Slavlje Poljaka (©FIBA Basketball)
Slavlje Poljaka (©FIBA Basketball)

Nikad luđi Evrobasket: NBA tripl-dabl Ponitke za senzacionalno polufinale, ispade i Lukina Slovenija

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.09.22. | 22:29

Kakva utakmica u Berlinu i trijumf Poljaka nakon što je sada već bivši šampion uspeo da nadoknadi 23 poena zaostatka

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Ovogodišnji Evrobasket nam je definitivno ponudio sve što bi svaki košarkaški ljubitelj poželeo - vrhunske okršaje, tenziju koja se seče nožem, lude preokrete i dramu do poslednjeg zvuka sirene! Tako je bilo praktično u svakoj od dvanaest utakmica u dve nokaut faze. Kvaliteta nije manjkalo, pa nije isključeno da je ovo zaista najbolje kontinentalno prvenstvo ikada viđeno, svakako iznad svih ostalih u ovom veku.

Izabrane vesti

Za kraj četvrtfinalnog ciklusa - prvorazredna senzacija! Poljska je skinula krunu sada već bivšem šampionu Evrope u jednom od spektakularnijih mečeva ne samo na turniru, već i poslednjih godina - 90:87 (29:26, 29:13, 6:24, 26:24).

Čudo se dogodilo, Evropsko prvenstvo više nema nijednu od toliko pominjanih superzvezda NBA lige. Ispao je Nikola Jokić sa Srbijom još u osmini finala, u utorak je Janis Adetokunbo završio sa Grčkom, dok je večeras stavljena tačka na boravak Luke Dončića i njegove Slovenije! Ovo apsolutno niko nije mogao da očekuje i verovatno sada može da se kaže da je na kraju dana košarka ipak timski sport, a ne skup igrača oko jednog igrača top klase. Svaka čast Jokiću, Janisu i Luki na svemu što su uradili u svojim klubovima, dalje idu reprezentacije koje su igrale sa najviše srca, žara i energije.

Baš takvu košarku prikazala je Poljska Igora Miličića protiv favorizovanog protivnika gde je svojevrsni pečat ostavio Mateuš Ponitka! Najbolji igrač Poljske upisao je jedan od retkih tripl-dabl mečeva na kontinentalnim šampionatima sa 26 poena (8/17 iz igre, 5/13 za tri), 16 skokova i 10 asistencija. Kakav način da se obeleži najveća pobeda ne samo ove, već i svih prethodnih generacija u proteklih pola veka. Od tada Poljaci nisu bili u kombinaciji za medalju. Ovo je nesumnjivo najveći uspeh ove reprezentacije još od bronzanih medalja 1965. i 1967. godine, ali to je ipak bila košarka nekog drugog vremena...

Mateuš Ponitka (©FIBA Basketball)Mateuš Ponitka (©FIBA Basketball)

Ponitka je dočekao da mu Mercedes Benc Arena skandira "MVP, MVP, MVP" dok je krao šou i Sloveniji otimao krunu! Ostali su košarkaši Poljske da slave sa nekoliko hiljada svojih pristalica na tribinama berlinske dvorane i uživaju u najlepšim trenucima reprezentativnih karijera, a bez ikakve sumnje u petak će biti prava opsada u "crveno-belom" za polufinale sa Francuskom. Kakva šteta što Srbije neće biti u svemu tome. No, grupa iz Praga će svakako imati svog predstavnika u polufinalu. I to kakvog!

Poljska je večeras pravila čuda! Da se sprema prvorazredna senzacija moglo je da se oseti već u prvom delu utakmice kada su Poljaci tada još aktuelnom šampionu ubacili 58 poena uz devet trojki i vođstvo od 23 razlike (54:31) posle furiozne serije 25:3! Kao u transu igrao je Ponitka koji je već na poluvremenu imao 16 poena i po sedam uhvaćenih i podeljenih lopti, a savršenu podršku davao mu je neočekivani heroj nacije - Mihal Sokolovski. Poluvreme iz snova odigralo je krilo Treviza, kao i celu utakmicu do kraja. Pre odlaska u tunel skupio je 13 poena i zajedno sa Ponitkom ubacio pet od devet hitaca sa distance. Razneo je u paramparčad Sloveniju koja se od početka mučila, najviše iz razloga što je Luka Dončić evidentno igrao povređen.

Videlo se to još na zagrevanju, jer mu je svaki pokret bio propraćen bolnom grimasom, a kako je vreme prolazilo videlo se da nije u svom elementu. Nije napadao koš, više se okrenuo razigravanju saigrača, a čak je nekoliko puta išao potpuno od lopte, što je u normalnim uslovima nezamislivo. Nekoliko puta je završavao na parket, uspeo čak i da povredi prst šuterske ruke, a onda i da pretrpi opasan pad na leđa, posle čega ga je počeo da ga izdaje i desni skočni zglob koji ga muči danima...

Nervoza i povreda učinili svoje – Luka Dončić (©FIBA Basketball)Nervoza i povreda učinili svoje – Luka Dončić (©FIBA Basketball)

Slovenija je posle katastrofe u prvom poluvremenu uspela da se vrati na spektakularan način! Poljaci ništa nisu mogli da pogode, imali su čak 10 promašenih šuteva sa distance, a paklenom odbranom, kakvu je Miličićev sastav igrao u dve četvrtine ranije, Slovenci su ih sveli na samo šest poena. Uspela je ekipa iz Dežele da dođu do +5 (73:68) posle dobrih rola Jake Blažiča, Gorana Dragića i Vlatka Čančara, uz Lukinu podršku, ali sve je ubrzo palo u vodu.

Sokolovski je sa linije slobodnih bacanja pokrenuo ekipu, zatim je Ej Džej Sloter zapalio dvoranu trojkom i polaganjem nakon dobre odbrane i tu se videlo da je Slovenija “pečena“. Luka je počeo da srlja iz greške u grešku, dobio je i tehničku zbog prigovora za poklon poen, da bi Ponitka trojkom na Sloterovu asistenciju doveo navijače u trans. Koliko je Luka bio nervozan videlo se nana tri minuta do kraja pošto je zaradio petu ličnu. Bio je to i definitivni kraj za Slovence, udarac, od kojeg nisu mogli da se oporave. Poljaci su do kraja iskontrolisali meč preko Slotera i Ponitke za najveću pobedu ove generacije!

Kod Poljske Sloter je imao 16 poena, šest skokova i četiri asistencije. Sokolovski je takođe ubacio 16 poena, Jaroslav Ziskovski je dodao 14, a Aleksandar Balcerovski 11 poena. U redovima Slovenije 17 poena Dragića, pet uhvaćenih lopti i četiri završna dodavanja, uz pet izgubljenih poseda. Čančar je imao 21, a Dončić 14 poena (5/15 iz igre) uz 11 skokova, sedam asistencija i šest izgubljenih lopti.

Polufinalni parovi su - Španija i Nemačka, odnosno Francuska i Poljska. Biće ludo u petak!

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

Nemačka - Grčka 107:96

Sreda

Francuska - Italija 93:85 (77:77)

Slovenija - Poljska 87:90

POLUFINALE

16. septembar

Španija - Nemačka

Francuska - Poljska

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

košarkaška reprezentacija Poljskekošarkaška reprezentacija SlovenijeLuka DončićMateuš PonitkaMihal SokolovskiGoran DragićEj Džej SloterEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara