Nikola Jokić u akciji (©AFP)
Nikola Jokić u akciji (©AFP)

Nije MVP, ali je najbolji: Jokić komandovao juriš, Denver ide u Arizonu po finale Zapada (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 06:35

Nova sjajna partija srpskog centra i ubedljiva pobeda Nagetsa za meč loptu protiv Finiksa

Statistika NBA lige kaže da ko pobedi peti meč plej-of serije u 82 odsto slučajeva uspeva da eliminiše rivala. Denver Nagetsi su na putu da opravdaju taj podatak, pošto su odigrali sjajan meč pred svojim navijačima i savladali Finiks 118:102 za meč loptu u polufinalu Zapadne konferencije. Naravno, predvođeni Nikolom Jokićem koji je još jednim tripl-dablom postao najbolji centar u istoriji plej-ofa NBA lige. Ovo mu je bio deseti, a ispisao ga je sa 29 poena, 13 skokova i 12 asistencija. Dodavši dve blokade i jednu ukradenu loptu.

Uveliko se polemiše o tome da li je srpski košarkaš morao i treći put uzastopno da bude proglašen za najboljeg igrača lige ili je MVP priznanje zasluženo pripalo Džoelu Embidu iz Filadelfije. Čini se da je mnogo više onih koji zastupaju prvu tezu, a Jokić je iz meča u meč potvrđuje. Samo dve noći nakon što je ubacio 53 poena, ali je njegov tim poražen, pokazao je da ga to nije demoralisalo. Novom sajnom partijom poslao je Sansima snažnu poruku uoči šestog duela serije. Potencijalno poslednjeg.

Izabrane vesti

Meč u Arizoni igra se u petak od 04.00 po našem vremenu, a ako ponove izdanje iz svoje Bol Arene, neće Jokić i saigrači morati mnogo da brinu o plasmanu u finale Zapadne konferenije. Ishod petog meča mogao je da se nasluti već na startu.

Nagetsi su otvorili meč serijom 9:0, a do kraja prve četvrtine ubacili su čak 35 poena (35:24). Predvodio ih je Majkl Porter Džunior sa 14, ali su se gostu trgli u drugoj deonici i na krilima Bukera i Durenta prišli na samo tri poena zaostatka (45:42). Bio je to povod za Majka Melouna da traži tajm-aut, međutim, nije pauza poremetila Sanse. Štaviše, po povratku sa nje poveli su prvi (i jedini) put u meču (48:47), ali je nalet gostiju trojkom presekao Jokić, pa su domaćini uspeli da zadrže vođstvo do kraja prvog poluvremena koje je srpski centar okončao sa 10 poena, 7 skokova i 6 asistencija.

Po povratku sa velikog odmora Jokić je nastavio gde je stao i vodio saigrače ka novoj dvocifrenoj prednosti (63:53). Za samo tri minuta upisao je šest poena, dve asistencije i jedan skok, a do kraja deonice je dodao još 11 poena, po jedan skok i asitenciju. Dakle, u poslednjih 12 minuta meča ušao je sa 27 poena, 10 skokova i 9 asistencija. S obzirom na to da je sve već bilo rešeno, uspeo je i malo da odmori u četvrtoj četvrtini.

Uz pomoć Džamala Marija, koji se takođe probudio u trećoj četvrtini, Jokić je vodio Denver do maksimalnih 21 razlike u dotadašnjem toku meča. Time je pitanje pobednika postalo poznato, a koliko su nemoćni bili gosti pokazalo je i Durentovo bespotrebno odgurivanje Jokića koji je u finišu četvrtine prišao klupi Finiksa da vidi koju će akciju protivnik odigrati. Iako neuobičajen potez, imao je pravo na to jer se nije radilo o tajm-autu, pa je as Sansa dobio tehničku grešku, ali na drugoj strani i Brus Braun koji je bio među najaktivnijim igračima uključenim u koškanje.

Bez obzira na gužvu koja se stvorila, odnos snaga u igri ostao je isti. Denver je bio dominantan od početka do kraja i možda i neočekivano lako stigao do pobede u tako važnoj utakmici.

Inače, uoči meča u Bol Areni Nikola Jokić se srdačno pozdravio sa vlasnikom Finiksa, Metom Išbijom, s kojim je imao svojevrsni duel tokom prethodnog meča, kada je odgurnuo prvog čoveka Sansa jer nije hteo da mu doda loptu koja je izašla u aut, a on to iskoristio za teatralan pad. Strasti su se, međutim, brzo smirile, Išbija je u međuvremenu izjavio da Jokić ne bi trebalo da bude kažnjen (po pravilniku NBA lige pretila mu je jedna utakmica suspenzije zbog kontakta sa publikom, ali je ipak kažnjen samo novčano), a da je sve uredu potvrdili su rukovanjem pred peti meč.

Pored Nikole Jokića u pobedničkom timu istakao se odlični Brus Braun sa 25 poena. Džamal Mari i Majk Porter su ubacili po 19, Eron Gordon 10... Goste je predvodio Devin Buker sa 28, dva više od Kevina Durenta, koji je imao i 11 skokova i 7 asistencija.

Daleko od toga da je Finiks rekao poslednju reč, ali moraće Sansi mnogo više da pokažu u šestoj utakmici ako misle da izbore majstoricu u Denveru. Nadaju se u Arizoni povratku Krisa Pola koji je i ovaj susret propustio zbog povrede

NBA (PLEJ-OF)

sreda

Boston - Filadelfija 103:115 /ukupno u seriji 2:3/

/Tejtum 36 - Embid 33, Maksi 30/

Denver - Finiks 118:102 /ukupno u seriji 3:2/

/Jokić 29p, 13sk, 12as - Buker 28, Durent 26/



tagovi

plej-of NBA ligeNBA ligaDenverFiniks SansDenver NagetsNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara