Sekund pre Dončićevog zakucavanja (AFP)
Sekund pre Dončićevog zakucavanja (AFP)

Ni sam ne veruje kako je zakucao: Čekić Luke Dončića razbio Portland u paramparčad (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.12.22. | 05:13

Potez večeri u režiji Dončića koji je sa 33 poena srušio Trejlblejzerse

Došli su košarkaši Portlanda puni sampopuzdanja u Amerikan Erlajns centar u Dalasu verujući da će nastaviti niz od tri pobede. Nisu znali da ih tamo čeka čekić Luke Dončića koji ih je razbio u hiljadu komadića, u paramparčad - 130:110.

Sasuo je slovenački košarkaš 33 poena u koš gostujućeg tima, poslovično maestralno je razigravao saigrače, a onda u završnici treće deonice počastio domaću publiku verovatno najboljim zakucavanjem otkako je u NBA ligi. Na posteru mu se našao 206 centimetara visoki Dru Jubens, a Lukina gestikulacija i mimika sekund, dva kasnije rekli su nam da ni sam nije svestan kako je izveo super-atraktivno zakucavanje.

Izabrane vesti

Sve od prvog do poslednjeg poteza akcije koja je prethodila zakucavanju predstavlja čistu košarkašku poeziju. Pa odvojite pola minuta, minut, da pogledate magiju iz više uglova.

Trejlblejzersi su delovali konkurentno samo u prvoj četvrtini i na retke mahove tokom druge deonice. Kada je nastupilo drugo poluvreme, Mevsi su se odlepili na ubedljivu dvocifrenu prednost ne dozvolivši rivali ni da pomisli na povratak.

Ali nije samo Dončić koji pride nije zakoračio na teren u čitavoj poslednjoj deonici, bio jedini koji je večeras briljirao u taboru pobedničkog tima. Kris Vud se nije našao među starterima ali je upisao sjajnih 32 poena i 12 skokova, postavši tako prvi rezervista Meveriksa još od 1996. godine sa 30+ poena i 10+ uhvaćenih lopti.

Lilard je bio najefikasniji u poraženom timu sa 24 poena, ali ni popularnog Dejma nije naročito slučio šut. Van linije 7,24 pogodio je tri puta iz osam pokušaja, a iz igre je imao skromnih 6/14.

Oklahoma je izgubila od Minesote u tesnoj završnici (112:110) u kojoj joj nekoliko spornih sudijskih odluka nikako nije išlo na ruku. Šej Gildžs-Aleksander jeste bio ubedljivo najefikasniji poenter susreta sa 35 poena, ali kada je privođstvu Timbervulvsa 108:107 pokušao da povede ekipu ka pobedi, dobio je dve blokade - prvu na 74 sekunda do kraja, a drugu pola minuta pre završetka meča. Usledio je napad Minesote i teška trojka Ostina Riversa iz ugla, ispostavilo se vredna pobede.

Da li bi do nje došlo da su sudije donosile drugačije odluke, veliko je pitanje. Prvo je Aleksander sa dva pogođena bacanja smanjio na 111:109, da bi sjajnim pokrivanjem Tanderi zakomplikovali ubacivanje lopte rivalu. Delovalo je da je Naz Rid napravio faul u napadu prilikom borbe za poziciju, međutim, sudije nisu reagovale, te je Minesota posle prvog, dobila i drugi tajm-aut kojim je sprečila gubitak lopte koju skoro pet sekundi nije uspevala da ubaci u igru.

Zatim je Rid pogodio jedno od dva bacanja, Minesota je imala 112:109, a Oklahoma nešto više od četiri sekunde da pokuša da izbori produžetak. Loptu je logično dobio Gildžs-Aleksander, evidentno je bio fauliran pri šutu za tri poena, ali su sudije procenile da je faul bio na zemlji, te je umesto tri dobio dva bacanja od kojih je pogodio prvo, a drugo namerno promašio. Ipak, suviše nespretno, te su sudije zbog nepravilo izvedenog penala dodelile loptu Timbervulvsima i tu je bio kraj.

Aleksej Pokuševski se posle dve utakmice bez poena konačno pomerio sa nule. Večeras je na parketu proveo 24 minuta i za to vreme uspeo je da sakupi devet poena, četiri skoka i tri asistencije.

NBA - REZULTATI

Šarlot - Atlanta 106:125

/Bol 27 - Jang 29/

Detroit - Sakramento 113:122

/Bogdanović 22 - Foks 24/

Boston - Orlando 109:117

/Tejtum 31 - Vagner 25/

Klivlend - Indijana 118:112

/Mičel 41 - Maturin 22/

Filadelfija - Golden Stejt 118:106

/Embid 34 - Pul 29/

Toronto - Bruklin 116:119

/Fanflit 39 - Irving 32/

Čikago - Njujork 94:114

/Lavin 17 - Beret 27/

Oklahoma - Minesota 110:112

/Gildžs-Aleksander 35 - Rid 28/

Dalas - Portland 130:110

/Dončić 33 - Lilard 24/

LA Lejkers - Denver



tagovi

Luka DončićDalas MeveriksDemijan LilardPortland TrejlblejzersPortland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara