Detalj sa utakmice (Foto: Starsport)
Detalj sa utakmice (Foto: Starsport)

Nema Tea, nema ni prave ideje u napadu: Zvezda nemoćna pred Bajernovim tornjevima

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.03.24. | 22:26

Ofanziva štucala, često duvala promaja u reketu

Otišla je Crvena zvezda u Minhen po prvu pobedu od 2015, drugu ikada protiv Bajerna na gostovanjima u Evroligi. Nije povela Miloša Teodosića koji se oporavlja od povrede, pa tako nije uspela ni da prekine neslavnu tradiciju. Iako je odlično otvorila meč, povela 19:10, imala je previše problema na protivničkoj polovini u nastavku. Na drugom kraju terena je uglavnom bila bez rešenja za tornjeve nemačkog sastava Serža Ibaku i Devina Bukera, te je i po četvrti uzastopni put pala u Bavarskoj - 74:66.

Ne može se još i matematički reći da su crveno-beli sa učinkom 10-17 ostali bez šansi da se domognu plej-ina, ali je prilično jasno da posle trećeg uzastopnog poraza, petog u poslednjih šest kola elitnog takmičenja, na sedam mečeva do kraja ligaškog dela šanse imaju samo u teoriji. Četa Pabla Lasa je s druge strane iskoristila kiks Olimpije Milano protiv Asvela i trenutno je 12., na pobedu od Partizan Mozzart Beta, ali i željene 10. pozicije.

Izabrane vesti

Bez dileme, najbolji igrač tima sa Malog Kalemegdana u BMW Parku bio je Džoel Bolomboj. Borbeni centar je bio nadomak dabl-dabla sa 11 poena i devet skokova, te je sakupio 18 indeksnih poena. Ipak, podrška je izostala. Džavonte Smart je brojao do 13, ali je ponovo imao velika padove u igri, pa je gotovo sve koševe ubacio na početku i kraju susreta. Uz njih je do dvocifrenog učinka došao još samo Nemanja Nedović sa 10 poena, što dovoljno govori o napadačkom izdanju crveno-belih. A tu je i podatak da su za 40 minuta imali samo osam asistencija, na osnovu kojeg se najbolje vidi koliko je timu nedostajao Teodosić.

S druge strane velike probleme odbrani su pravili Ibaka i Buker. Kongoanac sa španskim pasošem je ubacio 12 poena, uz osam skokova i tri asistencije, bez ijedne izgubljene lopte za najveći indeks korisnosti na meču - 22. A radio je i mnogo dobrih stvari za Bavarce koje se ne mogu izmeriti statistikom, otvarao prostor saigračima, kontrolisao dešavanja pod košem svog tima... Ipak, najefikasniji je bio njegov partner sa unutrašnjih pozicija Buker, koji je ubacio 22 poena (šest skokova) i prišao na samo četiri poena od rekorda karijere u Evroligi. Bila je Zvezda savim korektna u defanzivi i više od toga, ali za ovaj tandem nije imala pravo rešenje.

Igrala je Zvezda na početku susreta u dobrom ritmu na protivničkoj polovini. Pronalazila prava rešenja preko Mitrovića i Smarta, da bi posle Jagove asistencije (druge) za Giedraitisa na semaforu stajalo 4:11. Ipak, kako je prva četvrtina odmicala, tako je postajalo sve jasnije da crveno-beli imaju problema sa unutrašnjom igrom Bajerna, najpre sa Ibakom. Od prvih 15 poena, čak 12 su Bavarci dali iz reketa, a Obst je trojkom pokrenuo veliku seriju domaćina. Sferopulosova ekipa od Jagove trojke na 4:20 do prvog odmora nije ubacila ništa, dok je Lasov tim vezao 10 poena i nakon što je gubio tokom skoro čitave uvodne deonice, pauzu je dočekao sa viškom (20:19).

Obst je namestio ruku u finišu prve četvrtine sa dve trojke, pa je odmah na startu druge ubacio i treću. Mučila se Zvezda u napadu, ali je srećom uspela da uspostavi kakav takav kontinuitet u odbrani, te je sprečila rivala da se ozbiljnije odlepi. Usledio je period suše na obe strane, dva minuta nije bilo uopšte poena, što je više prijalo Bavarcima jer su vodili 28:23. Od sredine prve deonice, do poslednja tri minuta prvog poluvremena, tim sa Malog Kalemegdana je skupa postigao četiri poena. Rezultat je bio i odličan s ozbirom na napadačku stagnaciju, a onda je post prekinuo Smart i to nepopularnim rešenjem - šutem sa poludistance. Ipak, u tom trenutku je popustila defanziva, pa su Bavarci za 20 sekundi postigli četiri poena i uvećali prednost (32:25). Iako je od tog trenutka do kraja drugog kvartala ostalo skoro dva i po minuta, viđen je još samo jedan koš do odlaska na predah od 15 minuta. Tačnije, zakucavanje Bolomboja posle alej-up dodavanja Dos Santosa, za 32:27 posle 20 minuta košarke u BMW Parku.

Najefikasniji su u redovima Crvene zvezde posle prvog poluvremena bili Smart i Bolomboj sa po sedam poena, a interesantno je da je svih pet asistencija podelio Jago. S druge strane je Obst imao devet, Buker osam, a Ibaka šest poena.

Jago dos Santos (Foto: Starsport)Jago dos Santos (Foto: Starsport)

Preneli su se Zvezdini ofanzivni problemi i na treću četvrtinu. U prva tri i po minuta, samo je Rokas Giedraitis uspeo da ubaci jedan flouter, pa je Bajern stekao i dvocifrenu prednost (40:29). Zvezda je u periodu od 18 minuta postigla samo 10 poena. Tek nakon toga crveno-beli su se aktivirali i pronašli kakav takav ritam na protivničkoj polovini. Nedović je trojkom prepolovio zaostatak, ali strpljivi domaćin se ponovo odlepio unutrašnjom igrom (50:41). Držala je Lasova ekipa crveno-bele na distanci, da bi im tračak nade da mogu do preokreta u poslednjoj deonici dao Hanga teškom trojkom na 16 sekundi do kraja trećeg perioda, za 53:46 posle 30 minuta.

Trojka iskusnog Mađara dala je vetar u leđa Zvezdi, pa je posle preciznog hicaTobija sa distance i odličnog prodora Nedovića na startu odlučujuće četvrtine prišla 53:51. Prava je šteta što je u narednom napadu Bolmaro pogodio trojku, jer su crveno-beli odigrali dobru odbranu, ali nisu imali sreće da se lopta posle promašaja Obsta odbije ka Gifaju koji ju je nekako izvadio iz auta i obezbedio novi pokušaj svom timu. Potom se lopta izmigoljila iz obruča posle novog pokušaja Tobija sa distance, a na drugoj strani je bio precizan Bonga, pa je Bajern odbio nalet beogradskog sastava (59:52). Ubacio je nemački reprezentativac još jednu trojku u narednom napadu, ali mu je Davidovac odgovorio istom merom. Ipak, domaćin je potom vezao šest poena i na ulasku u poslednja dva minuta stekao 11 poena prednosti. Bilo je to ipak previše za crveno-bele, posebno bez Teodosića.

---------------------------

- Evroliga - 27. kolo -

BAJERN MINHEN - CRVENA ZVEZDA 74:66

(20:19, 12:8, 21:19, 21:20)

Dvorana: BMW Park (Minhen)

Sudije: Migel Anhel Perez, Joanis Fufis, Robert Viklicki

Bajern Minhen: Vajler Beb 4, Edvards 4, Gifaj, Bonga 6, Bolmaro 7, Lučić 5, Obst 9, Ibaka 12, Vimberg, Branković 5, Kvarčenkov, Buker 22

Crvena zvezda: Smart 13, Lazarević, Hanga 4, Davidovac 3, Mitrović 9, Lazić, Tobi 3, Bolomboj 11, Nedović 10, Giedraitis 4, Gilespi 2, Dos Santos 7

---------------------------

EVROLIGA - 27. KOLO

Četvrtak

Alba - Makabi 71:106

/Timan 14 - Veb 17/

Partizan Mozzart Bet - Efes 100:90

/Avramović 30 - Klajburn 17/

Virtus Bolonja - Valensija 87:74

/Belineli 16 - Džons 20/

Real Madrid - Panatinaikos 86:97

/Jabusele 18 - Lesor 26/

Petak

Fenerbahče - Baskonija 111:96

/Dejvis 19 - Marinković 18/

Žalgiris - Olimpijakos 76:95

/Evans 18 - Mekisik 20/

Asvel - Olimpija Milano 81:77

/Lovernj 17 - Hol 19/

Barselona - Monako 67:77

/Veseli 19 - Džejms 17/

Bajern Minhen - Crvena zvezda 74:66

/Buker 22 - Smart 13/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenDžoel BolombojSerž IbakaDevin Buker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara