Kacikaris i Ivković (© FIBA/Star Sport)
Kacikaris i Ivković (© FIBA/Star Sport)

Nekadašnji selektor Grčke ponovo u Beogradu: Mnogo sam naučio od Dude, najbolji trener ikada

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.05.22. | 18:59

"Treninzi kod Dude Ivkovića su kao univerzitet", rekao je Focis Kacikaris

Mnoge poznate košarkaške ličnosti stigle su u Beograd kako bi pratile završni turnir Evrolige. Hodnicima beogradske Arene, dok je Olimpijakos trenirao na parketu, viđen je nekadašnji selektor Grčke, Focis Kacikaris. Glavni grad Srbije nosi posebno mesto u njegovom srcu - zbog košarkaškog učitelja.

Izabrane vesti

"Prelepo se osećam što sam došao ponovo u Beograd koji me uvek podseća na jednu osobu - Dudu Ivkovića. Za mene najbolji trener svih vremena, imao sam privilegiju da radim sa njim kao mladi trener i ono što sam od njega naučio koristim uvek i verovatno ću koristiti do kraja karijere, počinje Kacikaris, koji je odmah i dodao:

"Uživaću nekoliko dana u Beogradu, a naravno tu sam da pratim košarku".

Grk je trenerskim poslom počeo da se bavi 1998. godine, a među prvim učiteljima bio mu je Ivković u AEK-u. Posle Dude, bio je asistent Draganu Šakoti.

"Sa Dudom je bilo kao da sam ušao na fakultet, bio sam student. Sve sam slušao. Sa Draganom sam imao malo više slobode, dopustio mi je da držim neke treninge. Neverovatno je iskustvo radeći sa obojicom, legende košarke. Privilegija je raditi sa njima".

Nije bilo potrebno da postavljamo dodatna pitanja. Jasno je da je Duda ostavio dubok trag u karijeri Kacikarisa.

"Dudin najveći kvalitet je to što je umeo da proceni ljude. Bio je fantstičan u tome, a onda je znao svakom igraču da posveti pažnju da ga upozna kako bi onda kasnije znao kako da taj igrač bude u stanju da maksimalno pomogne ekipe. Baš me je pogodila vest o njegovoj smrti. Košarka je izgubila genijalca".

Pošto je završio epizodu na klupi Unikahe ove sezone, Kacikaris je sada u Beogradu kao navijač i ljubitelj košarke.

"Teško je previditi šta će se dešavati na fajnal-foru. Za ovakve turnire mora da se zaboravi sve što se dešavalo pre F4. Barselona je imala dobru sezonu, bili su najstabilniji tokom čitave sezone. Real je imao uspone i padove, ali to je Real... ponovo su na završnom turniru i to je samo dokaz kvaliteta. Olimpijakos je takođe pokazao stabilnost, dobro su igrali, a Efes ima samopouzdanje šampiona. Počeli su vrlo sporo sezonu, ali na kraju ponovo brane tituli. Za mene će ovo biti vrlo zanimljiv turnir jer ne mogu u ovom momentu da predvidim ko ima prednost kada je u pitanju forma, jer svi imaju kvalitet. Biće utakmice vrlo zanimljive".

Focis je karijeru gradio u Rusiji, Grčkoj i Španiji, poseban trag je ostavio na klupi Bilbaa kada je bio proglašen za najboljeg trenera Evrokupa 2013. godine. Od tada je bio i u NBA ligi gde je jednu sezonu proveo na klupi Jute kao asistent. Ipak, vratio se u Evropu, a ovu sezonu je počeo na klupi Unukahe. Ipak zbog loših rezultata usledio je rastanak.

"Odlučio sam da napravim trenersku pauzu, moram da razbistrim um, da se resetujem. Nekada u životu pomisliš da donosiš najbolje moguće odluke za svoju karijeru, ali to se na kraju ne ispostavi kao tačno. Međutim takav je život, uvek mora da se ide napred", završava Kacikaris.


tagovi

Duda Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara