Aleksa Avramović u susretu sa Belgijom (©FIBA Basketball)
Aleksa Avramović u susretu sa Belgijom (©FIBA Basketball)

Niš čeka pobedu nad Belgijom: Bjelica i Avramović u timu, Jagodić Kuridža ne može

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.07.22. | 09:30

Gosti bez nekoliko važnih igrača iz prve utakmice, kada su nas dobili

Sa određenom gorčinom u glasu govorio je Svetislav Pešić na konferenciji za novinare u niškom Čairu pred utakmicu sa Belgijom (TV Sportklub, 21.00), gde se najmanje pominjao naredni rival Srbije na putu ka Mundobasketu. Upozorio je trofejni stručnjak da nas čeka sudbina Hrvatske nastave li svi vodeći faktori srpske košarke ovako da se ophode prema kraljici igara, da ne treba i ne smemo da živimo u dvodecenijskoj prošlosti i da moramo da gledamo napred. Da razmišljamo kako da uspostavimo sistem i kontinuitet, kako nam se ne bi ponavljali događaji u Rigi pre nekoliko dana ili Monsu pre sedam meseci.

Srbija je u poziciji kakvu je po svaku cenu želela da izbegne posle gostovanja Letoniji. Meč je završila porazom koji sastavu Luke Banke daje ne samo pobedu više na tabeli druge faze, već i bolji međusobni skor, pa je trijumf nad Belgijom pod moranjem i toga su svi u ekipi svesni. U suprotnom bi odlazak na Mundobasket mogao da ostane samo slovo na papiru. Ni sadašnje projekcije nisu povoljne, ali bi eventualni trijumf nad starim dužnikom skinuo bar deo tereta pred nastavak kvalifikacija u avgustu. Prema trenutnoj računici Orlovima je za siguran prolaz na završni turnir naredne godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji potrebno šest pobeda iz preostalih sedam utakmica. Kalkulacije bi mogle da se promene pod uslovom da direktna konkurencija, a to su Letonija i najverovatnije Turska, ne odigraju shodno trenutnim očekivanjima.

Izabrane vesti

21.00: (1,17) Srbija (20,0) Belgija (5,50)

Pred odmeravanje snaga sa Belgijom selektor Pešić imao je loše vesti i trojica prvotimaca bili su pod znakom pitanja. Ipak, na parket će sigurno istrčati Nemanja Bjelica, u sastavu će biti Alekse Avramovića, ne i Marka Jagodić Kuridže. Bjelica je iskoristio dva dana između utakmica da bar trenutno sanira povredu koja ga muči, sa Avramovićem je postojala čak i bojazan da je slomio ruku posle jednog duela u Rigi. On će se naći u sastavu, ali ostaje da se vidi koliku će minutažu imati. Jagodić Kuridža se oseća dobro uprkos teškoj distorziji skočnog zgloba, no procenjeno je da je bolje za iskusnog krilnog centra da preskoči večerašnji meč. Zbog toga će umesto nekadašnjeg prvotimca Crvene zvezde uskočiti Boriša Simanić koji, poput Filipa Petruševa, posle reprezentativnih obaveza ide pravo za SAD na Letnju ligu.

Za lakši nastavak razigravanja za Mundobasket Srbija treba da slavi sa minimum pet poena. Belgija nas je Monsu nadigrala rezultatom 73:69 i svaka distanca od pet i više poena nas stavlja u povoljniju situaciju. Selektor Belgije Dario Đerđa došao je u Niš bez nekoliko važnih igrača iz tog prvog susreta, kada smo doživeli peh. Pre svih vrsnog plejmejkera Sema Van Rosoma koji nam je bio pokretačka snaga ekipe i pravi lider na parketu. Ubacio nam je 20 poena, od čega 16 u drugom poluvremenu kada se rešavao pobednik, uz četiri skoka, tri asistencije i jednu ukradenu loptu. Takođe nema ni krilnog centra Žan Marka Mveme koji nas je propisno namučio pod košem zajedno sa Ismaelom Bakoom. Mvema je protiv Srbije u novembru odigrao ol-raund utakmicu sa 11 poena, šest uhvaćenih i četiri podeljene lopte. Izostaje i iskusni Pjer Antoan Žile, ali su tu dvojica takođe opasnih pojedinaca – drugi strelac Belgije Retin Obasohan koga smo u tom prvom meču uspeli da spustimo na 10 poena, te statistički najkorisniji igrač tima Ismael Bako koji je protiv Srbije upisao dabl-dabl sa 14 poena i 11 skokova.

Belgija je u pobedi nad Slovačkom od 43 razlike (102:59) za tri šutirala odličnih 50 odsto (14/28), gde je prednjačilo novo visoko krilo Brindizija Maksim De Zeuv sa četiri pogotka iz šest pokušaja. Njegov zemljak Aleksandre Liber pogodio je trojku manje, baš kao i pomenuti Retin Obasohan koji je bio najefikasniji sa 18 poena. Dok su oni zatrpavali koš Slovačke, Emanuel Lekomt podelio je 11 asistencija, dok je ekipa 26 asistencija, te 16 ofanzivnih skokova od ukupno 41.

Sve to, naravno, teško da može da se ponovo protiv Srbije koja je objektivno daleko kvalitetnija od Slovačke, ali su detalji na koje i te kako treba obratiti pažnju kako nam se ne bi ponovili Riga ili Mons, odnosno da stanemo, prospemo sve što smo napravili i prepustimo trijumf protivniku.

Prema najavama iz Niš, dvorana Čair je rasprodata, što garantuje dobru atmosferu i to je ono što je Orlovima sada neophodno kako bi se pobedom zatvorio prvi krug.

VELIKA BRITANIJA ILI TURSKA KAO GLAVNI KONKURENT SRBIJI?

Pre nego što istrče na parket niške hale, košarkaši Srbije saznaće i ko će im biti direktan rival za prolaz na Svetski kup. Od 17 časova po srednjoevropskom vremenu u Njukaslu sastaju se Velika Britanija i Turska, a pobednik tog susreta dalje kvalifikacije nastavlja sa skorom 2-2 koji će, nadamo se, kasnije da obezbedi i Srbija. Britanci su u ovim kvalifikacijama već izrežirali šokantnu pobedu nad Grčkom na startu razigravanja, s tim da Heleni nisu bili ni približno jaki kao sada. No, ta recka poziva Tursku na oprez.

17.00: (6,00) Velika Britanija (20,0) Turska (1,15)

Ergin Ataman je put severa Ostrva poveo sastav u kojem je prva violina Šejn Larkin, dok će mu glavna ispomoć biti Sertač Šanli, Melih Mahmutoglu, te Omer Jurtseven. Domaćin u susret ulazi bez najboljeg pojedinca Tarika Filipa koji je ujedno najkorisniji i drugi najefiasniji igrač, te drugi asistent sa indeksom 18, 15 poena i 5,5 dodavanja. Selektor Nejt Rejnking ne može da računa ni na Tedija Okereafora, ali je tu važan igrač na poziciji krila Majls Heson. Najpoznatije ime široj publici je iskusni atleta Gejb Olaseni, krilni centar Den Klark je tu, dok ostatak postave čine uglavnom igrači koji nisu mnogo igrali dosad ili nisu imali zapaženiji učinak. Turska je na papiru favorit, sada se čeka potvrda na parketu.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 6. kolo

Grupa A

18.00: (13,0) Slovačka (30,0) Letonija (1,02)

21.00: (1,17) Srbija (20,0) Belgija (5,50)

*** Kvote su podložne promenama

Grupa B

17.00: (6,00) Velika Britanija (20,0) Turska (1,15)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Nemanja BjelicaAleksa AvramovićMarko Jagodić KuridžaSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara