Viktor Vembanjama protiv Češke (Foto: fiba.basketball)
Viktor Vembanjama protiv Češke (Foto: fiba.basketball)

Neverovatni Vembanjama režirao veliki preokret u Češkoj, ali će Balvin imati šta da priča unucima

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.02.23. | 20:49

Predvođeni košarkaškim čudom Viktorom Vembanjamom, Trikolori savladali Češku u meču koji nije imao takmičarski značaj

Čudo je Viktor Vembanjama. A tek mu je 19 godina. U tek trećem nastupu za francusku reprezentaciju ubeležio je monstruozan dabl-dabl i vodio Trikolore do velikog preokreta i pobede u Pardubicama protiv Češke - 72:59.

Francuzi su i pre ovog meča imali obezbeđenu vizu za Svetsko prvenstvo, dok su Česi ostali bez šansi za plasman na planetarnu smotru.

Izabrane vesti

Gubila je selekcija Vensana Kolea i 19 razlike u drugoj četvrtini, ali je već krajem treće stigla do preokreta, stekla potom dvocifren višak i na kraju upisala prilično ubedljiv trijumf, s obzirom kako je sve počelo.

A momak koji je već viđen kao prvi pik na narednom NBA draftu je nastavio da oduševljava. Proveo je oko pola sata na parketu i ubeležio 22 poena, uz 17 skokova, šest blokada i četiri ukradene lopte za indeks 34! Imao je 219 centimetara visoki košarkaš svu slobodu u igri i još jednom to na pravi način iskoristio.


Ispratili su ga Pol Lakom sa 13 poena i sedam skokova, kao i mladi košarkaš Monaka Joan Makundu sa 10 poena i osam uhvaćenih lopti.

S druge strane 23 poena Tomasa Kizlinka, 10 je dodao Patrik Auda, ali iskusni Ondrej Balvin može da bude najzadovoljniji u češkom taboru, pošto je stavio na poster Vembanjamu moćnim zakucavanjem (osam poena).

Litvanci takođe nisu imali imperativ pobede protiv Mađara, a na kraju su ubedljivim trijumfom 89:64 otvorili vrata ka Svetskom prvenstvu Crnoj Gori (6-4) i Bosni i Hercegovini (5-6).

Čak pet igrača ubeležilo je dvocifren učinak u pobedničkoj ekipi. Mindaugas Kuzminskas je ubacio 14 poena, Donatas Tarolis 13, debitant Mantas Rubstavičijus je brojao do 12, Eimantas Bendžijus je dodao 11, a Martinas Geben 10 poena.

U Mađarskoj, koja je zakomplikovala borbu za treće mesto u grupi iz Litvanije i Francuske, naturalizovani Mikael Hopkins je ubacio 17 poena, Adam Somogi 13, dok je Šilard Benke brojao do 13.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. KOLO DRUGE FAZE

Četvrtak

Litvanija - Mađarska 89:64

/Kuzminskas 14 - Hopkins 17/

Češka - Francuska 59:72

/Kižlink 23 - Vembanjama 22/

Bosna i Hercegovina - Crna Gora U TOKU



tagovi

Viktor Vembanjamakošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija LitvanijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara