Dejan Vasiljević (©Printskrin)
Dejan Vasiljević (©Printskrin)

Ni NBA, ni Zvezda, ni Partizan: Vasiljević podigao Adelajd sa dna

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.10.23. | 16:54

Australijski Srbin posle neuspelog pokušaja prelaska u najjaču ligu na svetu, sjajnim igrama i prepucavanjem s Bogutom postao „čovek o kome se priča“

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Pre samo tri meseca Dejan Vasiljević je imao u džepu jednogodišnji ugovor s Vašington Vizardsima, ali nije dobio šansu da tokom NBA sezone pokuša da se nametne i zasluži dugoročan angažman. Prethodno se dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom, ranije i sa Partizanom, ali je takve informacije u više navrata demantovao. Kako se nijedna od ovih mogućnosti nije ostvarila, povremeni australijski reprezentativac vratio se na Peti kontinent, ali ne u redove Sidnej Kingsa s kojima je osvojio dve titule zaredom, već u tim Adelajda koji ga je dočekao raširenih ruku i - zaglavljen na dnu NBL tabele.

Izabrane vesti

Od prvog minuta na parketu Vasiljević je pokazao da je kalibar igrača sposoban da podigne ekipu i da pravi razliku na terenu. Do njegovog dolaska Adelajd je imao jednu pobedu i četiri poraza, a na tri meča s Dejanom u timu izgubili su jednu, a zatim dobili naredne dve utakmice.

U porazu od Finiksa u Melburnu (85:102) postigao je 17 poena, a u pobedi protiv Pert Vajldketsa (89:78) je na 15 postignutih poena dodao sedam skokova i šest asistencija. Konačno, ovog četvrtka je bio najbolji pojedinac meča u trijumfu nad Brejkersima s Novog Zelanda (97:85), sa 24 poena, pet asistencija i četiri skoka. Tridesetšestice su s ove dve vezane pobede već prišle sredini tabele i sigurno neće tek tako odustati i od najmanje šanse koja im se ukaže za plasman u plej-of.

Ovog leta, snažni bek mekane ruke pružao je dobre partije u Letnjoj NBA ligi u dresu Finiks Sansa i privukao je pažnju skauta Vašington Vizardsa. Klub iz glavnog grada SAD ponudio je Vasiljeviću jednogodišnji negarantovani „Exhibit 10“ ugovor, koji podrazumeva da igrač za minimalnu naknadu kroz trening kamp pokuša da se probije u prvi tim, ali klub ima pravo i da ga u bilo kom trenutku otpusti. Veći deo ugovora je negarantovan.

Vasiljeviću su, kako piše portal Sporting News, ponudili opciju da igra u razvojnoj G ligi, ali je on umesto toga izabrao povratak u Australiju. Međutim, iako su Sidnej Kingsi kao njegov bivši klub imali „prvenstvo“, 27-godišnji košarkaš je završio u Adelajdu i postao čovek o kome se priča u australijskim košarkaškim krugovima. Ne samo zbog dobrih igara, već i zbog oštrih reči koje mu je uputio suvlasnik Kingsa, nekadašnji NBA as Endrju Bogut.

„Pustili smo Vasiljevića da ide kada nam je rekao da želi da 'juri svoj NBA san', a ne svoj NBL san sa drugim klubom. Prošle nedelje nam je rečeno da moramo da odlučimo u roku od dan ili dva da li ga želimo, jer još uvek imamo njegova NBL prava. (Hteo je da igra prošlog vikenda)“, napisao je Bogut na mreži X (eks Tviter).

Zatim je dodao da su u klubu „uradili procenu“ i odlučili da ga puste. Dodao je i to da se takva odluka ne donosi za dan ili dva, jer povratak Vasiljevića znači i da neko od igrača mora da leti iz rostera.

Bogut je na kraju kurtoazno poželeo Dejanu sve najbolje u nastavku karijere.

Vasiljević je odmah uzvratio. U razgovoru s medijima je rekao da su Kingsi „napravili da on i Adelajd izgledaju kao negativci“.

„Iskreno, biću veći čovek i povućiću se iz cele priče. Reći ću samo da ima mnogo toga što ljudi ne znaju i tu ću završiti“, dodao je Vasiljević.

Dejan je otkrio i da je glavni razlog njegovog povratka u NBL bila veća šansa da bude primećen od strane stručnog štaba reprezentacije za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

„Nadam se… Mislim da sam na pravom putu, samo treba još malo da se dokažem, pa ćemo videti šta će se desiti”, rekao je Vasiljević.

Za sada mu dokazivanje ide dobro. Pokrenuo je Adelajd sa dna i biće zanimljivo videti do kojih visina će ove sezone uspeti da podigne doskorašnjeg davljenika.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Dejan VasiljevićAdelejd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara