vicešampion Evrope se na kraju dobro preznojio za pobedu i iskupio se za poraz od Olimpijakosa, Argentinac vrlo dobar u prvom meču za crveno-bele

Crvena zvezda je pretrpela četvrti poraz u Evroligi i uz minhenski Bajern ostaje jedini klub bez pobede na početku evropske sezone. Odbrana nije bila loša, Luka Vildoza je već pokazao da je veliko pojačanje, ali Vladimira Jovanovića čeka veliki posao da složi mozaik i od Crvene zvezde napravi tim sposoban da se u kontinuitetu nosi protiv konkurencije iz elite - 72:56 (25:10, 14:20, 15:14, 18:12).

Real je bio spreman da izgubi u Madridu zbog načina na koji je odigrao najveći deo utakmice, ali ne od ovakve Zvezde. Ovo još nije ekipa, već grupa pojedinaca koja tek treba da pronađe način kako da kvalitetno igra zajedno i pravi dobre rezultate. Zato poraz kao takav nije problem, koliko jasna činjenica da se uskoro navršava prvi mesec sezone, a trener Jovanović zbog obaveza reprezentativaca, povreda i doselekcije nema na raspolaganju tim sa glavom i repom. A vremena za uigravanje - nema. Nema, jer šampiona Jadranske lige već u ponedeljak čeka FMP, pa u petak Bajern. Srećom po crveno-bele, oba meča igraju se u Beogradu.

Izabrane vesti

Ponovo je Zvezda platila cenu ne samo nedovoljne kohezije među igračima, već i zato što je ponovo sve zavisilo od inspiracije pojedinaca uz previše lutanja za individualnim rešenjima. Ne zvuči, niti izgleda dobro kada se pomene da crveno-beli imaju četiri poraza zaredom, pogotovo ne kada se to dogodi već u uvodne četiri utakmice. Ali, Crvena zvezda ima još 30 kola da pokaže ne samo da pripada evropskoj eliti, već i da može daleko bolje, više, konkretnije...

Crvena zvezda je imala nekoliko dobrih intervala, pogotovo u drugom poluvremenu kada je bila i na dva poena zaostatka (44:42) posle minusa koji je u drugoj četvrtini iznosila i 18 poena (31:13), ali nije imala recept za pobedu. Energijom je dobro parirala favorizovanom rivalu, poslednje ime na platnom spisku Luka Vildoza je u nekoliko situacija znao kako da razmrda ekipu. Protiv Reala, čak i ovakvog, ne može se samo na mahove.

---------------------------

Evroliga, 4. kolo

REAL MADRID – CRVENA ZVEZDA 72:56

/25:10, 14:20, 15:14, 18:12/

Vizink Centar, Madrid;

Sudije: Saša Pukl, Ana Panter, Robert Viklicki.

REAL MADRID: Kozer 2, Abalde 6, Hezonja -, Dek 12, Poarje 5, Kornelije 7, Tavares 10, Ljulj -, Jabusele 11, Ndiaje -, Musa 13.

CRVENA ZVEZDA: Holand 7, Vildoza 10, Lazarević 2, Mitrović 2, Lazić -, Martin 8, Dobrić 8, Raduljica -, Ivanović -, Marković 2, Petrušev 2, Bentil 17.

---------------------------

Uspela je Zvezda dobro da uđe u poslednju deonicu uprkos ranom hicu Serhija Rodrigeza za tri, napravila je seriju 10:2 i stigla na -5 (59:54) posle dobrih rešenja Bena Bentila i Hasana Martina, ali dalje nije moglo. Real je odgovorio preko Valtera Tavaresa koji je dva vezana napada završio lakim poenim, u drugom napadu sa faulom za dodatno slobodno bacanje koje je realizovao i za kratko vreme distanca je ponovo bila dvocifrena (64:54). Tačku su stavili Džanan Musa i Geršon Jabusele tako što su kažnjavali Zvezdina ispucavanja za tri zbog čega je skoro tri minuta na kraju beogradski sastav ostao bez poena. I, kao u nekim prethodnim izdanjima, tako prepustio trijumf rivalu. Na kraju je Real ostvario pobedu ubedljiviju od svega što se realno događalo na terenu. I pored najslabijeg napadačkog izdanja ove sezone Blankosi su ipak pokazali dovoljno da ostvare pobedu bez ulaska u eventualnu dramu.

Vladimir Jovanović je već u prvoj utakmici dobio veliko pojačanje u liku Luke Vildoze! Argentinac je na debiju odigrao nešto više od 17 minuta pošto je uskočio u protokol umesto Džejlena Adamsa i već pokazao kvalitet. Istina, vidi se odmah i da mu nedostaje takmičarska rutina u svakom pogledu, ali je odmah počeo da pravi razliku i radi sve ono što Adams dosad nije. Zbog toga ne treba da čudi ako MVP i šampion australijske lige bude bio u teškoj poziciji da vrati mesto u postavi. Od Vidlozinog ulaska Zvezda je za pet minuta uspela da skupi 14 poena. Pre toga za 15 minuta imala je samo 16 poena... Pričao je šef Zvezdinog stručnog štaba da će oprezno dozirati minutažu Argentincu zbog svih okolnosti, on je na kraju odigrao verovatno i više nego što je bilo planirano. I bio Zvezdina iskra na parketu, uprkos tome što dugo nije igrao takmičarsku košarku.

Nekadašnji plej Baskonije je sa dve vezane trojke probudio Zvezdu u drugoj deonici, kada niko drugi nije ponudio nikakvo drugo rešenje. Bio bi pravi spektakl da je pogodio treći uzastopni šut sa distance, ali je njegovo prisustvo na parketu uz konkretan učinak odmah naterao crveno-bele da se trgnu i mnogo odlučnije napadnu koš Reala. To je utakmici vratilo život, a rezultatu neizvesniju notu. Da je još neko bio raspoložen možda bi se Crvena zvezda ozbiljnije umešala, no to ipak nije bilo realno...

Teško je da može da se očekuje pobeda kada ispalite više lopti za tri (8/32) nego za dva poena (11/27), ako niste ekipa poput Baskonije sa ozbiljnim šuterskim potencijalom. Ponovo su izgubljene lopte krojile Zvezdin rezultat, večeras ih je bilo čak 19, od tog pet već u prvih deset minuta kada je na semaforu stajalo 25:10, a Real gotovo sa pola gasa komandovao parketom. Jovanović je za to vreme konstantno tražio petorku koja može da bude ravnopravna, pa je do početka drugog perioda svako ko se našao u protokolu imao bar sekund u igri. Miroslav Raduljica počeo je u startnoj petorci pošto je presedeo utakmicu u Vitoriji, s tim da je skupio tek četiri i po minuta na početku, u dva intervala.

Ponovo je jedini raspoložen za nadigravanje bio Bentil. Ubacio je 17 poena za skoro 26 minuta u igri, uz pet skokova. Dvocifren je bio još samo Vildoza, koji je dopisao po četiri asistencije i izgubljene lopte, kao i dve "krađe" uz jedan skok. Hasan Martin imao je osam poena, koliko i Ognjen Dobrić kome definitivno fali šuterske rutine, jer je pucao 2/11 iz igre, odnosno 1/9 za tri...

Kod Reala 13 poena Džanana Muse, jeda manje Gabrijela Deka uz devet skokova i pet asistencija, dok je Geršon Jabusele imao 11 poena. Tavares je ostao na 10 poena uz šest uhvaćenih lopti. Zanimljivo, Mario Hezonja je ostao bez učinka za više od 13 minuta. Bez poena ostao je i Serhio Ljulj koji nije morao previše da se troši, mada je probao četiri puta za tri i sve promašio... Petr Kornelije i Vensan Poarje su Zvezdu ozbiljno namučili na startu utakmice i ostali su na sedam i pet poena iz tog perioda. Ćaćo Rodrigez je uz šest poena podelio osam asistencija, čak pet u prvih deset minuta.

Za Zvezdu sada predstoji kraći predah, pa FMP u ponedeljak od 18 časova.

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Barselona 73:72

/Evans 18 - Veseli 12/

Fenerbahče - Valensija 79:77

/Vilbekin 20 - Džons 16/

Makabi - Asvel 88:69

/Braun 17 - De Kolo 15/

Bajern - Olimpija Milano 81:83

/Vinston 20 - Meli 17/

Partizan Mozzart Bet - Virtus Bolonja 90:62

/Naneli 20 - Bako 11/

Petak

Efes - Alba 78:74

/Micić 20 - Blat 15/

Panatinaikos - Monako 80:83

/Vilijams 28 - Džejms 27/

Baskonija - Olimpijakos 92:97

/Kotsar 16 - Vezenkov 26/

Real - Crvena zvezda 72:56

/Musa 13 - Bentil 17/



tagovi

EvroligaKK Crvena zvezdaKK Real MadridLuka VildozaDžejlen AdamsOgnjen DobrićSerhio RodrigezGabrijel DekPetr KornelijeGeršon JabuseleDžanan Musa

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara