Braća Gasol i Ernangomez (© MN Press/FIBA)
Braća Gasol i Ernangomez (© MN Press/FIBA)

Nekada braća Gasol, sada Ernangomez

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.09.22. | 10:34

Vili i Huančo kreću se utabanim putem Paua i Marka u dresu Španije

Ništa novo u svetu evropske košarke, još jedno zlato za Španiju na velikim takmičenjima. Četvrto u istoriji zemlje koja već dve decenije dominira. Jednostavno imaju najbolji sistem, najbolje igrače, najbolji tim... nekada su Furiju predvodili Pau i Mark Gasol, braća iz Barselone kome niko nije mogao da parira, sada je nova era, ali braća su i dalje tu, samo se ovaj tandem preziva Ernangomez - Vili i Huančo.

Uprkos svim očekivanjima, Španija je po ko zna koji put pokazala kvalitet na košarkaškom terenu. Malo ko je očekivao od nove ekipe Serđa Skariola da će uspeti da dođe do borbe za medalju, a kamoli da osvoji zlatnu. Međutim, Furija je pokazala da bez obzira na smenu generacija i na prvi pogled slabiji individualni kvalitet da je košarka timski sport. Uz to uvek se može računati na bratski tandem, ovoga puta Vili i Huančo. Već godinama ova dva momka nose teret poređenja sa Pau i Markom.

Izabrane vesti

Do sada nisu mogli da iznesu takva očekivanja, ponavljamo, do sada...

Vili je odigrao turnir života na ovogodišnjem Evrobasketu. Na devet mečeva prosečno je beležio 17,2 poena uz 6,9 skokova. Ubedljivo najbolju partiju pružio je u četvrtfinalu kada je protiv Finaca ubacio 27 poena.

I u finalu protiv Francuske je bio jedan od najboljih na parketu sa 14 poena.

Zbog svega navedenog dobio je priznanje najkorisnijeg igrača šampionata Evrope. Zvanje koje je Pau dobio 2015. godine kada je u Lilu doneo Španiji zlato.

"Teško mi je da opišem kako se osećam. Ponosan sam, zaslužili smo zlatnu medalju. Napravili smo hemiju, osetio sam da imamo nešto specijalno u svlačionici. Uvek ću biti zahvalan što sam bio deo ovog tima", rekao je Vili Ernangomez posle utakmice protiv Francuske.

Da sav bratski teret ne padne na leđa Vilija, Huančo se pobrinuo na finalnom meču. Momak koji je ove godine više pažnje na sebe skrenuo filmskom ulogom Boa Kruza u Netfliksovom "Hustle", eksplodirao je u finalu. Kad je to bilo najpotrebnije, mlađi Ernangomez je odigrao utakmicu za pamćenje.

Francuzima je isporučio 27 poena pritom šutirajući trojke 7/9. U drugoj deonici je izrešetao protivnika sa šest trojki i na momenat smo svi pomislili da će srušiti rekord Aleksandra Đorđevića po broju trojki na finalnom meču. Ipak, Saletovih devet trojki protiv Litvanaca 1995. godine je i dalje nedostižno, ali učinak Huanča je svakako vredan pažnje i pohvala.

Vili i Huančo već imaju ozbiljnu kolekciju medalja. Prvi za seniore je debitovao 15 meseci stariji Vili. On je bio deo zlatnog tima iz Lila 2015. godine kada je blistao Pau Gasol. Uzeo je bronzu na Olimpijskim igrama godinu danas kasnije, istu medalju ima i na Evrobasketu 2017, a onda dva zlata. Prvo u Kini na Svetskom kupu 2019. i sada na Evrobasketu u Barlinu.

Huančo je sa druge strane debitovao dve godine posle brata u Istanbulu. Bio je i u Kini, i naravno sada u Berlinu kada je imao veliku ulogu u osvajanju zlata.

Ipak, moraće još mnogo da rade kako bi sustigli legendarnu braću Gasol. Pau ima neverovatnih 11 medalja u dresu Španije za koji je debitovao još 2001. godine. Mark sa druge strane ima devet medalja, a prvu je osvojio 2006. u Japanu.

"Ponosan sam što nas porede sa braćom Gasol", rekao je svojevremeno Vili za Marki:

"Mislim da nije čest slučaj da jedna reprezentacija ima braću koja igraju zajedno. U Španiji je sada to tradicija. Ipak, mislim da je teško sustići Pau i Marka jer su uradili neverovatne stvari za Španiju. Moj brat i ja smo krenuli našim putem i želimo da radimo naporno. Sve ćemo dati za Španiju. U budućnosti kada budu pričali o braći u dresu Španije, pominjaće i nas".

Mark i Pau Gasol (© MN Press)Mark i Pau Gasol (© MN Press)

Na njegove reči se nadovezao Huančo, uz smeh,

"Već smo hteli da igramo basket protiv njih. Vili i ja protiv Pau i Marka. Odbili su. Već nas se boje", rekao je Huančo.

Braću Ernangomez i Gasol povezuje još jedna stvar - odlazak u NBA. Pau i Mark su rođeni u Barseloni. Pau je otišao u Memfis 2001. godine, ali je najveći trag ostavio u Los Anđeles Lejkersima sa kojima je osvojio dve titule. Mark je sa druge strane otišao u Memfis 2008. i igrao je za Grizlise punih 11 sezona.

Sa druge strane, Ernangomezi su rođeni u Madridu. Obojica su iste godine otišli u Sjedinjene Američke Države. Vili je 2016. obukao dres Njujork Niksa, a Huančo Denver Nagetsa.

Prića braće Gasol je završena, a čini se da priča braće Ernangomez tek počinje...


tagovi

Mark GasolPau Gasolkošarkaška reprezentacija ŠpanijeVili ErnangomezHuančo Ernangomez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara