Nikola Topić i Nikola Đurišić (©Star Sport)
Nikola Topić i Nikola Đurišić (©Star Sport)

Nikola Topić vs Nikola Đurišić: Za titulu šampiona i zvanje najboljeg mladog igrača regiona

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.04.23. | 12:55

Od 17 časova igra se finale Jadranske lige

Polufinalni okršaji juniorske ABA lige doneli su očekivane rezultate, pa su se zasluženo u finalu našli Mega i Crvena zvezda (TV Arenasport, 17.00). Novi okršaj dva beogradska kluba za trofej može da se posmatra iz više uglova, ali mnogi će isti gledati kroz prizmu duela mladih vedeta - Nikole Đurišića sa jedne i Nikole Topića sa druge strane. To je ono što nismo mogli nedavno da dobijemo u finalu kvalifikacija za završnicu juniorske Evrolige.

Dvojica supertalentovanih srpskih košarkaša pokazali su najviše u jučerašnjim polufinalima, a kako su se saigračima iz juniorskog pogona priključili kao udarne violine svojih seniorskih ekipa, nema dileme da će Đurišić i Topić ujedno voditi i borbu za zvanje najboljeg igrača regiona u kategoriji igrača do 19 godina.

Izabrane vesti

Đurišić ima veće seniorsko iskustvo od Topića kome je ovo sada prva prava godina sa ulogom prvotimca. Njegov suparnik iz Mege jedan od vodećih kandidata za zvanje Zvezde u usponu regionalnog takmičenja. Đurišić igra svoju drugu punu sezonu kao senior Mege, a ove godine je preuzeo dirigentsku palicu i odveo ekipu do plej-ofa ABA lige. Prvi je strelac i asistent Mege sa 13,3 poena, uz 3,7 podeljenih dodavanja za indeks korisnosti 12,1 po čemu je među prvih 50 igrača regionalnog takmičenja. U polufinalu sa Cedevitom Olimpijom potvrdio je da je odavno prerastao juniorsku konkurenciju pošto je susret završio sa 30 poena (11/17 iz igre), osam asistencija, te po sedam skokova i izgubljenih lopti za 29 minuta, za indeks korisnosti 36.

Slično se može reći i za Topića koji je na delu, u opremi OKK Beograda kroz KLS, pokazao da je definitivno spreman za veću minutažu u ABA ligi. On je polufinalni trijumf nad Igokeom završio sa novim tripl-dablom - 22 poena (7/14 iz igre), 12 asistencija i 10 skokova, uz šest izgubljenih i dve ukradene lopte i indeks 38! Ponovo je sin čuvenog srpskog asa Milenka Topića bio prvo ime u crveno-belom sastavu, čime je samo još jednom potvrdio epitet najboljeg igrača ove klupske generacije. Pa verovatno i nekoliko ranije.

Podsetimo, Topić je imao briljantne nastupe na kvalifikacionom turniru Evrolige u Železniku gde je bio MVP i najbolji strelac sa 26,8 poena, 7,2 asistencije, 3,8 skokova i dve ukradene lopte za indeks korisnosti 33,5! U finalu koje je Zvezda izgubila upravo od Mege u dramatičnoj završnici zabeležio je 49 poena, 12 dodavanja i 20/20 sa linije slobodnih bacanja za indeks 65! Osim toga, mladi plejmejker je vodio Klonfere do petog mesta u KLS i plasmana u Superligu sa prosekom od 18,5 poena, gotovo pet asistencija i četiri skoka, te 1,5 ukradenih lopti. Nedavno je protiv Sloge iz Kraljeva upisao svoju najbolju rolu sa 33 poena, pet asistencija i tri uhvaćene lopte.

Đurišić kvalifikacije za Evroligu nije igrao, a u njegovom odsustvu istakli su se Filip Jović sa 1 poena, te Asim Đulović i Andrej Mušicki sa po 11 poena, s tim što je 18-godišnji bek dopisao još 10 asistencija, čak osam ukradenih lopti i četiri skoka! Urban Kroflić je taj susret završio sa 10 poena i devet uhvaćenih lopti, a Luka Savanović sa po osam poena i skokova.

Priče o sve manjem broju talenta jesu zabrinjavajuće, ali kada se na jednom mestu, jedan naspram drugog nađu dva momka sa ogromnom perspektivom, pravo je uživanje za košarkaške poklonike. Mega igra za treću uzastopnu titulu, ukupno četvrtu u pet odigranih turnira, dok Crvena zvezda juri prvi trofej posle dve propuštene šanse. Biće to meč koji se ne propušta.

JUNIORSKA ABA LIGA - FAJNAL FOR

Sreda:

Mega - Cedevita Olimpija 115:70

/Đurišić 30 - Todorović 19/

Crvena zvezda - Igokea 82:72

/Topić 22 - Makitan 19/

Četvrtak:

14.00: Igokea - Cedevita Olimpija

17.00: Mega - Crvena zvezda


tagovi

Nikola TopićNikola ĐurišićKK Crvena zvezdaKK MegaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara