Nikola Ivanović (Foto: MN Press)
Nikola Ivanović (Foto: MN Press)

Nikola Ivanović aktivirao plej-of mod i pojačao Zvezdin arsenal u pravi čas

Vreme čitanja: 6min | uto. 25.04.23. | 17:24

Izgleda da sve dolazi na svoje u Crvenoj zvezdi pred borbe za trofeje

Borba za regionalni tron ulazi u ciljnu ravninu. Ligaški deo okončan je utakmicom između Cedevite Olimpije i Crvene zvezde u Ljubljani, a crveno-beli su na pravi način stavili tačku - ubedljivom pobedom (84:70). Nije ipak pomogla da se promeni situacija na tabeli, pošto je Partizan Mozzart Bet posle drame u Podgorici minulog petka overio čelnu poziciju, sa samo trijumfom više od večitog rivala. Ekipa Duška Ivanovića imala je bolji međusobni skor od crno-belih, što ukazuje da su je porazi od Zadra početkom i Cibone u finišu sezone, koštali vrha u konačnom poretku.

Zvezda tako u plej-ofu po prvi put od 2016. ne ulazi kao lider takmičenja. Samo jednom nije iskoristila prednost domaćeg terena u tom periodu (2018), a interesantno je i da je u sezoni 2015/16 podigla pehar, iako je kao drugi nosilac dočekala doigavanje.

Izabrane vesti

Kako bilo, neuspesi koji su doveli do ovakvog raspleta sada su samo deo prošlosti, a crveno-beli se okreću četvrtfinalu i prvom okršaju sa Zadrom, već u petak u dvorani Aleksandar Nikolić (na dve pobede po sistemu 1-1-1). Dobra vest je da je kadrovska situacija u klubu sve bolja i da je pred početak plej-ofa upitan samo status Bena Bentila koji je nedavno pretrpeo povredu noge i nije ga bilo u protokolu na poslednjih šest utakmica.

U sudaru sa slovenačkim šampionom mesta u 12 nisu zauzeli ni Fakundo Kampaco i Luka Vildoza. Iskoristili su priliku da napune baterije jer zbog propozicija takmičenja nisu bili u poziciji da pomognu ekipi. S ozbirom da je u pitanju bio odloženi susret 3. kola takmičenja, kada nisu bili članovi kluba sa Malog Kalemegdana, Zvezda je bila sprečena da ih registruje za meč u Stožicama. Višak prostora u spoljnoj liniji maestralno je iskoristio Nikola Ivanović.

U smiraj druge sezone u crveno-belom, crngorski reprezentativac je odigrao ne samo najbolji meč kao košarkaš Crvene zvezde, već i utakmicu karijere na Jadranu. Postavio rekord po broju postignutih poena (29) i prema indeksu korisnosti (37). Zaigrao je kao da mu je prezimenjak sa klupe stavio ključeve ekipe u ruke još kada je stigao u Beograd. Plenio samopouzdanjem, što mu je možda bila i najveća boljka u dosadašnjem toku mandata na Malom Kalemegdanu.

Neustrašivo je probijao odbranu protivnika, bio siguran u svaki potez. “Krosoverima” prolazio pored čuvara kao pored čunjeva, verovao u šut. Statistika samo povrđuje da ni na jednoj utakmici sa crvenom zvezdom na grudima nije izgledao tako dobro na parketu. Možda delom jer susret u Ljubljani nije imao takmičarski značaj, te je uz određenu dozu rasterećenosti, Džoni mogao da pleše, ali opšti utisak je da još jednom pali motore pred završnicu sezone.

Ovakvu partiju teško će ponoviti do kraja borbe za tron na Jadranu, ali bi mogao da donese novu energiju Zvezdinoj igri na protivničkoj polovini i pomogne da se rastereti Kampaco. Poeni sa klupe mogu da budu od ključnog značaja u plej-of serijama, a bivši igrač Budućnosti je podesio nišanske sprave i podigao samopouzdanje u pravi čas. Ponovo.

Često je kroz karijeru, koja će uskoro napuniti 13 godina, najbolje partije pružao u završnici sezone. Bio je i jedan od ključnih igrača Budućnosti 2018, kada su Podgoričani skinuli sa trona Zvezdu i izborili se za titulu i mesto u Evroligi. Na sedam utakmica protiv Cedevite (2-1 u polufinalu) i četiri u borbi za trofej protiv sadašnjeg tima (3-1) beležio je u proseku 13,8 poena.

Sa 20 poena predvodio je Plave do ključne pobede u seriji - u prvoj utakmici u Beogradu. Bio je to njegov drugi najefikasniji meč u čitavoj sezoni. Odigrao je ključnu rolu i u četvrtom susretu i sa 17 poena, uz Nemanju Gordića (18), bio najzaslužniji za trijumf kojim je Budućnost pokorila Jadran.

Ta završnica samo je jedan od primera. Iako u sezoni 2013/14 nije igrao plej-of sa timom iz glavnog grada Crne Gore, na poslednjih sedam mečeva ligaškog dela beležio je u proseku 17,7 poena. Potom je u sezoni 2015/16 bio daleko najbolji igrač Mege na završnom turniru. Pomogao je beogradskom klubu da ostvari najveći uspeh u istoriji i na pet utakmica protiv Budućnosti i Crvene zvezde beležio 16,8 poena (titulu osvojili crveno-beli).

U smiraj drugog mandata u Podgorici, ponovo je bio među najboljima u doigravanju. Tokom serija sa Mornarom (2-0) i Crvenom zvezdom (2-3) bio je na proseku od 12,3 poena. Ne treba zaboraviti da je sa klupe imao izuzetan doprinos i u prošlogodišnjem osvajačkom pohodu crveno-belih. Sa prosekom od 9,1 poena u doigravanju bio je među najboljim strelcima ekipe, a posebno se istakao na startu polufinalne serije protiv Cedevite Olimpije sa 16 poena, kao i u pobedama nad Partizanom u prvoj (18) i drugoj (12) utakmici finala, te je bio među najzaslužnijima što je ekipa Dejana Radonjića odbranila domaći teren.

Nikola Ivanović u dresu Mege i Budućnosti (Foto: Starsport)Nikola Ivanović u dresu Mege i Budućnosti (Foto: Starsport)

Dakle, nije slučajnost što je Ivanović blesno protiv Ljubljanača. Dobio je priliku da aktivira "plej-of mod" i iskoristio je. Prethodno je odigrao i dobro u Baru protiv Mornara, ubacio 10 poena, uz pet asistencija. Jasan je zaključak da se posle turbulentnog perioda probudio.

Nije slučajnost ni što Luke Vildoze nije bilo u Topolici. Svestan da ne može da računa na Argentince u glavnom gradu Slovenije, dao je trener Zvezde bivšem beku Baskonije da odmori i otvorio prostor zemljaku da uhvati ritam.

Ne treba zaboraviti ni da je Nikola Ivanović bio među najboljim igračima na početku mandata Duško Ivanovića. Ubrizgavao energiju ekipi ulascima s klupe i razbijao napadačku stagnaciju. A onda se povredio, nimalo naivno i proveo dva meseca van stroja. Kada se vratio, Fakundo Kampaco je već "pustio korenje" i ostalo je vrlo malo prostora za crnogorskog plejmejkera. Nije ni bio registrovan za Kup Radivoja Koraća u Nišu zbog ograničenog broja stranaca koje su crveno-beli mogli da povedu u Čair.

Ništa ga to nije omelo. Marljivo je radio, strpljivo čekao šansu i nije klonuo duhom. Održavao je odličnu hemiju sa sa igračima, trenirao sa puno elana. Nedavno je imao i šou sa Kampacom pred utakmicu sa Olimpijakosom, pokazao da gaji odličan odnos sa Argentincem uprkos činjenici što mu je smanjio prostor delovanja. Učestvovao je aktivno u građenju i očuvanju dobre atmosfere, koja je pomogla ekipi da se vrati na pravi put posle serije slabih rezultata.

Kako stoje stvari, izgleda da sve dolazi na svoje u Crvenoj zvezdi. Duško Ivanović je odlično podelio uloge i kako je sezona odmicala povećavao broj opcija u arsenalu. Fakundo Kampaco je pokazao šta može i da nema protivnika kojeg Zvezda ne može da dobije po njegovim notama. Filip Petrušev se podigao u završnici, Nemanja Nedović takođe pokazao da namešta ruku (15 poena protiv Splita, 20 protiv Mornara), a i Luka Vildoza meč po meč vraća sjaj kojim je obasjavao evroligaške terene krajem minule kalendarske godine.

Džon Holand je protiv Olimpijakosa pokazao da može da unese nemir u protivničke redove i promeni tok utakmice (17 poena, 13 u poslednjoj četvrtini), Hasan Martin podigao agresivnost i postao izuzetno uticajan na oba kraja terena. Ben Bentil je do povrede takođe pokazao napredak u igri, a sada je tu i Džoni Ivanović.


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola IvanovićDuško IvanovićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara