""
""

Nema finala za Srbiju! Nije kome je namenjeno, već kome je suđeno...

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.09.15. | 23:02

Orlovi mogli da reše utakmicu uprkos vrlo lošoj igri, ali je Litvanija zasluženo u finalu...

Nažalost, nema finala za košarkašku reprezentaciju Srbije! Previše grešaka, pogrešnih odluka i minuta igre bez smisla, pravog cilja i željene energije nedopustivi su protiv evropske i svetske sile kakva je Litvanija. Jesu stariji, jesu bili umorniji i nisu bili u punom sastavu od starta šampionata, ali igrači Litvanije bili su ti koji su večeras u dvorani Pjer Morua ostavili poslednji atom snage, poslednju kap znoja i zrno želje i motivacije kako bi Orlovima sasekli krila. A na kraju upravo to su i učinili i od selekcije koja je igrala najbolju i najlepšu košarku napravili izgubljenog rivala u dobrom delu meča, bez prave ideje i na kraju zasluženo slavili - 67:64 (22:17, 13:17, 13:9, 18:21).

Izabrane vesti

I nije da su baltički asovi igrali nešto specijalno dobro. Ne. Ali nisu izabranici Jonasa Kazlauskasa pravili toliko očiglednih grešaka koje je protivnik na suprotnoj polovini terena činio. Iznova i iznova, omamljen velikim pritiskom koji se našao na leđima pulena Aleksandra Đorđevića. Počev od mlakog, previše opuštenog ulaska u meč, preko igre bez žara u rešavanju defanzivnih zadataka, u pojedinim momentima čak i sa dozom neodgovornosti. A na drugoj polovini terena najčešće rešenje bio je šut za tri poena. I to u previše navrata. Čak 28 šuteva van linije 6,75 metara?! Previše za ekipu koja je do sada imala tek nešto više od 30 odsto uspešnosti sa distance. Pa čak i za zemlju košarke sa suprotne strane, koja je svoje najjače oružje ostavila po strani i rivala udarila kroz reket! Preko Valančijunasa, pa Kalnijetisa, pa Seibutisa... A pravog odgovora bilo je tek u naletima. Nedovoljno u najvažnijoj utakmici na šampionatu, ali i za dve generacije vrhunskih boraca pod obručima. 

Ali, ono što u ovoj situaciji predstavlja možda i ironiju priče - Orlovi su i pored tako loše igre igrali egal utakmicu sa Litvanijom! I pored brojnih negativnih faktora, slabe napadačke realizacije, velike nervoze, ali i činjenice da je Litvanija svojom postavkom odbrane iz koloseka izbacila srpski tim... Teodosić je na 14 sekundi pre kraja utakmice poslao dalekometni hitac koji je više ličio na poslednji trzaj... I pogodio! Rezultat 65:64 u korist Litvanije, ali je Seibutis bio precizan samo jednom sa linije penala. I umesto da su igrači Aleksandra Đorđevića organizovali miran napad za pobedu, nedostatak iskustva naterao je Bogdanovića na ishitren potez i grešku. Posle toga, sve je bilo gotovo, a Kalnijetis je zadao poslednji udarac...

Ostaje velika žal. Ogromna. Ne zbog medalje, ne zbog Olimpijskih igara, već zato što smo mogli! Mogli smo do pobede i sa jednom od najlošijih igara, mogli smo do trijumfa i sa tek 20 odsto preciznosti sa distance, tek 43 odsto ubačenih šuteva za dva poena i 12 izgubljenih lopti. Litvanija je bila na korak od provalije, iako je gotovo 40 minuta vodila glavnu reč. 


SRBIJA - LITVANIJA (17:22, 17:13, 9:13, 21:19)

SRBIJA: Teodosić 16 (3sk, 3as), Simonović, Kuzmić, Bogdanović 9, Bjelica 10, Marković 7 (4sk), Kalinić 2, Nedović 6, Milosavljević, Raduljica 10, Erceg 4, Milutinov.

LITVANIJA: Kalnijetis 12 (9as, 5sk), Gailijus, Mačijulis 9 (6sk), Seibutis 13, Sabonis, Kavalijauskas, Jankunas 2, Javtokas, Valančijunas 15, Kuzminskas 13 (9sk), Milaknis 3, Lekavičijus.


Ali, veliki pritisak pokosio je srpsku selekciju i ne treba ih sada kritikovati. Nisu uspeli, ali i dalje imaju šansu da osvoje medalju. A olimpijski turnir će možda i doći, iz drugog pokušaja. 

Ono što možda i najviše sada treba da zabrine jeste energična reakcija kapitena Teodosića, koji je po završetku utakmice otišao direktno u svlačionicu i nije ostao na parketu da pozdravi rivala i gledaoce. Nadamo se samo da neće biti usijanih glava...

Teodosić je bio ujedno i najefikasniji igrač Srbije sa 16 poena, dok su po deset ubacili Raduljica i Bjelica. Na drugoj strani Valančijunas je ubacio 15, a Seibutis i Kuzminskas po 13 koševa.

Nažalost, nije kome je namenjeno, već kome je suđeno.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Renaldas SeibutisMiloš TeodosićMantas Kalnijetiskošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija LitvanijeJonas ValančijunasEvrobasket 2015Bogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara