Entoni Edvards (©AFP)
Entoni Edvards (©AFP)

Nemci vodili 16, Ameri se čupali u poslednjim minutima: Edvards spreman da se bori za zlato i MVP nagradu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.08.23. | 20:26

Još jedna sjajna partija Pancera, ali nisu izdržali protiv nezaustavljivog košarkaša Minesote

Visio im je prvi poraz, ali Amerikanci su ipak dobili i poslednji meč na pripremama za Svetsko prvenstvo. Odabrali su izgleda najboljeg mogućeg protivnika, nemačku reprezentaciju sa nekoliko NBA igrača u svojim redovima. Posle spektakularnih 40 minuta borbe pune preokreta, fantastičnih poteza i individualnih izdanja, četa Stiva Kera slavila je 99:91 u Abu Dabiju.

Nemci su sjajno igrali i držali stvari pod kontrolom oko 25 minuta. Vodili i 16 razlike sredinom treće deonice. Ipak, Entoni Edvards i drugovi su dodali gas kada je zagustilo, istopili minus već do poslednjeg odmora. Držali su se Denis Šruder i ekipa sve do poslednja dva minuta, kada je Mikal Bridžis trojkom doneo prednost Amerikancima. Potom ih je Edvards sa četiri vezana poena odlepio, da bi Tajris Haliburton sa penala priveo meč kraju.

Izabrane vesti

Zaista fantastična predstava, koja potvrđuje dve stvari: SAD je prvi favorit za zlato, ali Nemačka je bez dileme jedan od glavnih favorita za medalju. Potvrđena je još jedna teza - da je Edvards prva zvezda ove selekcije. Dominirao je košarkaš Minesote sa 34 poena, uz 4/8 za tri i 8/8 sa linije penala (11/21 iz igre). Nisu mu ni Nemci mogli ništa, spreman je da dominira na Mundobasketu.

Starteri se uz njega nisu naigrali, mada su Džeren Džekson i Mikal Bridžis najpre bili zaduženi za defanzivu. Centar Memfisa je uspeo da upiše čak šest blokada, krilo Bruklina jednu, ali uz dve ukradene lopte. Edvardsa su sa klupe ispratili Tajris Haliburton i Ostin Rivs sa po 16 poena.

A kod Nemaca, čak četiri igrača sa dabl-dablovima. Denis Šruder je pored 16 poena imao i 10 asistencija, Franc Vagner je uz 17 poena uhvatio i 10 lopti pod obručima. Dominirao je Danijel Tajs na skoku sa 13 skokova (12 poena), a dvocifren u dve kolone je bio i Johanes Fojtman sa 11 poena i 10 uhvaćenih lopti.

Sva četvorica su bili deo startne petorku, koju je kompletirao Andreas Obst. Vrlo dobro je košarkaš Bajerna odradio svoj posao, iskoristio prostor koji su mu ostavili saigrači da ubaci tri trojke (iz osam pokušaja) i sakupi 12 poena. Sa klupe je startere odlični ispratio Mo Vagner koji je brojao do 14.

Amerikanci su tako okončali pripreme sa pet pobeda na pet zvaničnih mečeva. Dobili su Portoriko 117:74, potom Slovenijom 92:62, zatim Španiju 98:88, Grčku 108:86 i sada Nemačku. Na Mundobasketu će se takmičiti najpre u Grupi C sa Jordanom, Grčkom i Novim Zelandom.

Izabranici Gordona Herberta su pretrpeli drugi poraz, pošto su na Superkupu u Hamburgu izgubili od Kanade posle produžetka 112:113. Savladali su Švedsku 87:68, Kanadu 86:81, Kinu 107:58 i Grčku 84:71. Nemci će se na planetarnoj smotri boriti u jednoj od najzanimljivijih grupa (E), protiv selekcija Finske, Australija i Japana.


tagovi

Entoni Edvardskošarkaška reprezentacija SADOstin RivsTajris Haliburtonkošarkaška reprezentacija NemačkeDenis ŠrederFranc VagnerMoric VagnerDanijel TajsJohanes FojtmanMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara