Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)
Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)

Netsi niski, Bogdanović ne može i da daje poene i da čuva Dončića... Čekamo Memfis i Minesotu...

Vreme čitanja: 6min | uto. 26.04.22. | 15:12

... dok Atlanta čeka da proradi Tre Jang, a Finiks Krisa Pola iz prve tri utakmice serije

Da nam je pre početka ove sezone neko rekao da Lejkersi neće ni da izbore plej-in turnir, a da će Netsi kroz taj plej-in nekako da izbore plej-of samo da bi tamo bili pometlani, verovatno bismo ga proglasili ludim. No, dve ekipe za koje su mnogi smatrali za najvećie favorite za osvajanje naslova NBA prvaka završile su rano svoju sezonu.

O padu Lejkersa već se pisalo, a sada je došao red da se oprostimo od Bruklina. Njih je Boston pobedio u četiri utakmice, a sinoć se nije dogodilo ništa što nismo videli u prva tri dvoboja. Tek je Kevin Durant bio malo agresivniji, ali zato od Kajrija Irvinga nismo dobili puno pa navijači Netsa opet nisu dobili najbolje od obe svoje velike zvezde. Uz to, Stiv Neš je opet na početku utakmice igrao s Andreom Dramondom samo da bi ga u ostatku utakmice ostavio na klupi i igrao s Nikolasom Klekstonom i Blejkom Grifinom kao centrima. Svima je bilo jasno da Dramond ne treba da odigra ni minut u ovoj utakmici, ali Neš nije odustajao od svoje ideje.

Izabrane vesti

Opet se ukazao i problem nedostatka centimetara kod Bruklina - u jednom trenutku je najniži igrač Bostona u petorci, bio je to Markus Smart, bio viši od čak tri igrača Bruklina - Irvinga, Seta Karija i Gorana Dragića.

Spojite to s agresivnom odbranom Bostona i sasvim je jasno zašto su Seltiksi bili celo vreme u prednosti. Stvarno su momci u zelenom u celoj seriji odradili odličan posao u odbrani - Smart na Irvingu, nekoliko njih na Durantu uz dobru zaštitu koša i skoka. U napadu su imali Džejsona Tejtuma koji je i sinoć briljirao, ali je u poslednjoj četvrtini ušao u probleme s ličnim greškama šta je stvorilo priliku za Bruklin. Međutim, nekoliko loših šuteva i slabih odbrana oduzelo je tu priliku Netsima, pa su Durant, Irving i društvo otišli na godišnji odmor. S kojeg se Neš možda neće ni da vrati, barem ne na klupu Bruklina.

Za razliku od Netsa, Reptorsi su sinoć produžili seriju protiv Filadelfije. Ušla je ekipa iz Toronta maksimalno angažirano u meč, s puno energije napadali odbranu Siksersa koji su se dugo tražili. Džoel Embid nije bio toliko dominantan kao u ranijim utakmicama što i nije toliko čudno s obzirom na povredu palca desne ruke s kojom igra, a problem Filadelfije je bio taj što Džejms Harden opet nije bio na superstar nivou. Bez njega takvog neće biti lako Sikserima u nastavku serije, a o daljoj borbi za vrh Istoka i cele NBA lige da ne pričamo.

Bojan Bogdanović i Luka Dončić (©AFP)Bojan Bogdanović i Luka Dončić (©AFP)

Šta se tiče utakmice između Dalasa i Jute, tu je dovoljno videti da je jedino Rudi Gober postigao dvocifren broj koševa iz startne petorke Džeza, a da mu se s klupe priključio još samo Džordan Klerkson. Donovan Mičel u ovom plej-ofu nije dokazao da je superstar, a nije nam jasno da trener Jute Kvin Snajder i dalje veruje Majku Konliju iako je on u ovoj seriji na proseku od 8,8 poena uz 26,9% šuta te 20,7% za trojke. ž

Posebna je priča Bojan Bogdanović. Snajder je odlučio da Hrvat čuva Luku Dončića u odbrani šta on nije toliko loše radio, ali je izgubio učinak u napadu. U prve tri utakmice Bogdanović je bio na proseku od 25 poena uz 59,6% šuta i 41,2% za trojke. U dve u kojima se umarao i čuvao Dončića - sedam poena po utakmici uz šut od 21,1%, odnosno 10% za trojke s tim da je sinoć ostao bez poena iz igre. Ako znaš da Juta u petorci ima navodnog odbrambenog specijalca Rojsa O'Nila, onda ovo stvarno nikome nije jasno. A Dalas je mirno iskoristio ponuđeno. Dončić i Džejlen Branson su opet bili odlični i odveli Maverikse do vođstva od 3:2 u seriji.

Večeras su na rasporedu opet tri utakmice - dve u Zapadnoj i jedna u Istočnoj konferenciji.

MAJAMI HIT - ATLANTA HOKS

Nakon šta je Atlanta nekako uspela da iščupa pobedu u trećoj utakmici, njihovi navijači su se poradovali da bi mogli da izednače rezultat u seriji pre povratka u Majami. No, ekipa Hita je opet odigrala dobru, čvrstu utakmicu - angažiovanu u odbrani i efikasnu u napadu, posebno s trojki koje su pogađali kada god im je to trebalo. Hoksima se vratio Klint Kapela što im je donelo sigurnost pod koševima, ali problem je opet bio u njihovom najboljem igraču, Treu Jangu. Na njemu se menjaju mnogi odbrambeni igrači Hita koji mu ne dozvoljavaju da se razigra, a on nije našao pravi odgovor za to. I dalje forsira šut za tri koji mu je na jako niskim procentima, samo 20,6% u celoj seriji, a često se odlučuje i na brze, pomalo nepotrebne hice s velikih udaljenosti. Ako Jang želi da se serija vrati u Atlantu, morao bi da igra puno pametnije i iskoristi činjenicu da se odbrana Majamija koncentrisala na njega pa da počne da razigrava saigrače. Uostalom, ona pobeda u trećoj utakmici je došla upravo zato jer je tada lopta najbolje kružila u napadu Hoksa. Ono što može da pomogne Atlanti je činjenica da ni večeras zbog povrede Kajl Lauri neće da igra, a roviti su i Gejb Vinsent, Pi-Džej Taker i Kejleb Martin. Mogu li to Hoksi da iskoriste?

MEMFIS GRIZLIS - MINESOTA TIMBERVULVS

Već smo u par navrata pisali kako je ovo najuzbudljivija serija u celom plej-ofu. Dve mlade ekipe igraju jedna protiv druge, a svaka od njih ima dosta uspona i padova tekom mečeva pa je sasvim normalno da u jednoj utakmici imamo puno preokreta. Rezutat je trenutno 2:2 u seriji, a s obzirom na to šta smo sve gledali u dosadašnjim mečevima, jako se veselimo i ovom. Šta se tiče nekih stvari koje bi treneri mogli da naprave, dosta toga se vrti oko zaustavljanja najvećih zvezda ekipa. Memfis radi dobar posao na Karl-Entoniju Taunsu kojeg čuvaju s nešto nižim igračima maknuvši Stivena Adamsa od tog zadatka. S obzirom na to da Entoni Edvards u svakoj utakmici izgleda dobro, onda je zaustavljanje Taunsa definitivno ključ za Grizlije. Šta se Vukova tiče, njihova odbrana je prilično dobra u sprečavanju Dža Moranta da pravi velike probleme ulazima ispod koša. Imao je Morant odličnih akcija u svakoj utakmici, ali isto tako je imao i dosta pogrešnih odluka u situacijama kada bi mu odbrana sprečila odlazak prema košu. Sve u svemu, ovo je ona serija za koju ne želimo da se nikada završi. A nažalost će morati.

FINIKS SANS - NJU ORLEANS PELIKANS

Brendon Ingram je pokazao kako igraju najveće zvezde kad je najpotrebnije. Krilni igrač Pelikansa briljantno je odigrao sve četiri utakmice u ovoj seriji, posebno poslednje tri. U svakoj od njih je postigao najmanje 30 poena, ali i pokazao da može da igra protiv prilično dobre odbrane Finiksa. Osim Ingrama, odlično je reagovala i cela ekipa Pelikansa koja je nametnula svoj ritam. Ingramu se u napadu priključuje Si-Džej Mekolum, a Herbert Džons, Jonas Valančijunas i Leri Nens odrađuju prljave poslove. Dobili su role i od drugih igrača, a sve to zajedno dovelo je do toga da imaju 2:2 u seriji. Igraju potpuno bez pritiska koji je na strani Finiksa jer oni ovu seriju moraju da dobiju bez obzira na povredu Devina Bukera. Da bi to napravili možda bi trener Sansa Monti Vilijams mogao u petorku ipak da stavi Lendrija Šameta umesto Kameruna Džonsona koji je bolji u ulozi s klupe. Biće zanimljivo i da se vidi hoće li se Kris Pol vratiti na ritam iz prve tri utakmice, kada je bio fantastičan, ili je ova poslednja pokazala da ipak ima dovoljno slabosti u njegovoj igri koje Nju Orleans može da iskoristi.

NBA

01.00: (1,35) Majami (14,0) Atlanta (3,70)

01.30: (1,40) Memfis (14,0) Minesota (3,35)

04.00: (1,40) Feniks (14,0) Nju Orleans (3,35)

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Bruklin NetsJuta DžezDalas MaveriksKevin DurantKajri Irving

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara