Anadolu Efes (© Star Sport)
Anadolu Efes (© Star Sport)

Nije to više onaj Efes pred kojim drhti Evropa, može li Partizan Mozzart Bet ponovo da u Istanbulu okrene sezonu?

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.11.23. | 09:14

Partizan Mozzart Bet večeras (18.30 Sportklub) gostuje Efesu u Istanbulu u 10. kolu Evrolige

Malo koja ekipa u Evropi je doživela takve promene tokom minulog leta kao Anadolu Efes. Prošla je era Ergina Atamana kada se Efes peo dva puta uzastopno na krov Evrope. Sada je ovo neki potpuno drugi tim, neki će reći senka onog iz prethodnih godina što se u suštini i vidi po rezultatima. Nomokomponovani Efes posle devet kola Evrolige zauzima 13. puziciju, ima četiri pobede, baš kao i naredni protivnik - Partizan Mozzart Bet.

Mnogi ovaj meč (18.30, Sportklub 1) karakterišu kao okršaj učitelja i učenika. Na jednoj strani je najtrofejniji trener Evrolige Željko Obradović, a na drugoj Erdem Džan, sada trener Efesa, a nekada je sedam godina u Fenerbahčeu pekao zanat baš pored Obradovića. Koliko je popularni Žoc značajan za Džana videlo se na prijateljskom meču pred početak ove sezone u Atini kada je trener Efesa prišao Željku i poljubio ga u ruku kao znak poštovanja, što je čak zasmetalo i Erginu Atamanu koji je osetio dozu ljubomore.

Izabrane vesti

Niko ne može da oduzme Atamanu činjenicu da je ostvario istorijske uspehe sa Efesom za šest sezona koliko je bio na klupi. U tom periodu je zaista napravio čudo sa Vasom Micićem i Šejnom Larkinom. Sada je Ataman na klupi Panatinaikosa, pokušava da uzdigne nekadašnjeg šampiona Evrope, Vasa Micić se odlučio da se oproba u NBA ligi u dresu Oklahome, a jedini koji je i dalje u Efesu je sjajni Larkin. Doduše šuškalo se da neće igrati u petak uveče zbog ozbiljne povrede, ali poslednje informacije kažu da je odlučio da stisne zube i pomogne timu.

"Kao što je poznato, imamo problema sa povredama već neko vreme. Povređeni igrači Ilajdža Brajant i Tibor Plajs neće nastupiti protiv Partizana, ali će Šejn Larkin biti u sastavu uprkos povredi", rekao je Džan.

Daleko od toga da je i Partizan Mozzart Bet u idealnoj situaciji. Željko Obradović u Istanbulu neće moći da računa na tri izuzetno bitna igrača. Kevina Pantera već duže vreme nema, spekulisalo se da bi mogao da se vrati baš za Efes, ali je tek u sredu počeo da trenira sa ekipom, Aleksa Avramović je sada van tima zbog preloma nosa koji je stradao u Ljubljani posle duela sa Jakom Klobučarom, a još nije poznato koliko će odustvovati, dok Uroša Trifunovića čeka pauza od mesec dana zbog povrede mišića.

U ovakvim okolnostima na ostalim igračima je da pokažu da mogu da iznesu teret i dođu do veoma bitne pobede. Iz gore navedenih informacija je jasno da pojačana minutaža čeka Ognjena Jaramaza i Danila Anđušića, naravno najviše se očekuje od kvarteta Doužer - Naneli - Ledej - Kaminski.

"Veoma važna utakmica protiv veoma dobrog tima. Neke informacije su da oni imaju probleme kao mi sa povređenim igračima, to će se sve znati na dan utakmice. Efes je ekipa koja ima mnogo kvaliteta i napadački i odbrambeno, projektovana je za najviše ciljeve. Poznajem trenera, bio je moj pomoćnik u Fenerbahčeu sedam godina i ponovo treba da se vratim i počnem od onoga što je najslabije kod nas, a to je odbrana. Moramo da igramo mnogo bolju odbranu ako želimo da dobijemo utakmicu", istakao je Obradović

Jedan od košarkaša koji bi mogao da bude iks faktor u Istanbulu je Mateuš Ponitka. Poljak je takođe jedan od igrača koji je imao velikih problema sa povredama (njega je mučilo rame), ali polako je krenuo da hvata ritam i sve bolje izgleda na terenu.

"Očekujem tešku utakmicu, kao i svaku. Svaki meč je težak, ali ovo je najviši nivo košarke, tako da treba da budemo spremni za tešku borbu. Da se takmičimo i ostanemo zajedno. Oni imaju probleme, mi imamo svoje probleme, ali na kraju krajeva, idemo tamo da se borimo i ostvarimo pobedu", poručio je Ponitka

Granica poena na ovom meču za Mateuša Ponitku je 4,5

Verujemo da većina navijača Partizana pamti šta je bila prekretnica prošle sezone. Crno-beli su praktično bili na konopcima, učinak od 4-9 u Evroligi je naterao mnoge da krenu da otpisuju crno-bele. Međutim onda je došao meč protiv, u tom momentu, dvostrukog šampiona Evrope u Beogradu. Efes je tada prvi u Evroligi osetio kako izgleda Željkova mašina kada je dobro naštimovana. Pamti se ključna trojka Džejmsa Nanelija koje je donela pobedu i tako preokrenula čitavu sezonu, kasnije je Partizan slavio i u Istanbulu protiv Efesa i dokazao da može da igra fantastičnu košarku. Sada je cilj uraditi nešto slično, samo će sada biti neuporedivo teže zbog nedostatka nekoliko vrlo bitnih igrača, ipak... Ništa nije nemoguće.

Oba tima u ovaj meč ulaze u promenljivoj formi. Partizan je do sada znatno slabije igrao van Beograda. Pobedio je samo u Francuskoj protiv Asvela, dok je gubio u Tel Avivu, Atini, Vitoriji i Minhenu. Ipak, crno-beli u ovaj meč ulaze posle trijumfa na svom terenu protiv Albe. Slično može da se kaže i za Efes koji takođe ima samo jednu pobedu na strani, ali ona je stigla protiv moćnog Monaka. Što se tiče mečeva u Istanbulu, Efes je izgubio samo od Real Madrida. Pobeđivao je Asvel, Valensiju i Žalgiris.

Ipak, glavno pitanje kada se priča o Efesu je stanje Šejna Larkina. On je ove sezone prva violina tima. Pored sebe više nema Vasilija Micića, a u proseku igra čak 32 minuta. Najbolji je stralac tima sa 14,4 poena, ali posebno treba obratiti pažnju na Dariusa Tompsona i Vila Klajburna koji takođe imaju izuzetno bitne role u Efesu. Na kraju je sve u rukama crno-belih koji bi eventualnom pobedom došli do polovičnog učinka i tako najavili bolje dane u Humskoj.

EVROLIGA - 10. KOLO:

Četvrtak

Asvel - Bajern 100:101

/Lovernj 21, Skot 21 - Buker 16, Bolmaro 16/

Makabi - Barselona 90:92

/Boldvin 19 - Laprovitola 23/

Panatinaikos - Valensija 90:74

/Lesor 17 - Olalaje/

Virtus Bolonja - Fenerbahče 87:79

/Šengelija 15 - Motli 25/

Real Madrid - Alba 99:75

/Hezonja 26 - Proćida 14/

Petak

18.30 (1,60) Efes (16,00) Partizan Mozzart Bet (2,65)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Žalgiris (4,10)

20.30 (2,40) Baskonija (15,00) Monako (1,70)

20.30 (1,60) Crvena zvezda (16,00) Olimpija Milano (2,65)

*** kvote su podložne promenama



 


 


tagovi

KK PartizanEvroligaAnadolu Efes

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara