Željko Obradović (© ABA Liga)
Željko Obradović (© ABA Liga)

Nesvakidašnji problem za crno-bele: Tri poraza u osam kola i ispušten domaći teren već u decembru?

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.11.23. | 10:35

Crno-beli posle trećeg ABA poraza u teškoj situaciji kada je borba za vrh tabele u pitanju

Nije nikakva tajna da je Partizan Mozzart Bet tokom minulog leta oformio ekipu sa jednim ciljem - napad na titule. Ipak, za sada sezona ne teče onako kako je zamišljeno. Posle svega osam odigranih mečeva u ABA ligi, aktuelni šampion već ima tri poraza koja ga šalju čak na peto mesto na tabeli. Ako uzmemo u obzir kako su se kretale prethodne dve sezone, klub iz Humske je porazom u Ljubljani sebi skoro pa zatvorio vrata prvog mesta na tabeli koje donosi prednost domaćeg terena tokom čitavog plej ofa regionalnog takmičenja.

Agonija Partizana u Ljubljani je produbljena u ponedeljak uveče kada su izabranici Željka Obradovića ponovo prokockali priliku da dođu do pobede u neizvesnoj završnici. Jaka Blažić je sa 29 poena izgledao kao u najboljim danima i crno-beli su morali da se pomire sa novim porazom (šestim uzastopnim u glavnom gradu Slovenije). Da stvar bude posebno mučna, crno-beli su ove sezone do sada gubili mečeve koje ne bi smeli. Od Mege i Igokee. U oba navrata su bili u minusu od 20 poena, vraćali se na korak do preokreta i uvek ostajali kratki. Zato je sada Partizan u potpuno neočekivanoj situaciji da ima pobedu protiv Zvezde, ali da crveno-beli suvereno vladaju tabelom.

Izabrane vesti

Naime, sada je jasno da ukoliko Partizan želi da napadne prvo mesto na tabeli, a to sasvim sigurno želi, onda mora da se nada nekom kiksu Zvezde. Čak i da crno-beli pobede u drugom ABA derbiju koji je zakazan za 26. januar pred Zvezdinim navijačima, ni to neće biti dovoljno da se preuzme vrh tabele. Zvezda će morati da izgubi barem još jednu utakmicu, a Partizan da do kraja takmičenja naniže sve pobede.

Gledajući sve prethodne sezone, a posebno od dolaska Željka Obradovića u Humsku, prednost domaćeg terena je bila ključna. Ko završi prvi na tabeli ABA lige posle ligaškog dela taj je osvajao titulu.

Tako smo bili svedoci prošle sezone kada je Partizan imao dva poraza u prvih 10 kola (Crvena zvezda, Cedevita Olimpija), a onda do kraja takmičenja su crno-beli pregazili konkurenciju i nanizali 16 pobeda. To je bilo dovoljno za prvo mesto koje donosi prednost domaćeg terena. Na kraju će se ispostaviti da je to bila ključna prednost Partizana jer im je domaći teren bio potreban i protiv Studentskog centra u četvrtfinalu i protiv Cedevite u polufinalu, a posebno protiv Crvene zvezde u finalu kada je osvojena titula u petom meču pred crno-belim navijačima u Areni.

Možemo da se vratimo i na pretprošlu sezonu. Partizan je tada imao četiri poraza u ligaškom delu. Završio je na drugom mestu iza Crvene zvezde koja je tako imala prednost domaćeg terena u plej-of što je presudilo da crveno-beli osvoje ABA titulu.

Da li će tako biti i ove sezone, ostaje da se vidi, ali ono što je kristalno jasno je da crno-beli imaju probleme koje moraju da koriguju i to vrlo brzo.

"Evidentno je da ponavljamo neke stvari iz utakmice u utakmicu", rekao je bio Željko Obradović na konferenciji za medije posle poraza od Cedevite Olimpije.

Na sve to, nadovezali su se problemi sa povredama. Aleksa Avramović je zadobio prelom nosa posle duela sa Jakom Klobučarom, povređen je i Uroš Trifunović...

ABA LIGA - 8. KOLO

Petak

Split - Zadar 75:82

/Saliven 15 - Božić 28/

Studentski centar - Cibona 93:101

/Drežnjak 25 - Aranitović 21/

Subota

Igokea - Budućnost 88:74

/Tanasković 24 - Megi 14/

Borac Mozzart - FMP 96:75

/Segu 17 - Beson 21/

Nedelja

Mega MIS - Krka 71:77

/Plavšić 16, Topić 16 - Stergar 25/

Ponedeljak

Cedevita Olimpija - Partizan Mozzart Bet 95:91

/Blažič 29 - Kaminski 20/

Crvena zvezda - Mornar 95:75

/Tobi 16 - Voler 14/



tagovi

KK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara