Rodio Kuruc i Vili Ernangomez (©fiba.basketball)
Rodio Kuruc i Vili Ernangomez (©fiba.basketball)

Nema Porzingisa, ali tu su Bertans i Kuruc: Nova senzacionalna pobeda Letonije, pao je svetski i evropski šampion (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.09.23. | 13:59

Još jedna sjajna partija ekipe Luke Bankija koja je od branioca trona Španije gubila 12 razlike u trećoj četvrtini - i pobedila

Šta radi Letonija ovog leta na Svetskom prvenstvu - čuda pravi. Nakon što je eliminisala Francusku u prvoj fazi, sada je na startu druge faze stala na put i braniocu trona, Španiji, pošto je posle velikog preokreta i drame slavila 74:69.

Gubili su izabranici Luke Bankija čak 12 razlike u trećoj četvrtini i činilo se da je tu sve već gotovo. Da je četa Serđa Skariola preuzela kontrolu i da ništa neće moći da je zaustavi da sačuva savršen učinak, upiše četvrtu vezanu pobedu na Mundobasketu. Ali, još jednom su Letonci pokazali strašan karakter. Borili se do poslednje kapi znoja i senzacionalnom igrom u poslednjoj deonici stigli do preokreta, a potom i pobede.

Izabrane vesti

Ušlo se ipak u dramu kada je u poslednjem minutu Dario Brizuela pogodio trojku za minus od samo dva poena, pa je Kristers Zorkis promašio jedno bacanje na drugoj strani. A onda je novi košarkaš Barselone krenuo u prodor i pokušao da ubaci dva poena, u situaciji kad su tri bila potrebna Crvenoj furiji za izjednačenje. Promašio je flouter i napravio faul u napadu. Bivši igrač Partizana, Rodion Kuruc, pogodio je dva penala na osam sekundi do isteka vremena i obezbedio pobedu svojoj selekciji. I to kakvu.

Dvojica bivših košarkaša crno-belih odigrala su ključne uloge u trijumfu Letonije. Davis Bertans je bio najefikasnjiji sa 16 poena, a pomenuti Kuruc je bio daleko najborbeniji na terenu. Odlično se nosio sa visokim igračima Španije, bio uporan i za gotovo pola sata provedenih na terenu ubacio 13 poena, uz osam skokova.

Ispratili su ih Andrejs Grazulis, Rolands Šmits i pomenuti Zoriks sa po 11 poena, koji je takođe odradio fantastičan posao u završnici, pogodio nekoliko bitnih šuteva u preokretu.

Kod aktuelnih svetskih i evropskih šampiona, 14 poena Vilija Ernangomeza, po 11 su dodali Dario Brizuela i Usman Garuba.

Španija i Letonija sada imaju identičan učinak 3-1, ali Letonci su naravno u prednosti zbog pobede u međusobnom duelu. U grupi se nalaze još Kanada (3-0) i Brazil (2-1), pa više uopšte nije nerealan scenario da Španci ostanu bez plasmana u četvrtfinale.

Ukoliko Kanada opravda ulogu favorita protiv Selesaa, a potom nanese poraz i Španiji, Letoniji je potreban trijumf protiv Brazila da zajedno sa Kanadom otputuje među osam najboljih na turniru.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

MUNDOBASKET - 8. DAN (DRUGA FAZA)

Petak

Srbija - Italija 76:78

/Bogdanović 18 - Fontekio 30

Nemačka – Gruzija 100:73

/Lo 18 – Mamukelašvili 19/

SAD - Crna Gora 85:73

/Edvards 17 - Vučević 18/

Španija - Letonija 69:74

/Ernangomez 14 - Bertans 16/

14.00 (1,25) Dominikanska Republika (17,00) Portoriko (4,70)

14.10 (3,00) Slovenija (16,00) Australija (1,50)

14.40 (1,45) Litvanija (16,00) Grčka (3,20)

15.30 (1,90) Kanada (hendikep 19,5) Brazil (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

LetonijaŠpanijakošarkaška reprezentacija ŠpanijeKošarkaška reprezentacija LetonijeMundobasket 2023Rodion KurucDavis BertansVili Ernangomez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara