Nikola Đurišić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)
Nikola Đurišić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)

Nikola Đurišić privlači sve veću pažnju u Čikagu, vrednost raste i nada za prvu rundu drafta

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 17:58

Potencijalni srpski reprezentativac mogao bi da se nađe među trideset izabranih u Bruklinu, što bi bio veliki uspeh

Ovogodišnji draft je NBA analitičarima najviše interesantan zbog učešća Bronija Džejmsa, sina jednog od najboljih košarkaša svih vremena Lebrona Džejmsa, dok će najveća košarkaška lutrija krajem juna posebno da se prati u Evropi jer bi među top pet pikova mogla da se nađu trojica košarkaša iz Evrope. Aleks Sar, Zakari Rizaše i naš Nikola Topić visoko su kotirani na praktično svim listama i 'mock' draftovima stručnjaka sa one strane Atlantika, međutim za srpsku košarku pored izbora plejmejkera Crvene zvezde biće važno i kako će proći i Nikola Đurišić.

Momak koji je zajedno sa kapitenom Urošem Plavšićem obeležio Megin drugi deo sezone u Jadranskoj ligi našao se u probranoj grupi momaka koji učestvuju na ovogodišnjem 'NBA Combine', odnosno višednevnoj izložbi na kojoj su najtalentovaniji pojedinci podvrgnuti testovima, merenjima i medicinskim ispitivanjima, a obavljaju se razgovori iliti intervjui sa njima, pokazuju svoje atletske i fizičke sposobnosti, kao i šuterske karakteristike kroz niz vežbi. Takođe igraju i pet na pet pred trenerima NBA klubova, generalnim menadžerima i skautima.

Izabrane vesti

NBA Combine se ove godine održava od 12. do 19. maja, Nikola Topić ne učestvuje na istom jer je igrao finale Jadranske i doživeo novu povredu kolena zbog koje je verovatno završio sezonu - no, prema prvim izveštajima izbegao je najgore i ne mora na operaciju - dok je njegov bivši saigrač iz Mege otputovao u Čikago i brzo ostavio dobar utisak.

Đurišić je merenja prošao sa sledećim rezultatima – 200,6 centimetara je visina bez patika, dok mu je raspon ruku 203,2 centimetara. Skauti i drugi analitičari su u zasad dostupnim objavama isticali njegovu kontrolu lopte i distribuciju iste kroz pik'n'rol igru, da se snalazi u svim zonama šuta, kao i da su mu specijalnost flouteri iliti parabole, uz dobre atletske karakteristike.

U prvoj utakmici pet na pet odigrao je nešto više od 11 minuta i za to vreme ubacio četiri poena (2/4 iz igre), napravio je četiri faula, ali i podelio prelepu asistenciju iza leđa kojom je 'kupio' pažnju NBA klubova.

Mada se nije našao na listi igrača koji su se istakli, postoje indicije da bi njegova vrednost dodatno mogla da skoči do kraja boravka u Čikagu.

“Juče smo bili na merenju, a danas i sutra igramo pet na pet. Do kraja nas očekuju još lekarski pregledi i onda sledi draft. Bila je to moja, ali i želja mog menadžera Miška Ražnatovića da se prijavim ove godine“, rekao je Đurišić za dopisnika RTS iz Vetrovitog grada i dodao:

“Utisci su dobri. Totalno je drugačije od evropske košarke i mnogo se brže igra. Navikavam se polakao, danas je bilo sasvim solidno, ali se nadam da ću u narednim danima biti bolji. Najveći utisak za mene je trenutno brzina i skočnost drugih igrača“.

Čuveni NBA analitičar sa sajta ESPN Džonatan Dživoni, koji je dosta pažnje posvetio srpskom dvojcu i njihovim šansama na ovogodišnjem draftu, istakao je čak da “jedva čeka da vidi Đurišića u drugačijem okruženju“ koji nudi NBA Combine. Pohvalno je govorio o načinu na koji je 20-godišnji košarkaš završio sezonu u Megi.

Šta ovo sve znači za Meginog bisera? On je u dosadašnjim analizama i predviđanjima bio plasiran u drugu rundu drafta ili u najboljem slučaju kasni prvi krug. To bi mogla da postane Đurišićeva realnost ako nastavi ovim tempom. Iza sebe već ima četiri seniorske sezone, a iako je druga runda drafta nešto što mnogi vide za mladog Srbina, postoje čak i poređenja sa slučajem Džejlena Vilijamsa. On je pre dve godine bio jedan igrač pre, a drugi posle NBA Combine, gde je toliko oduševio da je svoje ime lansirao sve do 12. pika odakle ga je pokupila Oklahoma.

Možda nije realno da se Đurišić nađe baš toliko visoko, ali ne bi nikoga iznenadilo ako bi se našao među 30 najboljih pikova. Da li to znači da će u NBA ligu već ovog leta? Teško je reći i sve opcije su otvorene. Naravno, sve prvo zavisi od toga ko bi ga i sa koje pozicije birao. Trenutno možda realnije deluje da će odigrati još jednu sezonu u Evropi - gde se odavno dovodi u vezu sa Crvenom zvezdom - ali ako bude do kraja boravka u Čikagu nastavio da beleži dobre rezultate, možda ni transfer preko bare ovog leta nije isključen.

Kako bilo, sa posebnom pažnjom treba ispratiti šta čeka Topića i Đurišića. Uostalom, to su dva velika bisera srpske košarke i njena svetla budućnost.


tagovi

Nikola ĐurišićNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara