Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli (©Star Sport)
Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli (©Star Sport)

Niko nije skautirao Partizan bolje od Reala: Gotovo je nemoguće dobiti kad otupe glavne oštrice

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.12.23. | 16:30

Panter, Ledej, Naneli i Doužer zajedno ubacili 21 poen, ali ceo tim ostao je bez energije i koncentracije što je dodatno olakšalo posao šampionu Evrope

Postoji u narodu misao koja je vremenom postala izlizana fraza, da nije važno koliko puta padneš, već koliko puta ustaneš. U Partizanovom slučaju ta bi sentenca mogla da se preformuliše u "... već kako reaguješ".

Poraz od šampiona Evrope nije razlog za zabrinutost ili paniku, pogotovo ne kada je na drugoj strani parketa Real Madrid kakav imamo prilike da gledamo u ova tri meseca sezone. Možda nekom zvuči preterano, ali gledajući sveukupni utisak Blankosi su trenutno nešto najbliže NBA košarci. Nezahvalno je naravno govoriti o tome da li bi Real i u kojoj meri zaista mogao da se takmiči sa najboljima na planeti, ali sistem koji je uspostavljen i uz minimalne promene korigovan tokom proteklih godina doveo je do toga da ovaj tim deluje zastrašujuće kada je u svojoj zoni komfora. Iz iste ga je praktično izbacila samo Unikaha, jer je Fenerbahče pobedio u igri koja Realu odgovara, što dodatno podiže vrednost iste.

Izabrane vesti

Partizanovo izdanje u Madridu bilo je potpuno van svih okvira kojim teži Željko Obradović. Jasno je najbolji evropski stručnjak istakao posle utakmice šta je sve nedostajalo Partizanovoj igri, od agresivnosti u odbrani, preko strpljivosti, do koncentracije. Na kraju je iščezao prepoznatljivi voljni momenat Parnog valjka, što je kasnije dovelo do neminovnog raspleta.

Partizan Mozzart Bet se prvi put posle dva i po meseca i poraza od Makabija u Tel Avivu ponovo našao u situaciji da mora da se podiže iz ovakvog nokdauna. Da nije bilo Tristana Vukčevića i naročito Balše Koprivice da završnih pet minuta ubace neke lake poene, verovatno bi se pisao još i teži poraz. Svakako je najubedljiviji za crno-bele otkako je počela takmičarska 2023/24.

Nije bio prijatan način na koji je završen jedan prilično dobar ciklus ovenčan sa devet pobeda, ali objektivnih razloga za ovako slabo izdanje Partizana ima i treba ih tražiti u skraćenoj rotaciji i nakupljenom umoru kao posledici iste. Treba priznati i to da Partizan ove sezone niko nije bolje skautirao od Real Madrida! I to se prenelo na slabe role četiri udarne igle - Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Džejmsa Nanelija i Pi Džej Doužera. Realova odbrana je toliko dobro bila spremljena za ovaj izazov, da im je oduzela maltene sve ono što ih kroz igru krasi.

Bilo je utakmica u kojima bi neko od njih odigrao slabije, legitimno je da svako ima loš dan. Ipak nijednom dosad nije se dogodilo da svi istovremeno budu gotovo marginalizovani u napadačkoj igri šampiona Jadranske lige. Partizanov udarni kvartet skupio je zbirno 21 od 75 timskih poena što je i te kako uticalo ne samo na poraz, već i da distanca između ekipa bude i 27 poena. U pitanju je uzročno-posledična veza, u kojoj je sigurno važan faktor i umor.

Kapiten je baš uoči susreta sa Realom govorio o umoru. Otkako se vratio iz povrede, u Evroligi je na terenu provodio skoro 33 minuta. Igrao je izuzetnu košarku, izostao je njegov prepoznatljivi ples u Madridu, ali nema tu ništa čudno ako se uzme da je 48 sati ranije sa ostatkom ekipe odigrao gladijatorski naporan meč sa Valensijom u Fonteti.

"Kad sam izašao iz povrede, bio sam spreman da igram i 37 minuta ako treba. Kada sam spreman, igraću koliko treba. Dobro sam, vodim računa o svom telu i tako se pripreman za napore koji me očekuju. Nisam želeo da se vraćam na parket, ako nisam spreman da odigram sivh 40 minuta", rekao je tada Panter.

Možda umor nije uticao na šutera iz Bronksa, nije sramota priznati ni da jeste, ali kapiten se svakako tokom meča u Vizink Centru nosio sa agresivnim čuvarima, pogotovo su veterani Serhio Ljulj i Fabijen Kozer radili veliki posao jer mu nisu dozvoljavali da diše i dođe ni do minimalnog prostora za manevar. Utakmicu je završio sa četiri poena, što mu je najslabiji učinak još od gostovanja Barseloni pre tačno 13 meseci, kada je ubacio samo dva poena uz svih pet promašaja iz igre.

"Panter nije igrao kako inače ume. Kada je u svom elementu, ne možete da ga sačuvate. Videli smo svi to prošle sezone. Serhio Ljulj je igrao dobru odbranu na njemu, ceo tim je vodio računa o njemu", izjavio je Ćus Mateo posle utakmice.

Naneli je sa osam poena bio najefikasniji u pomenutom krugu nosilaca igre, a to mu je bilo drugo najslabije izdanje u napadu od početka sezone. Ledej je ubacio poen manje, ali je on već imao utakmice gotovo bez ikakvog učinka, sa po dva poena istanbulskim velikanima, te tri protiv Monaka ili pet Makabiju. Ali, gotovo po pravilu bi svaki put posle nešto lošije partije odigrao vrhunski već sledeći meč. Doužer je juče upisao karijerni minimum sa dva poena i 1/7 iz igre. Podsetimo, njih četvorica su praktično sami izneli drugo poluvreme u Fonteti i doneli pobedu do koje je suštinski bilo lakše stići.

Kada noseći kvartet posustane gotovo je nemoguće dobiti bilo koga, a kamoli tim kakav je madridski Real u njegovom dvorištu. Od petorice najefikasnijih strelaca Partizan Mozzart Beta samo je Bruno Kaboklo bio na potrebnom nivou, ali je i on imao svojih problema. Ubacio je 18 poena, ali je već u trećoj deonici imao četiri faula, najviše zato što se praktično sam rvao sa Realovim centrima Edijem Tavaresom i Vensanom Poarjeom. Bez nedovoljno spremnog Frenka Kaminskog da ga pokrije i Alenom Smailagićem bez prepoznatljivog žara koji ga je krasio između ostalog i u čuvenoj seriji četvrtfinala Evrolige, bilo je teško nositi se sa ozbiljnim teretom.

Solidno veče imali su Vukčević i Koprivica na kraju, ubacili su 12 poena za isto toliko minuta, odnosno 11 poena za sedam i po minuta. Bilo je to već u delu utakmice kada je Željko Obradović povukao nosioce sa parketa, kako ne bi dalje rizikovao eventualnu povredu. Tako je Doužer odigrao samo 13, Ledej skoro 20, a Panter i Naneli po 23 minuta. To je svima njima donja granica, ako gledamo protekli period u kojem je Partizan igrao jako dobro.

Ekipa se iz Madrida direktno preselila u Zadar, gde će imati ceo petak i subotu za oporavak i pripremu novog teškog gostovanja u Jadranskoj ligi. Partizan je prošao važnu školu u Španiji, sada je važno kako će tim da reaguje na novonastalu situaciju, praktično prvu ove vrste. Jer, Makabi je došao na otvaranju sezone, Real u momentu kada je Partizan igrao dobro.

Pobeda nad Zadrom došla bi kao melem, jer posle u Beograd stiže Virtus.



tagovi

KK PartizanEvroligaPartizan Mozzart BetŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara